Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Vaccinul antigripal - intrebari si raspunsuriVaccinarea reprezintă o modalitate eficientă de a preveni infecţia cu virusul gripal, care ne dă târcoale în fiecare sezon epidemic de gripă (octombrie-martie). Riscul de gripă scade semnificativ după vaccinare: cu 90% pentru copii și adulții sănătoși și cu 60% pentru persoanele bolnave sau vârstnici
.

În România nu există o informare pertinentă în legătură cu vaccinul antigripal și se preferă tratarea naturistă a gripei. Este important de știut că oricine își poate face vaccinul înainte de sezonul epidemic de gripă la medicul de familie, persoanele cu risc beneficiind de gratuitate.

Care sunt persoanele cu risc ce se pot vaccina gratuit? Acestea sunt: persoanele care au peste 65 de ani, cei cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani aflaţi în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, obezitate, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, persoanele rezidente în instituţiile de ocrotire socială precum şi cele care acordă asistenţă medicală, socială si îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt.

Putem face gripă dacă ne vaccinăm? În fiecare an, OMS și comitetul pentru produse medicamentoase brevetate recomandă modificarea compoziției vaccinului în funcție de tulpinile circulante în sezonul epidemic în emisfera nordică sau sudică. De aceea, riscul de îmbolnăvire scade cu 90% pentru sănătoși; restul de 10% revin celorlalte tulpini de virus mai puțin frecvente, care ne pot îmbolnăvi chair dacă suntem vaccinați. Pentru tulpinile circulante, vaccinul stimulează sistemul imun să producă anticorpi împotriva acestora, protejând astfel de îmbolnăvirea cu tulpinile respective. Mai există posibilitatea îmbolnăvirii în cazul în care gripa e în perioada de incubație (înainte de apariția simptomelor).Dacă ne vaccinămîn anul curent, suntem protejați și în anul următor? În fiecare sezon epidemic, virusurile suferă mutații, iar vaccinul din sezonul trecut devine ineficient. Din acest motiv, e necesară adaptarea anuală a formulei vaccinului. În plus, cantitatea de anticorpi protectori scade la jumătate de an la un an după vaccinare. Vaccinul recomandat pentru sezonul epidemic de gripă octombrie 2013-martie 2014 protejează împotriva a patru tulpini de virus antigripal (două dintre acestea sunt virusul gripei porcine și virusul gripei aviare).

Transmiterea gripei se realizează doar prin contactul direct cu ”gripatul”? Virusul gripal poate fi transmis de o persoană bolnavă sau infectată aflată în perioada de incubație, atât prin secrețiile nazale, cât și prin picăturile de salivă din strănut sau tuse. Dacă fluidele infectate au ajuns pe suprafețe sau obiecte, există riscul infecției dacă acestea sunt atinse cu mâinile de persoanele sănătoase.

Care sunt efectele adverse și contraindicațiile vaccinării antigripale? Reacțiile adverse pot fi la locul injectării (durere, roșeață, indurație, vânătaie) și care mimează gripa (febră, frison, amețeli, cefalee, mialgii-dureri musculare, artralgii-dureri articulare, indispoziție). Efectele durează 1-2 zile, iar pentru a reduce febra sau durerea în primele 24 de ore după vaccinare, se poate administra Paracetamol sau Ibuprofen. Vaccinul nu trebuie administrat dacă o persoană are febră, prezintă reacții alergice la proteinele din ou, la aminoglicozide (Gentamicină, Neomicină) sau la alte componente ale vaccinului sau dacă e vorba de sugari mai mici de 6 luni.
 
Realizând un raport risc-beneficiu al vaccinării antigripale, constatăm ca balanța înclină în favoarea administrării acestuia, întrucât costurile nu sunt mari pentru populația fără risc și ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe persoanele din jurul nostru. Astfel, se reduc riscurile îmbolnăvirii și a complicațiilor și trecem cu brio de sezonul rece! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  vaccin antigripal
6:01 pm Luni, 21 Octombrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare