Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Vaccinul antigripal - intrebari si raspunsuri

Vaccinarea reprezintă o modalitate eficientă de a preveni infecţia cu virusul gripal, care ne dă târcoale în fiecare sezon epidemic de gripă (octombrie-martie). Riscul de gripă scade semnificativ după vaccinare: cu 90% pentru copii și adulții sănătoși și cu 60% pentru persoanele bolnave sau vârstnici.
În România nu există o informare pertinentă în legătură cu vaccinul antigripal și se preferă tratarea naturistă a gripei. Este important de știut că oricine își poate face vaccinul înainte de sezonul epidemic de gripă la medicul de familie, persoanele cu risc beneficiind de gratuitate.
Care sunt persoanele cu risc ce se pot vaccina gratuit? Acestea sunt: persoanele care au peste 65 de ani, cei cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani aflaţi în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, obezitate, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, persoanele rezidente în instituţiile de ocrotire socială precum şi cele care acordă asistenţă medicală, socială si îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt.
Putem face gripă dacă ne vaccinăm? În fiecare an, OMS și comitetul pentru produse medicamentoase brevetate recomandă modificarea compoziției vaccinului în funcție de tulpinile circulante în sezonul epidemic în emisfera nordică sau sudică. De aceea, riscul de îmbolnăvire scade cu 90% pentru sănătoși; restul de 10% revin celorlalte tulpini de virus mai puțin frecvente, care ne pot îmbolnăvi chair dacă suntem vaccinați. Pentru tulpinile circulante, vaccinul stimulează sistemul imun să producă anticorpi împotriva acestora, protejând astfel de îmbolnăvirea cu tulpinile respective. Mai există posibilitatea îmbolnăvirii în cazul în care gripa e în perioada de incubație (înainte de apariția simptomelor).
Dacă ne vaccinămîn anul curent, suntem protejați și în anul următor? În fiecare sezon epidemic, virusurile suferă mutații, iar vaccinul din sezonul trecut devine ineficient. Din acest motiv, e necesară adaptarea anuală a formulei vaccinului. În plus, cantitatea de anticorpi protectori scade la jumătate de an la un an după vaccinare. Vaccinul recomandat pentru sezonul epidemic de gripă octombrie 2013-martie 2014 protejează împotriva a patru tulpini de virus antigripal (două dintre acestea sunt virusul gripei porcine și virusul gripei aviare).
Transmiterea gripei se realizează doar prin contactul direct cu ”gripatul”? Virusul gripal poate fi transmis de o persoană bolnavă sau infectată aflată în perioada de incubație, atât prin secrețiile nazale, cât și prin picăturile de salivă din strănut sau tuse. Dacă fluidele infectate au ajuns pe suprafețe sau obiecte, există riscul infecției dacă acestea sunt atinse cu mâinile de persoanele sănătoase.
Care sunt efectele adverse și contraindicațiile vaccinării antigripale? Reacțiile adverse pot fi la locul injectării (durere, roșeață, indurație, vânătaie) și care mimează gripa (febră, frison, amețeli, cefalee, mialgii-dureri musculare, artralgii-dureri articulare, indispoziție). Efectele durează 1-2 zile, iar pentru a reduce febra sau durerea în primele 24 de ore după vaccinare, se poate administra Paracetamol sau Ibuprofen. Vaccinul nu trebuie administrat dacă o persoană are febră, prezintă reacții alergice la proteinele din ou, la aminoglicozide (Gentamicină, Neomicină) sau la alte componente ale vaccinului sau dacă e vorba de sugari mai mici de 6 luni.
Realizând un raport risc-beneficiu al vaccinării antigripale, constatăm ca balanța înclină în favoarea administrării acestuia, întrucât costurile nu sunt mari pentru populația fără risc și ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe persoanele din jurul nostru. Astfel, se reduc riscurile îmbolnăvirii și a complicațiilor și trecem cu brio de sezonul rece! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”