Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Să nu fim naivi. Pentru București, Botoșaniul este foarte departe

Uneori, diferența dintre distanța geografică și cea mentală este mult mai mare decât ne putem noi imagina. De exemplu, am putea spune că Botoșaniul este, geografic vorbind, departe de capitală. Dar la nivel mental cum se prezintă această distanță? Pentru București, Botoșaniul este un județ din România? Care este proiecția centrului asupra aceste zone? Cât de mult reușesc politicienii locali să impună problemele zonei pe agenda publică națională? Dacă vom încerca să căutăm răspunsuri la aceste întrebări, o să vedem că Botoșaniul este mult mai departe de București decât ne-o spune harta.

Județul are o mulțime de probleme, pe care, parcă încearcă să le ascundă, în loc să le arate și să ceară ajutor pentru rezolvarea lor. Pe orice drum vii la Botoșani, dacă ratezi indicatorul rutier, îți dai seama că ai intrat în județ după gropile din asfalt. Nu există nici un județ din Moldova care să aibă atâția kilometri de drum național impracticabil. Această situație ține multe localități în izolare. Dacă mergi pe malul Prutului, vezi sate care au propriul lor ritm de viață. Doar caravanele cu rromi, care adună fier vechi, mai tulbură liniștea apăsătoare a sărăciei. Din când în când, mai sunt trimiși niște muncitori cu câteva roabe de asfalt, care acoperă două gropi, iar două le lasă pentru la anul.

Pentru mulți demnitari de la București, Botoșaniul este județ doar pentru că așa spun manualele de geografie. Mental nu pot ajunge cu gândurile până acolo. Dacă ar fi putut ar fi acordat mai multă atenție zonei. Nici parlamentarii locali, din toate partidele, nu au făcut nimic pentru a arăta că problemele Botoșaniului sunt de fapt problemele unei țări, care nu reușește să-și dezvolte toate regiunile. Instituțiile statului sunt cancerizate de paraziți politici, care lucrează doar pentru a-și păstra funcția. Altă explicație nu există pentru obstinația cu care cei din capitală țin o regiune întreagă în sărăcie, iar cei de pe loc ne spun că situația este mai bună ca niciodată.



Am votat oameni care acum nu mai stau de vorbă cu noi. I-am ales că să caute soluții pentru școlile din mediul rural, iar ei și-au votat pensii speciale. I-am trimis în Parlament ca să aducă investiții să repare drumurile, iar ei și-au crescut salariile. De șase ani sunt la putere și nu au făcut nimic să aducă gazul metan în zonă, dar țipă la televizor că apără resursele țării. Ne vorbesc despre cultura națională, dar lasă monumentele istorice să se dărâme. Ne dau lecții de credință, dar fac nunți în post, vorbesc de smerenie dar se afișează cu haine de zeci de mii de lei.

Să nu fim naivi, pentru București, Botoșaniul este mai departe decât ne-o arată geografia. Politicienii de la centru nu vorbesc despre această zonă. În afara campaniei electorale, nici nu vor să audă de ea. Nu există nici o proiecție a liderilor de la București asupra zonei. Sărăcia și izolarea par să nu-i impresioneze. Mai mult, populația locală a început să deranjeze. Protestele tot mai dese legate de drumuri devin agasante. Toți cei care arată adevăratele probleme ale oamenilor din Botoșani, devin dușmanii actualei puteri, o castă a costumelor scumpe și a minților înguste. (Alexandru D. AIOANEI)

P.S: Pentru a evita discuțiile legate de obiectivitate, se impune precizarea că despre opoziție chiar nu are rost să vorbim. Nu sunt cu nimic diferiți de cei cu care, aparent, se luptă pentru putere.




4:25 pm Vineri, 19 Aprilie, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare