COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Primarii, o frână în dezvoltarea României?

Anul 2015 a fost unul al primarilor în cătușe. După o sumară contabilizare a  edililor arestați, Digi24 afirma că nu a fost săptămână, aproape, fără ca un primar să fie adus încătușat la DNA. O statistică și o imagine tristă, dar care ne obligă la o serie de reflecții.

Obișnuiți să vedem și în același timp să acuzăm mizeria parlamentară, oameni care știu doar să-și voteze pensii speciale și să considere ajutoarele sociale o formă de progres economic, refuzăm să privim la problemele de lângă noi. De cele mai multe ori îi privim pe edilii noștri ca pe niște victime, cei mai mulți chiar reușesc să pozeze astfel, să joace rolul unor năpăstuiți veșnici, mereu discriminați de autoritățile județene și centrale. „Dacă guvernul nu a alocat bani, de unde să se facă? Președintele Consiliului Județean este de la alt partid și ne alocă mai puține resurse decât altor comune. Așteptăm să avem partidul nostru la guvernare și atunci vor veni și proiectele”. Astfel își explică majoritatea primarilor neputința.

Este adevărat că centralismul excesiv îngreunează activitatea autorităților locale, dar aceste dificultăți sunt accentuate și de conformismul și obediența edililor șefi. Primarii nu prea ridică glasul, nu se unesc pentru a derula proiecte comune și nu vor să-și supere șefii de partid. Este mai bine, spre confortul personal și dăinuiarea funcției, să le spui celor mai sus ierarhic, că la tine în oraș sau în comună totul este normal și nu ai nevoie de nimic. De altfel, guvernul Ponta a și găsit mijloace pentru a recompensa docilitatea edililor. Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL), este o platformă de finanțare a proiectelor locale inițiată în 2013.

Acest program a avut menirea de a înlocui finanțarea europeană a investițiilor locale, care este mai greu de obținut, cu reguli mai dure și de unde nu se poate fura. Banii din cadrul acestui program au fost distribuiți politic și au reprezentat un cântec de sirenă pentru primarii care nu iubeau trandafiriii roșii și în același timp un instrument de șantaj. Pe lângă acest fapt, beneficiarii acestor investiții locale nu au fost în mod obligatoriu comunitățile locale, oamenii, ci firmele de casă ale partidelor de la guvernare. În fapt, PNDL a fost un mecanism al guvernului Ponta de a sifona sume importante, de a răsplăti fidelități partinice și de a-și recompensa sponsorii prin contracte publice.



Primarii din România fug de fondurile europene. De ce? În primul rând trebuie să ai oameni specialiști pentru a face proiecte și cap să le administrezi, apoi nu prea poți truca licitația, fapt care atrage imposibilitatea de a obține un comision din valoarea lucrărilor. Fondurile europene presupun termene exacte de execuție, controale și muncă eficientă, ceea ce cu greu găsim în administrațiile locale. Concentrați prea mult pe plantatul de flori și vopsitul bordurilor, edilii de la noi nu prea reușesc să-și unească eforturile pentru derularea unor proiecte regionale, unii dintre ei chiar nu au capacitatea de a gândi astfel. În același sens, mereu mișcați de necazul celuluilalt, primarii din România sunt mult prea dispuși să acorde ajutoare sociale și prea puțin deschiși și capabili să atragă investitori.

Când te uiți peste știrile cu primarii arestați, vezi că unii și-au creat adevărate rețele de crimă organizată, nimic nu mișca în localitate fără ca anumite procente să ajungă în vârful primăriei. Văzând toate acestea, te gândești că mai bine ar fi ca primarii să nu facă nimic, să stea deoparte pentru că lucrurile încep să meargă și de la sine, decât să pună mereu piedici, să politizeze totul și să frânze dezvoltarea economică și socială a țării prin incomptență și corupție. (Alexandru D. AIOANEI)



Te-ar mai putea interesa si:  Digi 24Guvernul PontaPNDL
10:45 pm Duminica, 10 Ianuarie, 2016

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Editorial
 În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 14 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea și nebunia necesară de a te î... continuare
Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte. 
 

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Clipul lunii
Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare