Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Prof. dr. Vasile Papaghiuc: „In insasi faptele si educatia ta, porti ceva din sufletul general al darabaneanului”

Vasile Papaghiuc este în prezent profesor de geografie la Școala Gimnazială „Ghica Vodă” din Iași. De un an de zile este doctor în geografie și a scris alături de soția sa, care este tot profesoară de geografie, patru cărți pentru copiii. Activează și la Centrul de excelență în geografie de la Liceul „Emil Racoviță”, fiind de părere că formarea caracterelor este mai importantă în școală decât știința.

Își începe povestea vieții cu visul de a scrie o carte și afirmă deschis că nu geografia i-a fost prima dragoste. În adolescență a iubit mai mult literatura, citind toată biblioteca școlii din satul natal. „Ideea aceasta de a scrie mă obseda de mult. Informația științifică capătă uneori un caracter mai sec și te face s-o înțelegi greu dacă nu ai o experiență a cuvintelor”, ne mărturiseşte profesorul. Nu se laudă cu o copilărie precum cea a lui Ion Creangă, dar în schimb păstrează o vie amintire a drumurilor Lișmănița-Darabani, parcurse în toate anotimpurile. Îl ascult pe interlocutorul meu și aștept să-mi spună ceva, totuși, și despre copilărie, dar se pare că liceul, adolescența cu visele ei, l-au marcat mai mult. De ce? Aveam să aflu puțin mai târziu. Prietenii, acesta era răspunsul. Mihai Kiss, Cristian Sarafinceanu, Marin Rățoi, Dragoș Cimpoieșu, Marius Grigoraș, Dorin Dobrincu, nume alături de care a visat și a trăit speranțele unei adolescențe care l-a marcat ulterior. Cu toți a păstrat legătura și când se întâlnesc constată că au rămas aceiași oameni plini de viață, modești, dărăbăneni pe care parcursul profesional nu i-a schimba în niciun fel.



Venind în Iași, imediat după 1990, spune că a mai găsit atunci ceva din farmecul orașului cultural de altădată. Urcând Copoul, parcă îi reveneau în minte fraze din cărți citite, şi mergând spre Zona industrială a găsit alte romane. Facultatea i-a adus mulți prieteni din alte zone ale Moldovei și chiar ale țării. Îi este frică să facă ierarhii între prieteniile din liceu și cele din facultate. „Ambele sunt la fel de punternice”, spune el, doar că timpul este mai dur cu primele. După facultate, cei mai mulți dintre absolvenţiau activat în același domeniu, iar asta face ca legăturile să rămână mai puternice. În meseria de dascăl există o anumită predestinare și o vocație. După spusele profesorului Papaghiuc, lucrările de pedagogie le înțelegi doar după ani de experiență. După ce profesezi mai mulţi ani, începi să aplici informațiile de acolo și să faci anumite corelații. La început i-a fost destul de greu să învețe chestiunile legate de teoriile pedagogiei și psihopedagogiei dar cu timpul, odată ce a căpătat experiență, a început să înțeleagă aceste noţiuni.

Vorbește la superlativ de directorii peste care a dat în carieră. Primul director i-a spus în primii ani de activitate că profesorii mai în vârstă, poate că au bani, dar ei, cei nou veniți, au un mare avantaj: tinerețea. Nu i-a trecut prin gând să se lase de învățământ, doar de două ori, odată la finalul stagiului militar și a doua oară când a apărut oportunitatea să meargă în cercetare. În ambele situații a renunțat, dându-și seama că locul său este la catedră. „Începuse să-mi placă învățământul, pur și simplu mă simțeam ca peștele în apă. Poate că este greu de găsit cuvintele în acest caz”. Despre cărțile pentru copii spune că a fost una din dorințele sale mai vechi. „Ideea de a scrie o carte a fost unul din visele mele din adolescență. Când am intrat în învățământ și am avut posibilitatea de a o face, am scris în trei ani patru cărți: Pământul printre planete, Geografia populației pe Glob, Viața sălbatică pe continente, Orașe pe Terra”. S-a oprit din a publica pentru a-și da gradul, pentru că a urmat cursurile Facultății de istorie și doctoratul. Acum spune că se simte pregătit pentru a-și relua visul. Are propuneri pentru publicarea tezei sale de doctorat și nu exclude ca aceasta să fie prima carte care urmează să iasă de la tipar.
„Elevul, în primul rând, trebuie învățat să învețe”

Școala și doctoratul l-au făcut ca în ultimul timp să ajungă destul de rar acasă. De cinci ani predă la Școala „Ghica Vodă” activând și la Centrul de Excelență în Geografie. Copii aflaţi sub îndrumarea sa au avut parte de performanțe la olimpiade și concursuri școlare dar, spune el, astea contează prea puțin: „Lucrul cu copiii îmbracă mai multe fațete. Este adevărat că ei se fac remarcați atunci când apar cu niște premii dar cel mai mulțumit ești atunci când îți pleacă din mână și este un om așa cam cum ai fi vrut tu să fie. Ceea ce îmi pare foarte rău este că au plecat în afară foarte mulți dintre cei care credeam că vor rămâne și vor schimba lucrurile. Important este ca pe copil să-l formezi în primul rând ca om. În gimnaziu există acea exuberanță a copiilor de a cunoaște. Este perioada în care ei pur și simplu vor să cunoască. Câte odată simți că iei din vitalitatea lor și te hrănești. Când intri în clasă, ei trebuie să știe că exiști doar petru ei în acea oră. Elevul, în primul rând, trebuie învățat să învețe.”

Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”