Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Viața politică dărăbăneană, mai imprevizibilă ca oricând FOTO

Duminică, 12 mai, oamenii aflați cu treburi prin Piața din Darabani sau doar în trecere, au avut ocazia să dea nas în nas cu ministrul Muncii, Marius Budăi. Evenimentul a fost prea puțin promovat de social-democrați, deși, trebuie să recunoaștem nu este puțin lucru să ajungă un ministru la Darabani.

Atmosfera din Piață a fost calmă, lume mai puțină față de alți ani. Ministrul, discret, a încercat să schimbe câteva vorbe cu unii oameni. Nu a fost asaltat de cei aflați în piață, cum, probabil, s-ar fi așteptat cei de pe plan local, ca să-i arate câtă popularitate au. Nici ministrul nu a afișat vreo dorință specială de a face baie de mulțime, nici oamenii nu s-au arătat foarte impresionați de prezența demnitarului. Între cei care l-au însoțit s-au numărat fostul primar Corneliu Aroșoaie, primarul comunei Hudești, Viorel Atomei, consilierii locali Galia Hrimiuc, Vasile Floria și Marin Cimpoi.

După ce a stat de vorbă cu oamenii, ministrul Budăi s-a îndreptat spre Casa de Cultură, la o întâlnire cu simpatizanții PSD, adică un fel de miting, doar că nu a fost în aer liber și nu a avut mulți oameni în sală. Pe drumul de la Piață la Casa de Cultură l-am abordat cu o serie de probleme practice. Nu prea a avut răspunsuri clare, deși, recunosc, a fost un partener de discuție agreabil. Nu prea are nimic din atitudinea mai infatuată a Doinei Federovici sau a lui Lucian Trufin, ca să nu mai vorbesc de specimene ca Nicolicea. Am văzut la el o anumită resemnare. Ce poți să le mai promiți unor oameni care te-au votat, dar nu le-ai făcut drumurile, nu le-ai adus gazul metan, nu le-ai creat locuri de muncă? După ziua de duminică este clar că la Darabani PSD nu mai defilează cum o făcea odată, chiar dacă nu poți spune că are o concurență serioasă.

Mai sunt două săptămâni până la alegerile europene și dărăbăneanul nostru din Parlament, Costel Lupașcu, nu a fost la Darabani. Nu că ar fi o mare problemă, avem o experiență solidă cu parlamentari care și-au abandonat locurile natale. Dar am sperat că, deputat fiind, îl va apuca dorul de locurile unde a copilărit, de scara blocului în care a crescut, de părinții prietenilor prin casele cărora a mâncat, de partenerii de joacă. În timp ce colegul său de partid, ministru, cu un program mult mai încărcat, și-a luat inima în dinți și a venit până la Darabani câteva ceasuri, el a preferat să o însoțească pe ”mama” sa adoptivă. Este nedespărțit de Doina Federovici, ia poziție mereu în preajma ei, pregătit să-i facă o poză, să-i ducă geanta sau să-i dea primul like, atunci când postacii pun vreo poză pe pagina de facebook. Cum România merită mai mult respect, am crezut că și Darabaniul merită mai mult, din partea unui fiu al locului.

În partea cealaltă a spectrului politic, lucrurile par să se miște cu o dinamică a parte. În spatele scenei au loc o serie de negocieri, nu lipsite de importanță. A surprins pe multă lume, prezența primarului Liviu Hrimiuc la ședința PSD de la Botoșani, de la finalul lunii aprilie, când a fost și Liviu Dragnea. Se vorbește pe surse, că la nivel național, ar funcționa un blat între PSD și primarii PNL care nu vor să-și abandoneze partidul, dar vor să colaboreze cu social-democrații pentru a primi fonduri. Acest blat presupune o atitudine de non-combat din partea edililor liberali. Suntem în această situație la Darabani? Nu știm sigur, dar unele voci susțin că s-ar fi purtat negocieri cu...ALDE. Zvonuri întreținute și prin faptul că se afișează cu liberali răzvrătiți, care și-au însușit discursul clișeizat, antijustiție, al coaliției de guvernare. Sperăm că în zilele următoare vom primi și niște răspunsuri, dacă nu vom aștepta să vedem cum vor evolua lucrurile, însă perpetuarea acestei incertitudini va avea consecințe sigure la urne.





Dacă PSD și PNL par a fi lipsite de vlagă, iată că ceilalți vin tare din urmă. Și pot fi o amenințare serioasă pentru politicienii ”veșnici” ai urbei. De curând, câțiva tineri au lansat o inițiativă pentru înființarea unei filiale USR la Darabani. Sunt în general persoane în jur de 30 de ani, bine pregătiți, care au fost și prin străinătate, cu locuri de muncă în mediul privat. Tineri care au văzut în alte zone ale țării dar și în Europa un alt mod de a face politică și administrație. Inițiativa nu a trecut neobservată. Oameni de afaceri sau liber-profesioniști, persoane care până acum ori au stat deoparte de politică ori au profitat de pe urma tuturor, și-au exprimat intenția de a se implica serios și chiar de a candida la viitoarele alegeri, pe listele noului partid. Mai mult, se pare că și în partidele tradiționale ar fi persoane interesate să migreze. Vom vedea în ce măsură, aceștia vor aduce plus-valoare tinerei filiale sau vor fi doar pioni ai unor interese din alte tabere. Dincolo de aceste mișcări, este important că se simte un suflu nou, și că letargia în care s-au scufundat baronii locali, fie ei galbeni sau roșii, este acum amenințată de tineri, mult mai conectați la realitate.

Oricum, viața politică este mult mai imprevizibilă față de anii din urmă. Oamenii nu mai înghit atât de ușor gogoși, nu se mai lasă impresionați, nici măcar de vizita unui ministru. (Alexandru D. AIOANEI)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la vizita ministrului Muncii la Darabani





Te-ar mai putea interesa si:  Vasile FloriaViorel AtomeiGalia HrimiucPSDPiata DarabaniMarius BudaiCasa de Cultura "Theodor Bals" Darabani
8:47 pm Marti, 14 Mai, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare