Pandemia nu dă semne că ar dori să facă pași îndărăt, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe organizatorii Zilelor Nordului să deschidă primele acțiuni concrete din anul 2021.
Anul trecut, Asociația Nord cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, al Societății de Studii Istorice din România, al Primăriei Darabani și al mai multor parteneri din mediul privat, au inițiat un proiect pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova. Situația pandemică a ținut lucrurile în loc. Însă, anul acesta, inițiatorii au decis să organizeze o serie de ateliere pentru pregătirea șantierului, structurate după următorul program:
10-11 aprilie, Atelier de amenajare și pregătire zonă limitrofă șantier Prima Școală de la Darabani. Acțiunile vor fi supervizate de către Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), arheolog Eduard Setnic (Muzeul Județean Botoșani). Obiectivele asumate pentru cele două zile sunt: pregătirea terenului pentru activitățile următoare, destinate începerii reconstructiei Primei Școli;conștientizarea comunității locale privind importanța proiectului și implicarea în procesul de reconstrucție.
17 -18 aprilie, Atelier de tehnici și metode tradiționale de lucru în procesul de reconstrucție Prima Școală (cu meșteri tradiționali). Acțiunile din acest atelier vor fi supervizate de către: Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), meșter popular Ovidiu Ionică (Hilișeu), Ionel David (Muzeul Nordului). În această etapă, organizatorii doresc să: clarifice și să valideze logistica necesară începerii procesului de reconstrucție al clădirii de la Darabani; să stabilească necesarul logistic, material și financiar pentru procesul de reconstrucție;să stabilească un calendar de lucru (se are în vedere inclusiv respectarea termenelor impuse de lucrul cu materiale și tehnici tradiționale); să estimeze un termen final pentru finalizarea reconstrucției Primei Școli Sătești de Stat de la Darabani.
24 -25 aprilie, Atelier de pregătire a expoziției finale Prima Școală Sătească de Stat de la Darabani. În cadrul acestor acțiuni, care vor presupune discuții despre planul expozițional final, vizite la Muzeul Nordului și la școlile din Teioasa și Bajura, supervizori vor fi istoric/cercetător Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie “A.D. Xenopol, Iași), Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), Ionel David (Director Muzeul Nordului). Obiectivele celui de-al treilea atelier urmăresc: studierea inventarului expozițional existent; identificarea de alte obiecte de inventar; identificarea logisticii (un minim estimat de mobilier și aparatura) necesare pregătirii și funcționării expoziției permanente; implicarea comunității locale și contribuția ei la reconstituirea unui lăcaș de patrimoniu important pentru memoria locului; educarea comunității (inclusiv public nou) privind protecția patrimoniului cultural local.
Cei care doresc să se înscrie la aceste ateliere, o pot face pe site-ul
nordul.ro, acolo unde vor găsi și un regulament de participare.
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Barajele vieții ”Alături de tine, Costel!”

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Orașul Darabani peste județele Timiș, Alba sau Brașov la Bacalaureat

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Cei mici și cei mari vor petrece la Darabani de Zilele Orașului în 1 și 2 iunie

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »
Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, etapa pe Protopopiatul Darabani VEZI cine sunt câștigătorii

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
Veteranii, sărbătoriți și la Viișoara ”Sunt gesturi mici, dar cu o încărcătură emoțională deosebită” FOTO

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »