Scoala din Bajura va purta numele unei personalitati locale. VEZI despre cine este vorba

În prezent arondată Şcolii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani, unitatea de învăţământ din Bajura va purta numele primului preot al satului, Gheorghe Hadârcă, cel care a înfiinţat prima şcoală pentru comunitate. Propunerea urmează să fie analizată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Darabani.
Originar din Costiceni (Ucraina), comună din imediata apropiere a frontierei cu România, preotul Gheorghe Hadârcă a ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Bajura şi a înfiinţat în 1893 şcoala de sine stătătoare de stat pentru comunitatea locală. În 1911 s-a dat în folosinţă clădirea actuală a şcolii, dar primele cursuri s-au ţinut în 1893 într-o clădire care i-a aparţinut unui dascăl pe care îl chema tot Hadârcă. În clădirea care avea o tindă mare şi o sobă, învăţătorul şi preotul Hadârcă preda în 1893 unei clase I-a, care avea 20 de elevi. Doi ani mai târziu, şcoala din Bajura funcţiona cu două clase, iar în 1902 se înfiinţează a treia clasă, obligatoriu de fete.
Clădirea şcolii înfiinţate de Gheorghe Hadârcă este de tip haretian, cu două săli de clasă situate în stânga şi în dreapta cancelariei. Arcadele de deasupra geamurilor clădirii se mai păstrează şi astăzi. Interesant este faptul că preotul-învăţător Hadârcă îi amenda pe cei care nu-şi dădeau copiii la şcoală. „Ne-am consultat şi cu d-l Dumitru Haha şi credem că este o idee bună ca şcoala din Bajura să poarte numele celui care a pus bazele învăţământului bajurean” a declarat pentru Darabaneni.ro, Ion Hriţcu, cadru didactic coordonator al Şcolii Gimnaziale Bajura.
Citeşte şi:
ISTORIA în cifre a învăţământului dărăbănean
12:09 pm Duminica, 29 Septembrie, 2013
Adauga un comentariu
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Despre schimbare, utopii și ipocrizie

Duminică, 18 mai, s-a încheiat un ciclu electoral prelungit, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. A fost, fără îndoială, anul în care societatea românească a transmis cel mai clar semnal de respingere a partidelor tradiționale. Lipsa reformelor reale, corupția în expansiune, haosul economic și promovarea liderilor incompetenți au împins PSD și PNL către un minim istoric al încrederii publice. Să ratezi de două ori intrarea în turul al ... continuare »
DRUMUL DE LA DARABANI SPRE COTROCENI Simion câștigă, la limită, și turul doi

Pe 18 mai 2025, românii au fost chemați pentru a-și alege președintele, după ce în urma rezultatelor din 5 mai s-au calificat în turul doi Nicușor Dan (independent) și George Simion (AUR). Campania electorală a căpătat uneori forme absurde după ce candidatul AUR a participat doar la o dezbatere electorală cu contracandidatul său deși a promis că va merge la toate televiziunile. Prezența la vot în județele Moldovei a ... continuare »
VEZI cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la Darabani

Pe 4 mai 2025, românii au fost chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, după ce alegerile din toamna anului 2024 au fost anulate. Campania electorală a fost una foarte tensionată și a căpătat uneori accente grotești. Aceasta poate fi una din explicațiile prezenței scăzute la urne, mai ales în județe altădată fruntașe. Prezența la vot în județele Moldovei a fost foarte redusă. La Botoșani s-au ... continuare »
Mențiune pentru Darabani la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț a avut loc Olimpiada Națională de Istorie, care a reunit în orașul de sub Pietricica 350 de elevi și 49 de cadre didactice din toată țara. Școala dărăbăneană a fost din nou la înălțime, elevii întorcându-se acasă cu o mențiune și cu dorința de a continua să performeze.Marți, 15 aprilie, la Colegiul Național „Pentru Rareș” din Piatra Neamț era mare forfotă. Elevi din toată țară așteptau să dea ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Nu salvăm democrația votând mediocritatea

În ultimele patru luni, România a intrat într-un tumult electoral din care pare că nu mai are puterea să iasă. Cauzele sunt multe, unele punctuale, legate direct de situația geopolitică din regiune, altele mai profunde, ținând de modul în care am evoluat în ultimii 35 de ani ca societate, de respectul pe care l-am acordat educației, de relația complicată pe care o avem cu trecutul comunist. Democrația noastră firavă este mai amenințată ca oricând în ... continuare »

Câteva imagini mai strălucite de la prima ediție a Maratonul Nordului din Botoșani.

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!