Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Cadou de ziua acad. Leon Dănăilă: Cetăţean de onoare al oraşului Botoşani FOTO & VIDEO

Prima zi a lunii iulie a fost una plina de emoție pentru botoșănenii adunați în sala de consiliu a Primăriei. Unuia dintre cei mai de seamă fii ai județului i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Botoșani. Academicianul Leon Dănăilă a primit acest titlul onorific chiar în ziua în care a împlinit 82 de ani.
 
Faptul că celebrul medic, născut la Darabani, a primit acest titlu chiar de ziua sa, nu este o pură coincideță, organizatorii gândindu-se să-i facă această frumoasă surpriză într-o zi cu totul specială. De asemenea, privind înapoi la activitatea prodigioasă a academicianului, nici nașterea sa în ziua în care Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, nu mai pare o întâmplare. Miercuri, la orele 11:00, sala de consiuliu a primăriei era plină. O serie întreagă de personalități locale, de la medici, politicieni la oameni de cultură au venit pentru a lua parte la acest eveniment. Nu în ultimul rând, foarte mulți pacienți, care au fost vindecați de academicianul Leon Dănăilă au venit să-și arate mulțumirea și recunoștința pentru dărăbăneanul, care le-a oferit a doua șansă la o viață. Alături de invitatul special de la București, au mai participat și câțiva colegi de-ai săi de la Liceul „Grigore Ghica Voievod” din Dorohoi dar și câțiva dărăbăneni, în frunte cu primarul Corneliu Aroșoaie și scriitorul Victor Teișanu, poetul dărăbănean dând citire şi unui cuvant de laudatio. Nu au lipsit de la ceremonie prefectul județului și senatoarul Doina Federovici, dar şi Liviu Andronic, managerul Şcolii Populare de Arte.

Citiţi şi: ANIVERSARE Leon Danaila si Ben Carson-despre puterea credintei si iubirea aproapelui



Primarul Ovidiu Portariuc, vizibil emoționat, și la un moment dat chiar depășit de situație, a deschis ceremonia povestind primele sale întâlniri cu personalitatea celebrului neurochirurg român: „Pe d-l profesor Leon Dănăilă l-am cunoscut în urmă cu aproape 12 ani. Am avut şansa, privilegiul, de a-l avea ca profesor. Vreau să spun că nimic nu poate avea un impact mai puternic asupra unui tânăr decât întâlnirea cu un mare profesor. Domnia sa ne-a insuflat pasiunea cunoaşterii, dragostea de cunoaştere, credinţa în Dumnezeu. Îmi amintesc şi azi cum ne spunea: Dragilor, nu există minune mai mare pe pământ lăsată de la Dumnezeu decât creierul omenesc, şi nu cunoaştem decât 15-20% din acesta. Domnul Leon Dănăilă este o personalitate de prim rang, merită să fie Cetăţean de Onoare al Botoşaniului. Noi suntem onoraţi că domnul profesor este cetăţean de onoare al Botoşaniului”, a declarat edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ.

Momentul cel mai emoționant a fost cu siguranță acela în care, medicul a fost înconjurat de foști pacienți, care au venit cu mici cadouri și buchete mari de flori ca semn al recunoștinței pentru cel care, și-a pus toată priceperea și cunoașterea în slujba vindecării lor. Poveștile acestora și faptul că academicianul îi ținea minte pe toți au smuls câte o lacrimă de la cei prezenți. Câțiva tineri au purtat tricouri imprimate cu imaginea doctorului și chiar i-au dăruit și lui unul. O familie din Suceava i-a adus un coș cu 21 de flori, simbolizând numărul de ani care au trecut de când persoana respectivă a fost vindecată de către medicul dărăbănean. Printre cei care au ținut să-i mulțumească public, pentru întreaga activitate depusă în slujba aproapelui, dar și pentru mărturisirea continuă de credință a fost și starețul Mănăstiri Zosin, arhimandritul Teodosie, care este şi el originar din Darabani, acesta subliniind și aportul material important al academicianul la ridicarea noii mănăstiri. De altfel, pe cei doi, dincolo de credință, îi unește și locurile natale.



„Am venit din lumea satelor, unde nu am cunoscut decât ce înseamnă munca, soarele arzător, frigul, zbuciumul și foamea”



În cuvântul său de mulțumire, academicianul Leon Dănăilă după ce a povestit câteva întâmplări din viața sa, a vorbit celor prezenți despre rugăciune, credință, iubirea celuilalt și munca asiduă, valori în slujba cărora și-a pus întreaga carieră: „Nu pot să fiu decât onorat, să mă aflu în fața d-voastră, pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Pentru acordarea acestei înalte distincții și nobile recompense, doresc să mulțumesc în primul rând domnului primar al orașului Botoșani Ovidiu Portariuc…, tuturor care au susținut acest demers, precum și domnului Victor Teișanu, poet și scriitor de mare renume, pentru întocmirea cu acuratețe a biografiei mele. Eu mi-am petrecut anii copilăriei la Darabani. Locurile respective au rămas neclintite dar cel care le-a părăsit am fost eu. M-am avântat în necunoscut și a trebuit să lupt singur cu viața și cu obstacolele ei. Doamne, și cât am rătăcit dintr-un loc în altul, dintr-o țară străină în alta și mai străină și câte greutăți am întâmpinat, pe care am reușit să le înving numai prin muncă epuizantă, cinstită și corectitudine. Aceste rătăciri mi-au schimbat gândurile, raționamentele, concepțiile și conștiința.

Am venit din lumea satelor, unde nu am cunoscut decât ce înseamnă munca, soarele arzător, frigul, zbuciumul și foamea. Am avut părinți buni, simpli și foarte deschiși și cu o înțelepciune extraordinară. Întotdeauna mi-au spus să fac bine și să nu cer nimic în loc. Crescut în spirit creștin ortodox, în sânul unei familii pioase, strânsele mele legături cu biserica au stârnit în mine atașamentul, respectul și admirația față de acest locaș sfânt, față de credința ortodoxă. Am trecut în tăcere, rugăciune și smerenie greutățile aspre și lipsurile materiale de acasă. Acum nu mai am părinți care să mă vadă că țin cu respect tot ce am învățat, dar am convingerea că de acolo de unde sunt ei văd asta. De cele mai multe ori am spus că la lucrurile frumoase se ajunge doar prin suferință. Din aceste motive, răbdarea și vicisitudinile sunt considerate de mine a fi cheia succesului și biruinței. Tot timpul, prin intermediul rugăciunii, mi-am întors fața către Domnul a tot îndurător. Rugăciunea este o necesitate care i-a naștere din credință și încredere deplină față de Dumnezeu în momentele de teamă, speranță și îngrijorare …”



La sfârșitul ceremoniei, academicianul Leon Dănăilă, alături de primarul Ovidiu Portariuc, a avut o întâlnire cu jurnaliștii locali, răspunzând cu bunăvoință la toate întrebările. După masă, medicul a efectuat o vizită la Darabani, la Casa Memorială și la mormântul soției. Pentru toţi botoșănenii a fost o mare bucurie și onoare să aibă în mijlocul lor pr cea mai prodigioasă personalitate contemporană. (Alexandru D. AIOANEI)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini

VEZI şi: Oameni şi îngeri. LA MULŢI ANI, LEON DĂNĂILĂ!





Te-ar mai putea interesa si:  Corneliu AroşoaieLiviu AndronicLeon DanailaOvidiu PortariucTeodosie Plesca
1:25 am Joi, 02 Iulie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare