Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
VEZI sfaturile medicilor pentru masa de sarbatori. Ce, cat si cum sa mancam si sa bem?!
Printre cele mai populare tradiţii de sărbători se numără masa tradiţională în familie. Aceasta este, de obicei, neobişnuit de îmbelşugată în comparaţie cu perioada anterioară, postul cu restricţii alimentare. Astfel, excesele de alimente dificil de digerat şi sărace în fibre alimentare, de dulciuri concentrate combinate cu consumul de alcool exagerat pot provoca probleme de sănătate, unele chiar foarte grave: indigestie, colică biliară, pancreatită acută, intoxicaţie acută cu etanol.
Ce comportament trebuie să adoptăm vis-a-vis de alimentaţie şi consumul de alcool în această perioadă? Alimentele trebuie consumate în porţii mici şi dese, iar acestea trebuie mestecate bine şi încet. Duşmanii unei digestii uşoare sunt alimentele cu conţinut bogat în grăsimi sau cele foarte condimentate, băuturile carbogazoase, cafeaua şi fumatul, deci trebuie consumate în cantităţi mici şi nu este indicată combinarea acestora în cadrul unei mese. Este indicat consumul moderat al cărnii de porc care a fost examinată pentru prezenţa Trichinellei spiralis. Acest parazit determină trichineloză, o boală de temut care se caracterizează prin afectarea muşchilor, a inimii şi creierului. Parazitul se transmite prin carnea insuficient preparată termic sau prin carnea gătită prin sărare, afumare sau uscare. Alimentele greu de digerat sunt, de obicei, tradiționale (cârnați, caltaboși, tobă), iar un consum moderat dimineața este acceptabil, fiind preferabilă asocierea lor cu legume. Ciorba și sarmalele sunt mai indicate pentru masa de prânz.
În această perioadă să nu uităm de fructe, legume și de consumul de doi litri de lichide pe zi. De preferință, nu se fumează înainte de masă și nici în timpul mesei. În timpul mesei nu este recomandat consumul de băuturi, ci la minim jumătate de oră după masă şi apa ar fi lichidul ideal. După masă nu trebuie să ne aşezăm în poziţie orizontală, ci în şezut sau în ortostatism; de asemenea, este benefică o plimbare scurtă. Să nu uităm de cele 30-60 minute de efort fizic zilnic! Practicat în mod regulat, efortul fizic determină creşterea masei musculare, care consumă mai multe calorii; în consecinţă, consumând acelaşi număr de calorii, riscul de a ne îngrăşa într-un timp scurt este mai mic.
Cum recunoaștem o indigestie și când este indicat să ne adresăm medicului? Dacă aveți senzație precoce în timpul mesei sau plenitudine după masă, care durează mai mult însoțite de o durere (arsură) la nivelul abdomenului superior sau disconfort, greață, balonare și constipație, vă confruntați cel mai probabil cu o indigestie. Consultul unui medic este necesar dacă simptomatologia persistă, dacă durerea este intensă sau este asociată cu pierdere în greutate nejustificată sau a poftei de mâncare, înghițirea dificilă a alimentelor, vărsături repetate sau cu sânge, scaun negru, îngălbenirea ochilor și a pielii.
Cum putem preveni apariţia acestor tulburări pentru persoanele cu afecţiuni digestive? În cazul prezenţei unor afecţiuni ale stomacului sau duodenului (gastrită, ulcer gastric sau duodenal etc.), se recomandă administrarea de antiacide (Gaviscon, Dicarbocalm) şi antisecretorii (Omeprazol, Esomeprazol); pentru pacienţii cu reflux gastroesofagian se recomandă medicamentele antisecretorii şi care stimulează motilitatea (Metoclopramid, Motilium), iar pentru afecţiunile biliare şi pancreatice sunt indicate enzimele digestive (Mezym forte, Zymogen) și sărurile biliare (Ursofalk). Similar se tratează simptomele indigestiei la o persoană fără afecțiuni digestive.
Ce trebuie să știm despre efectele intoxicației acute cu alcool etilic? Etanolul, odată ingerat, se absoarbe rapid în stomac și intestinul subțire, atingându-se în mai puțin de o oră concentrația maximă în sânge pe stomacul gol. Se distribuie rapid în toate țesuturile, organul de elecție fiind creierul. Alcoolul este deprimant al sistemului nervos și, funcție de nivelul alcoolemiei, efectele „coboară” de la centrii nervoși superiori la cei inferiori (care controlează respirația și circulația). Beția simplă are trei stadii: 1) euforie, logoree, scăderea capacităților fizice și intelectuale, creșterea cantității de urină 2) tulburări de vedere, auz, echilibru, coordonare, grețuri, vărsături 3) coma alcoolică care poate duce la aspirarea vărsăturilor sau a sucului gastric, accidente vasculare și traumatisme cerebrale. Și, cum altfel se poate încheia această experiență? Bineînțeles, glorios cu o cefalee puternică, gastrită acută, rău general.
Cu atâtea tentații culinare în jurul nostru, ne este pusă la încercare cumpătarea. Pentru a fi mai moderați, este bine să ne gândim că aceste alegeri alimentare pot avea repercursiuni neplăcute nu doar pe termen scurt, cât și pe termen lung deoarece pot deveni obiceiuri. Cât despre alcool, acesta poate fi o cauză de bună dispoziție în cantități mici, dar în exces ne „umilește”. Vă doresc să vă bucurați de sărbători înconjurați de cei dragi, voioși și liniștiți sufletește! La mulți ani! (Manuela CULICĂ, foto: Shutterstock)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”