Inaintasii isi duc somnul de veci sub buruienile indolentei noastre GALERIE FOTO
Orice călător care vine la Darabani dinspre Dorohoi este întâmpinat imediat după intrarea în localitate de o imagine care nu face deloc cinste localității noastre. Morminte uitate printre buruieni și cruci care nu se mai văd din cauza arbuștilor care au invadat Cimitirul orașului.
Dacă intri pe poarta centrală a Cimitirului, imediat în dreapta te întâmpină o grămadă de resturi vegetale care are câteva zile de când se află acolo. Înaintând pe aleea centrală, privind în dreapta și în stânga, vezi cum încet, mormânt după mormânt și cruce după cruce sunt invadate de plantele care au transformat totul într-o mare verde. Dintr-un loc în altul, dar rar trebuie să recunoaștem, mai găsim câte un loc de veci curățat. Pe o alee laterală, răsar alte două grămezi de resturi vegetale, care de asemenea stau acolo de câteva zile. De existența vreunui tomberon sau coș de gunoi nici nu poate fi vorba. Pe o altă alee, mormintele intră tot mai mult în spațiul destinat trecătorilor, până când cineva mai îndrăzneț a ridicat un cavou chiar în mijloc.
Nu peste mult timp, datorită acestor oameni străini de cuvântul ordine vom avea morminte până în poarta Cimitirului. Spre latura de nord, Cimitirul nu are gard, astfel că această zonă cu vegetație abundentă s-a transformat foarte ușor într-o groapă de gunoi. Una peste alta, situația este dramatică. Suntem cunoscuți pentru înmormântările fastuoase, dar suntem total nepăsători față de aceste locuri ale memoriei. Putem identifica mai mulți vinovați pentru situația în care se află cimitirul orașului. În primul rând, vinovat este fiecare locuitor în parte care are rude înmormântate acolo și care uită că avem o mare responsabilitate pentru cei care au fost înaintașii noștri.

Și cei care vin aici, nu de puține ori dau dovadă de lipsa bunului simț atunci când aruncă pe alte morminte resturi de plante sau alte materiale precum sticle sau mase plastice de la lumânări. Un alt vinovat este administrația locală, care dispune cu siguranță atât de resursele dar și de logistica necesară îngrijirii unui loc atât de important pentru comunitate. Nu pot să nu mă întreb, oare cei care în lupta politică mereu cad în picioare, cei care se plimbă de la un partid la altul pentru a-și păstra fotoliile călduțe sau cei cărora le place să conducă cu mână de fier, consilieri, primari sau alte soiuri de șefi nu au acolo înmormântați bunici, rude? Oare chiar nu se pot instala niște coșuri de gunoi și nu se pot institui unele reguli? Chiar trebuie să mergem cu aceeași dezorganizare care domnește de zeci de ani?
Nici cultele religioase nu trebuie scoase din această ecuație. Cred că atât parohiile ortodoxe cât și celelalte confesiuni ar putea exercita o presiune mai mare asupra administrației publice locale pentru ca aceasta să se ocupe mai mult de aceste locuri ale memoriei locului. Cimitirele sunt cartea de vizită a unei comunități, iar orice străin care vine în Darabani, până la florile și bordurile din fața Primăriei, dă cu ochii peste bălăriile de pe mormintele bunicilor noștri. Acest lucru spune multe despre felul nostru de a fi, de a gândi, despre valorile noastre și despre modul cum ne raportăm la trecut.
În fața acestei situații autoritățile strâng din umeri neputincioase. „Cimitirul este proprietatea Primăriei orașului Darabani, dar în administrarea Parohiei Sf. Nicolae. Situația este cu adevărat gravă. O soluție ar fi o erbicidarea, am discutat și cu părintele Dumitru Avîrvărei să încercăm acest lucru pe o parcelă pentru că vor fi afectate și florile. În general se face curățenie generală o dată sau de două ori pe an. Trebuie să ne implicăm cu toții: Parohiile, Primăria dar și oamenii. Într-adevăr, ar trebui puse niște coșuri de gunoi pentru că unii dintre cei care fac curat aruncă resturile de plante sau de la lumânări peste alte morminte”, a declarat pentru Darabaneni.ro, pr. protopop Constantin Pînzariu. (A.D.A.)
Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto
Te-ar mai putea interesa si: pr. Constantin Pînzariu, Cimitirul Orasenesc
5:34 pm Vineri, 26 Iulie, 2013
Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook.
Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Adauga un comentariu
Editorial

Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Clipul lunii
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare