Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Un conac abandonat în noaptea în care ar fi trebuit să strălucească



Sâmbătă seară, pe 12 iunie, a fost mare forfotă prin orașele Europei, fie ele capitale, municipii sau târguri de provincie. După un an cu restricții, oamenii au simțit nevoia să se bucure de spectacolul oferit de „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Prin țară, în fiecare oraș mai mare sau mai mic, ce găzduiește un muzeu, o colecție muzeală sau o casă memorială, au fost organizate diferite evenimente, menite să-i atragă pe cei interesați și să celebreze într-un anume fel, revenirea, fie ea și parțială, la normalitate. La Darabani, Conacul Theodor Balș a fost cuprins de beznă și de o liniște apăsătoare, într-o noapte în care ar fi trebuit să fie scăldat în lumină.

 În sălile muzeelor din țară, mari sau mici, au răsunat acorduri de muzică clasică, s-au jucat piese de teatru, au fost puse în scenă reconstituiri istorice, s-au vernisat expoziții. Clădirile, patrimoniul muzeelor și dragostea oamenilor pentru trecut și frumos au fost puse în valoare într-un spectacol dinamic și captivant. Darabaniul a lipsit de pe lista orașelor în care au avut loc evenimente sâmbătă seară. Cei care se ocupă de administrarea Bibliotecii orășenești și a Muzeului Nordului spun că nu s-a pus problema să se organizeze ceva. Nu sunt bani, în plus, starea de degradare a clădirii nu permite desfășurarea de evenimente. Edilul orașului susține că au fost demarate acțiuni pentru restaurarea clădirii. Ar exista deja și un studiu de fezabilitate, au fost obținute toate avizele necesare, a fost înaintat un dosar către Compania Națională de Investiții. Acolo a intrat pe o listă în așteptarea unor surse de finanțare.



Este adevărat că restaurarea unei astfel de clădiri nu este un lucru ușor, valoarea proiectului fiind de aproximativ 7 milioane de lei, dar nici nu a existat prea multă voință până acum. Impresia generală este că pentru mulți oameni din administrația locală Conacul este o clădire care cam încurcă, privesc spre aceste ziduri cu teamă la ziua în care vor trebui să semneze hârtii, să monitorizeze lucrările, să răspundă pentru ce și cum se face. Până se va găsi o sursă de finanțare pentru restaurare, ar fi important ca starea acestui conac să fie transformată într-o problemă serioasă a comunității. Dărăbănenii nu prea au dat de înțeles că le pasă de această clădire, că face parte din istoria lor, că este al lor și că își doresc să-l vadă cu tencuială nouă.

Chiar dacă zidurile și tavanul conacului arată așa cum arată, nu cred că este o idee bună să nu se mai organizeze acolo nimic. Acesta ar fi un prim pas spre direcția „La ce ne mai trebuie?”. Restaurat sau nu, conacul este al nostru, și trebuie să arătăm lumii din jur că ne pasă. Este o ruină, nu contează, sunt ruinele noastre, trebui să învățăm să le iubim, să le promovăm, să le apărăm și să le redăm farmecul de odinioară. Odată cu finalizarea șantierelor din jur, conacul va fi mai stingher și va arăta mai degradat în comparație cu clădirile ce-l învecinează. Conacul Balș este unic în zonă.  Dacă și această clădire va deveni o ruină, Nordul va rămâne fără istoria care îi dă atâta farmec. (Alexandru D. AIOANEI)





Te-ar mai putea interesa si:  Conacul Bals
9:59 pm Marti, 15 Iunie, 2021

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare