Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Pe când Darabani era Săveni, dar Săveni nu era Darabani

Multe s-au schimbat și se vor schimba în țară ca urmare a acestei pandemii de COVID-19, inclusiv denumirile unor localități. De exemplu, la Darabani, autoritățile locale par să fi demarat un proces de schimbare a denumirii orașului. În unele documente oficiale, dezbătute și votate în ultima ședință ordinară de Consiliul Local, denumirea de Darabani a fost înlocuită cu Săveni.

Pe 30 aprilie 2020, Consiliul Local Darabani a votat un nou Regulament de Organizare și Funcționare. Nu intrăm în detaliile documentului deoarece sunt în mare parte chestiuni administrative și procedurale plictisitoare. Însă, citind documentul îți sare în ochi la articolul 18, aliniatul 1, acolo unde este stabilită formula jurământului depus de consilieri, faptul că aceștia își asumă să depună toate eforturile și buna-credință pentru „binele locuitorilor orașului Săveni”. La următorul aliniat, ni se spune că dosarul cu privire la constituirea noului Consiliu Local se păstrează de către Secretarul UAT Săveni.



Lecturând tot acest document denumirile de Săveni și Darabani alternează. Este clar că cineva a dat copy/paste după regulamentul de organizare al celor de la Săveni. Cine a făcut asta și de ce documentul a fost aprobat în această formă?
Greșeala, deși aparent minoră, nu prea este deloc așa. Documentul, în forma în care a trecut de Consiliul Local, cam stă sub semnul nelegalității. Nu poți vota ceva și apoi să modifici cu pixul, pentru că un funcționar nu și-a făcut treaba. Acest lucru spune multe despre seriozitatea aparatului din primărie dar și despre aleșii urbei. Documentul în cauză este Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local Darabani, nu este regulamentul de funcționare nici al primarului, nici al secretarului. Chiar dacă cei din urmă au propus forma intrată la vot, era obligativitatea consilierilor să citească cu atenție, să verifice, să propună amendamente. În plus, orice structură legislativă are o comisie de regulamente. Nu poți da vina pe Executiv pentru un vot dat de Consiliu pe un document ce îi reglementează funcționarea. Este absurd. Mă întreb dacă se introducea un aliniat cu reducerea indemnizațiilor, ar fi trecut tot neobservat?





De altfel, poate nu ar fi rău să preluăm modelul Săveniului din alte situații, nu doar să le copiem documentele de organizare. Să ne aducem aminte cum au reușit să-și salveze spitalul în timpul guvernării Boc, în timp ce dărăbănenii noștri, într-o cârdășie de zile mari, ce a pus laolaltă senatori, primari, consilieri și angajați ai spitalului, au pus lacăt pe spital. Ceea ce s-a întâmplat în 2012, când Guvernul Ponta a fost nevoit să desființeze oficial spitalul, pentru ca apoi să poată să-l deschidă ca Secție Exterioară a Spitalului „Mavromati”, a arătat că dărăbănenii și-au închis singuri spitalul. Unii dintre cei implicați au murit, dar alții trăiesc, au funcții bine plătite, poziție socială în târg și nimeni nu-i întreabă ce au gândit atunci. Nu este exclus ca prin mâinele unora dintre aceștia să fi trecut și documentul în cauză.

Una peste alta, anii au trecut, nu mai este mult și se încheie și mandatul actualei guvernări, una nu chiar așa de nouă cum am crede sau cum ar dori unii să spună. Multe fețe din cele pe care le-am văzut în mandatele anterioare le vedem și acum. La nivel de mentalitate este clar că ceva s-a schimbat, deciziile privind orașul nu se mai iau la Eșanca, iar edilii nu mai sunt premiați cu excursii în America, plătite de stat. În rest, lipsa de inițiativă, dezinteresul și gândirea îngustă, care au caracterizat și continuă să caracterizeze aparatul administrativ se transmit de la o conducere la alta, de la un Consiliul Local la altul. Pentru detalii, să ne reamintim de blocajul în care se află înființarea Ateneului Darabani. (Alexandru D. AIOANEI)




Te-ar mai putea interesa si:  Consiliul Local DarabaniDarabanidarabaneni
10:16 pm Marti, 05 Mai, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare