Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
DINASTIA GUCENILOR Cine mai joacă astăzi, fotbal de plăcere?
Familia Guci(e)anu…oameni de o înaltă ţinută morală, pentru care a doua lor religie este fotbalul. Tatăl Dumitru a fost „cel mai fin şi atent observator al fotbalului practicat de cei trei fii ai săi”. Aşa îl caracterizează profesorul de sport Chirica Puşcaşu, pentru care cel mai mare regret este că nu l-a putut conduce pe ultimul drum pe prietenul său, Dumitru. Nepoţii Ionuţ, Flavius şi Sebastian au preluat ştafeta sportului rege, Ionuţ Guceanu fiind în prezent unul dintre cei mai buni jucători ai echipei CS Darabani. Ticu Gucianu, cel mai mare dintre cei trei fraţi, a fost la un pas să-şi dea viaţa pe teren în deplasarea de la Talpa, după un contact foarte dur cu un jucător al gazdelor. Teodor, fratele mijlociu, a atins apogeul carierei fotbalistice în familia Gucianu. Doru(cum îi spun prietenii) a debutat în 1983 la juniorii echipei Sănătatea Darabani. În 1987 echipa dărăbăneană reuşeşte performanţa de a elimina din Cupa României(scor 2-0) divizionara B, CS Botoşani. La echipa botoşăneană evoluau atunci nume grele precum Erdic, Epure, Vasilachi, Abălaşei sau Crudu. „Deznodământul acelei partide a creat o adevărată revoluţie la CS Botoşani. S-a lăsat cu foarte multe demiteri la nivelul conducerii tehnice şi administrative. Echipa din Darabani ne-a bătut atunci pe bune, alergau ca disperaţii”, îşi aduce aminte tehnicianul de atunci al echipei CS Botoşani, Alin Cazaciuc. Chiar dacă a avut statut de rezervă la acel meci, Doru Gucianu avea să fie unul dintre remarcaţii antrenorului botoşănean Cazaciuc, care îi propune lui Gucianu să joace la divizionara B a judeţului. Gucianu nu ajunge la CS Botoşani, dar va juca pentru concitadina Electrocontact(div. C). În timpul efectuării stagiului militar va evolua pentru Armata Craiova, iar în ‘89 revine mai aproape de casă, la Zimbrul Siret(div. C).
Cea mai înaltă treaptă a carierei sale fotbalistice a fost divizionara secundă Bucovina Rădăuţi, pentru care a jucat patru ani de zile, între anii 1992-1996. După ce va evolua doi ani la Dorohoi în divizia C, ajunge la echipa AS Bucecea, pe care o antrenează din 2004. Doru Gucianu este în prezent reprezentantul ligii a patra la AJF Botoşani. Doru(primul din dreapta, trening galben/negru, a revenit în turul acestui campionat la Darabani din postura de adversar, la conducerea tehnică a echipei AS Bucecea). Fiul său, Flavius, este acum major şi joacă tot pe postul de mijlocaş la LPS Botoşani, fiind şi în vizorul echipei Gloria Bistriţa. Doru Gucianu crede că Flavius are toate calităţile, pentru a-şi depăşi tatăl în fotbal.
ULTIMUL MOHICAN...Un sfert de secol de fotbal dărăbănean
Ion Gucianu este decanul de vârstă şi căpitanul echipei CS Darabani. Este legitimat din ’86 la echipa oraşului şi nu s-a gândit nici un moment să joace pentru altă echipă. Fie că au fost alocaţi echipei de fotbal bani mai mulţi, mai puţini sau deloc. Doar în perioada în care oraşul nu a avut echipă de fotbal, a jucat „pe fals” la Horodiştea sau Hudeşti.
La echipa oraşului s-au perindat generaţii întregi de jucători.(Rândul de sus: D.Hrimiuc, V.Bejinaru, T.Alupoaie, I.Gucianu, M.Alupoaie, C.Cucuruzac/Rândul de jos:G.Galan, C.Imbir, C.Nechifor, D.Vicliuc. F.Bordeianu). El a rămas pe loc, ca un „sfinx al fotbalului dărăbănean”. A asistat şi la imaginea dezolantă, când actualul teren de fotbal era arat şi cultivat printr-un hei-rup postdecembrist, o democraţie prost înţeleasă. A contribuit şi cu bani din propriul buzunar pentru a achita baremul arbitrilor. Costel Timischi, finanţatorul echipei de fotbal a oraşului la începutul anilor ‘90, l-a asemănat cu Miodrag Belodedici. Destinul său fotbalistic se intersectează cu cel al antrenorului botoşănean Alin Cazaciuc, asemenea fratelui său Doru. După ce Ion participă la turneele amicale de la Glodeni şi Drochia, din Republica Moldova, ajunge în vizorul tehnicianului botoşănean. Se întâmpla în 1993. „Am asistat la Darabani la un meci pe un teren în care o poartă era la deal şi una la vale. Am observat atunci la Ion Gucianu calităţi extraordinare native şi o foarte bună viziune în teren. Era un adevărat stâlp al echipei. Am avut privilegiul de a-l antrena o perioadă scurtă în 2006 la echipa Jijia, formată în majoritate din poliţişti de frontieră”, ne-a declarat antrenorul Alin Cazaciuc.
Un capitol important din cariera de fotbalist a lui Gucianu este activitatea competiţională din cadrul IJPF Botoşani, unde a participat la turnee organizate în toată ţara, cea mai mare performanţă fiind câştigarea locului doi la turneul organizat în 2008, la Oradea(foto dreapta). „Fotbalul mi-a adus foarte multe satisfacţii: plăcerea sportului, mi-a dat sănătate şi mi-a oferit prilejul de a vedea multe locuri frumoase din România. Foarte multă lume din Darabani şi împrejurimile acestuia m-au cunoscut prin intermediul fotbalului. Este bine uneori să joci în primul rând pentru tine, apoi pentru oraş şi nu neapărat, pentru bani”, ne-a declarat Ion Gucianu. La 39 de ani, mult prea modest, Gucianu spune: „Sunt conştient că sunt depăşit din punct de vedere fizic, uneori chiar şi psihic”. Aşa cum remarca şi profesorul de sport Chirica Puşcaşu: „Principala caracteristică a acestei familii este moralitatea deosebită”. Flacăra fotbalistică a familiei este transmisă şi fiului său, Sebastian, care la 14 ani a participat la un turneu zonal la Iaşi împreună cu CSŞ Botoşani, sub coordonarea prof. Daniel Şchiopu, antrenor la AS Roma. Fotbalul merge mai departe, la fel şi caracterele tari.(Lucian Bălăucă)
4 Comentarii la “DINASTIA GUCENILOR Cine mai joacă astăzi, fotbal de plăcere?”

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
de ce nu pomeneste nimic de faptul ca ;dadea o cafea sa-i dau banderola de capitan sa fie si el in centrul atentiei;mare noroc a avut de fundasii stinga si nu-l mai ridicati atit in slavi ca i se urca la cap si in retur baza e tot in el dar cu banderola la mine...ha,ha,ha
Cand s-a întamplat asta Fermecatorule? Nu-mi amintesc ca Ion să fi jucat la Concesti. Forza Darabani!
imi pare rau pt Romeo si Piciu insa am hotarat sa raman la darabani pt ca ma rugat foarte mult prietena mea,domnul dr Balauca Lucian si conducerea echipei,vreau sa avem un retur cat mai bun alaturi de toti cei care iubesc fotbalu darabanean,scuze inca o data romeo,piciu si ceilalti care joaca la paltinis .va multumesc
ai facut alegerea cea mai buna si de aceea m-am gindit sa mai accept cite un ceai de la tine vezi ce faci martis sa nu intirzii la antrenament
Ultimele articole
„Planurile de viitor sunt destul de mari. Vrem să ne menținem sus în Liga a 3-a, să nu dezamăgim cum a fost data trecută. Îmi pare bine că băieții au ajuns la nivelul acesta, eu o să mă ocup mai departe, sper să am și ajutorul Primăriei și al altor sponsori. De unul singur este foarte greu, dar Primăria a promis că ne va fi alături. Dar acum o să tragem linie, o să facem o analiză a meciului de astăzi pentru că nu mi-a plăcut. O să mai aducem jucători, ... continuare »
În repriza a doua, Iustin Tucaliuc și Andrei Ilaș le iau locul în teren fraților Bosînceanu, dar tot gazdele sunt la conducerea jocului. Și totuși, Ghiorghiciuc îl întinde pe Anton, apoi pierde un tempo pentru a finaliza, iar oaspeții echilibrează balanța partidei. Dărăbănenii din tribune conduc încă din startul partidei: ”Darabani! Darabani!”. Dar pe teren, gazdele obțin o nouă lovitură de la 11 m în minutul 66, transformată de același Bogdan ... continuare »
”Felicitări băieților și felicitări celor care au pus umărul la acest rezultat. Cred că o să fie un meci greu la Iași, dar e clar că șansa este de partea noastră. Ar fi deja a doua promovare în Liga a 3-a și îmi doresc din tot sufletul ca echipă să joace în Liga a 3-a și poate chiar mai sus. Vom face tot posibilul să susținem financiar echipa alături de cel care investește acum (n.r.-Marian Grădinaru). Îi mulțumesc că duce numele orașului mai departe. ... continuare »
Conform BotoșaniOnline Dărăbănenii au făcut o primă repriză perfectă și au reușit să marcheze de patru ori în poarta ieșenilor. Încurajați de un număr mare de suporteri, dărăbănenii au început bine meciul și au reușit să deschidă scorul prin Bogdan Melinte care a scăpat pe contratac, a driblat portarul și a marcat pentru 1-0. Oaspeții au încercat să egaleze dar cei care au marcat au fost tot dărăbănenii. În minutul 31, Melinte a fost faultat în ... continuare »
Dărăbănenii au devenit matematic campionii județului Botoșani, după ce au câștigat la pas duminică, 29 mai, pe teren propriu cu Inter Dorohoi. După un sfert de oră de joc, Alexandru Stancoschi a deschis scorul de la punctul cu var, după penaltiul acordat de centralul Mihail-Gabriel Tănasă. Cinci minute mai târziu, assistul lui Stancoschi demonstrează calitatea de fotbalist a lui Bogdan Melinte, care plasează balonul cu efect în poarta apărată de Lucian ... continuare »