COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Primarii, o frână în dezvoltarea României?

Obișnuiți să vedem și în același timp să acuzăm mizeria parlamentară, oameni care știu doar să-și voteze pensii speciale și să considere ajutoarele sociale o formă de progres economic, refuzăm să privim la problemele de lângă noi. De cele mai multe ori îi privim pe edilii noștri ca pe niște victime, cei mai mulți chiar reușesc să pozeze astfel, să joace rolul unor năpăstuiți veșnici, mereu discriminați de autoritățile județene și centrale. „Dacă guvernul nu a alocat bani, de unde să se facă? Președintele Consiliului Județean este de la alt partid și ne alocă mai puține resurse decât altor comune. Așteptăm să avem partidul nostru la guvernare și atunci vor veni și proiectele”. Astfel își explică majoritatea primarilor neputința.
Este adevărat că centralismul excesiv îngreunează activitatea autorităților locale, dar aceste dificultăți sunt accentuate și de conformismul și obediența edililor șefi. Primarii nu prea ridică glasul, nu se unesc pentru a derula proiecte comune și nu vor să-și supere șefii de partid. Este mai bine, spre confortul personal și dăinuiarea funcției, să le spui celor mai sus ierarhic, că la tine în oraș sau în comună totul este normal și nu ai nevoie de nimic. De altfel, guvernul Ponta a și găsit mijloace pentru a recompensa docilitatea edililor. Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL), este o platformă de finanțare a proiectelor locale inițiată în 2013.
Acest program a avut menirea de a înlocui finanțarea europeană a investițiilor locale, care este mai greu de obținut, cu reguli mai dure și de unde nu se poate fura. Banii din cadrul acestui program au fost distribuiți politic și au reprezentat un cântec de sirenă pentru primarii care nu iubeau trandafiriii roșii și în același timp un instrument de șantaj. Pe lângă acest fapt, beneficiarii acestor investiții locale nu au fost în mod obligatoriu comunitățile locale, oamenii, ci firmele de casă ale partidelor de la guvernare. În fapt, PNDL a fost un mecanism al guvernului Ponta de a sifona sume importante, de a răsplăti fidelități partinice și de a-și recompensa sponsorii prin contracte publice.
Primarii din România fug de fondurile europene. De ce? În primul rând trebuie să ai oameni specialiști pentru a face proiecte și cap să le administrezi, apoi nu prea poți truca licitația, fapt care atrage imposibilitatea de a obține un comision din valoarea lucrărilor. Fondurile europene presupun termene exacte de execuție, controale și muncă eficientă, ceea ce cu greu găsim în administrațiile locale. Concentrați prea mult pe plantatul de flori și vopsitul bordurilor, edilii de la noi nu prea reușesc să-și unească eforturile pentru derularea unor proiecte regionale, unii dintre ei chiar nu au capacitatea de a gândi astfel. În același sens, mereu mișcați de necazul celuluilalt, primarii din România sunt mult prea dispuși să acorde ajutoare sociale și prea puțin deschiși și capabili să atragă investitori.
Când te uiți peste știrile cu primarii arestați, vezi că unii și-au creat adevărate rețele de crimă organizată, nimic nu mișca în localitate fără ca anumite procente să ajungă în vârful primăriei. Văzând toate acestea, te gândești că mai bine ar fi ca primarii să nu facă nimic, să stea deoparte pentru că lucrurile încep să meargă și de la sine, decât să pună mereu piedici, să politizeze totul și să frânze dezvoltarea economică și socială a țării prin incomptență și corupție. (Alexandru D. AIOANEI)
10:45 pm Duminica, 10 Ianuarie, 2016
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!