Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ZILELE NORDULUI Festival-surpriza la Darabani cu Vita de Vie cap de afisAsociația Nord anunță prima ediție a festivalului Zilele Nordului, care va avea loc la Darabani, în perioada 8-10 august 2014. Organizatorii şi-au propus să adune  la acest eveniment10.000 de participanţi şi cel puţin 250 de turişti. Agenda primei ediții a festivalului propune concerte, inaugurări de obiective turistice și culturale, expoziții de artă, serbări populare, tururi ghidate ale împrejurimilor, lansări de carte, proiecții de film, conferințe și workshop-uri pentru tineri.

Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația culturală Nord și produs de asociația Fapte, care au emis un comunicat pe care vi-l prezentăm în continuare:
 
De ce un festival la Darabani

Ștefan Teișanu, dărăbănean stabilit la Cluj, antreprenor în domeniul cultural, inițiator al festivalului Zilele Nordului, explică intențiile organizatorilor: „Vrem să trezim la viață locurile și poveștile uitate ale nordului, vrem să aducem aici lumea să se mire de ce avem și de ce putem face împreună. Vrem să-i adunăm în jurul nostru pe tinerii nordului, să-i sprijinim în inițiativele lor culturale și sociale, să le dăm motive să rămână acasă și să-și continue de aici munca. Vrem să pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care să îmbogățească viața comunității, proiecte care să rămână vii și după finalul festivalului. Anul acesta, Muzeul Orașului, redeschis după mulți ani, dar și Poiana celor Patru Stejari, readusă în circuitul turistic și de agrement. Vrem să facem împreună în Nord un festival cum nimeni nu crede că s-ar putea face”.Recent înființata asociație culturală Nord a organizat în decembrie 2013 un concert de iarnă la Darabani, când pianistul român Bogdan Vaida, stabilit în Germania și revenit în țară pentru turneul „Manifest pentru România”, a susținut un recital cu scop caritabil. Doi elevi dărăbăneni cu performanțe școlare deosebite au primit atunci câte o bursă de 1000 de lei, bani strânși din bilete și donații făcute cu prilejul evenimentului. „Am fost încântați să descoperim, cu această ocazie, cât de mare e interesul comunității locale pentru astfel de evenimente. De asemenea, sprijinul pe care l-am primit din partea autorităților locale cu acea ocazie ne-a dat încredere că la Darabani există interes și disponibilitate reale pentru asemenea acțiuni, așa că ne-am propus să le continuăm în fiecare an”, arată organizatorii.
 
Cine sunt artiștii care vor veni la Zilele Nordului

Muzica și arta se anunță a fi pretextele care vor aduna lumea la Darabani în această vară. Primul mare nume anunțat este Vița de Vie, una dintre trupele românești cele mai apreciate în prezent. Vița de Vie vor concerta la Zilele Nordului în ziua de 8 august, pe o scenă și într-o locație surpriză, după cum anunță organizatorii. „Până la vară vom anunța și alte nume importante ale muzicii românești care vor concerta la Darabani. Suntem în discuții și cu artiști de peste Prut, din Ucraina și Republica Moldova. Dacă serile sunt rezervate concertelor rock în aer liber, iar nopțile petrecerilor în club, în timpul zilei avem alte surprize muzicale pregătite pentru participanții la festival. Nu vor lipsi nici muzica populară și nici muzica clasică”, arată organizatorii. Pictori, scriitori și artiști fotografi și-au mai confirmat prezența la festival. Numele lor vor fi dezvăluite în curând pe site-ul evenimentului: www.zilelenordului.ro .


 
 
Cum va arăta festivalul

Zilele Nordului vor anima orașul, folosind, pentru concerte, expoziții și alte activități, locații variate și surprinzătoare. Ne dorim ca această schimbare la față să dăinuie și după finalul festivalului, de aceea ne propunem să dăm o mână de ajutor la readucerea în circuitul cultural, turistic și de agrement a unor locuri frumoase, dar uitate, din regiunea de Nord. Începem, bineînțeles, cu Darabaniul, unde ne-am propus să toaletăm și să pregătim de musafiri Poiana celor Patru Stejari, monument istoric și loc de agrement pe vremuri, aflat astăzi în paragină”, declară Ștefan Teișanu.

Organizatorii anunță un program încărcat, cu ateliere creative, conferințe și lansări de carte dimineața, serbări populare și tururi ghidate după-amiaza, concerte seara și petreceri nocturne. Programul detaliat va fi anunțat pe site-ul festivalului.

Am stabilit deja colaborări cu mai multe asociații culturale și instituții de presă din România, Ucraina și Republica Moldova. Prin aceste colaborări ne propunem să aducem la Zilele Nordului artiști, dar și turiști, din regiunea Cernăuți, din Republica Moldova și din România, în special din județele Botoșani, Suceava și Iași. Dacă această primă ediție va avea succesul scontat, sigur că ne-am dori ca Zilele Nordului să devină o tradiție, un moment și un loc de întâlnire pentru românii iubitori de frumos de pretutindeni”, arată organizatorii.

Cele câteva pensiuni din oraș au fost deja rezervate pentru festival, iar organizatorii anunță că cei care vin din alte părți pentru Zilele Nordului vor avea la dispoziție un camping special amenajat, precum și posibilitatea de a se caza la localnici.
 
Cine plătește pentru Zilele Nordului?

Ne străduim să acoperim bugetul festivalului din finanțări culturale, din sponsorizări și din donații venite din partea celor care ne susțin. Cele mai multe dintre răspunsuri se lasă încă așteptate, dar sperăm că până la sărbătorile de Paști să avem asigurat 80% din buget”, declară Ștefan Teișanu. O formă inedită de a finanța acest proiect este atragerea sprijinului comunității locale. Organizatorii au pregătit o campanie originală de fundraising, numită „100 pentru Nord”, în cadrul căreia trei dărăbăneni se angajează să alerge 100 de kilometri pentru a strânge fonduri pentru festival. „Încercăm să găsim 100 de persoane, dărăbăneni de acasă sau plecați prin alte orașe sau țări, dar și alți susținători ai festivalului, care să doneze măcar câte un leu pentru fiecare kilometru pe care îl alergăm noi”, arată organizatorii. Cei trei alergători temerari sunt dărăbăneni stabiliți la Cluj și București, iar marea provocare sportivă are loc în ziua de 13 aprilie. Mai multe informații despre inedita campanie și despre procedura de donații se găsesc pe site-ul evenimentului.
 
Festivalul Zilele Nordului este organizat de asociația Nord și produs de asociația Fapte, cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani. Proiectul este co-finanțat prin programul „Tineret în Acțiune”.
Te-ar mai putea interesa si:  DarabaniBogdan VaidaStefan TeisanuAsociatia NordZilele Nordului
11:59 pm Joi, 03 Aprilie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare