Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII BAC-ul, ultima frontiera?

Săptămâna trecută s-a încheiat sub semnul BAC-ului şi a rezultatelor sale. Afişarea notelor a stârnit o agitaţie generală. Televiziunile, avide după statistici şi cazuri spectaculoase, se înghesuiau să prindă cadre cu elevii care plângeau, iar oficialii din minister sau liderii politici făceau rând la uşile studiourilor de televiziune pentru a dezbate procentele de promovabilitate şi pentru arăta vinovaţii. Unii chiar veneau cu soluţii, pe cât de ingenioase pe atât de ridicole, gen să se ţină meditaţii la televiziunea publică. Este simplu de afirmat că elevii nu învaţă şi şcoala nu-şi face datoria. Dar dacă ne vom opri doar la astfel de constatări, să nu ne arătăm surprinşi de faptul că procentele vor fi într-o continuă scădere de la an la an. Ne înşelăm foarte mult dacă ne încredem în dimensiunea pedagogică a camerei de luat vederi. Însăşi statisticile care doresc să surprindă mai mult spectaculosul în latura sa tragică ne prezintă o realitate deformată. Dacă s-ar fi vorbit despre promovabilitatea pe filiere (teoretică sau tehnologică), pe profiluri (socio-uman, real) sau dacă s-ar fi oferit cifre cu promovabilitatea în mediul rural şi urban, chiar şi pe discipline, atunci s-ar fi putut face altfel de analize.

De ce între o filieră şi alta există diferenţe foarte mari, de ce s-a picat aşa de mult la o disciplină, sau de ce în oraşe promovabilitatea e mai mare ca în mediul rural? Dacă s-ar răspunde la aceste întrebări, atunci cred că şi soluţiile ar fi mai uşor de găsit. Una peste alta, dincolo de titlurile exagerate uneori sub care jurnalele tv prezentau rezultatele de la Bacalaureat vina este una colectivă. Pe de o parte se constată o creştere a dezinteresului elevilor şi lipsa lor de pregătire, pe de altă parte examenul maturităţii a arătat imaturitatea celor din minister. Este inadmisibil ca la disciplina matematică să dai subiecte cu acelaşi grad de dificultate fără a ţine cont de profil sau de specializare. Acest lucru este o greşeală care anulează legitimitatea rezultatelor din acest an. Chiar dacă procentele poate nu sunt departe de adevăr, dar o eroare ca aceasta pune lângă acel 43% un mare semn de întrebare. Trist este faptul că nimeni din minister nu ieşit în faţă cu o demisie. Toată presa vorbea de o generaţie ratată, dar nimeni nu a cercetat să vadă cine se face vinovat de o asemenea greşeală.



În plus, dincolo de a vorbi de propria responsabilitate, fostul ministrul al Educaţiei, Liviu Pop, a venit cu ideea, pe cât de nouă pe atât de penibilă ca la televiziunea publică să se ţină meditaţii pentru elevii care nu au promovat examenul. Dacă se merge în ritmul acesta în care pregătirea elevilor şi greşelile celor din minister vor menţine promovabilitatea sub 50%, se va ajunge la situaţia în care elevii vor ridiculiza acest examen, iar nepromovarea lui va deveni un fapt banal. Elevii nu se vor pregăti mai mult dacă pleacă de la ideea că oricum vor pica examenul. Cauzele acestei situaţii sunt mult mai profunde, dar noi ne-am obişnuit să discutăm doar la modul superficial. Prima iniţiativă ar fi ca în primul rând acest examen să nu mai fie un experiment, aşa cum se întâmplă de câţiva ani încoace. Dacă nu se dezvoltă o strategie durabilă în domeniul educaţiei, care să nu sufere modificări la fiecare schimbare de ministru, vom fi martorii unei perpetue concurenţe între elevi şi politicieni, care să ofere cele mai tari perle.(Alexandru D. Aioanei)




8:26 pm Luni, 09 Iulie, 2012

1 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII BAC-ul, ultima frontiera?”

  1. Otilia spune:

    rezultatele de anul acesta de la bac sunt de groaza...oricum nu se astepta nimeni la rezultate mai bune avand in vedere vestea proasta ca"se vor instala camere de supraveghere la bac",trist dar adevarat.bafta la gasirea unei solutii privind remedierea acestei probleme-bacalaureatul.

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare