Multe s-au schimbat și se vor schimba în țară ca urmare a acestei pandemii de COVID-19, inclusiv denumirile unor localități. De exemplu, la Darabani, autoritățile locale par să fi demarat un proces de schimbare a denumirii orașului. În unele documente oficiale, dezbătute și votate în ultima ședință ordinară de Consiliul Local, denumirea de Darabani a fost înlocuită cu Săveni.
Pe 30 aprilie 2020, Consiliul Local Darabani a votat un nou Regulament de Organizare și Funcționare. Nu intrăm în detaliile documentului deoarece sunt în mare parte chestiuni administrative și procedurale plictisitoare. Însă, citind documentul îți sare în ochi la articolul 18, aliniatul 1, acolo unde este stabilită formula jurământului depus de consilieri, faptul că aceștia își asumă să depună toate eforturile și buna-credință pentru „binele locuitorilor orașului Săveni”. La următorul aliniat, ni se spune că dosarul cu privire la constituirea noului Consiliu Local se păstrează de către Secretarul UAT Săveni.
Lecturând tot acest document denumirile de Săveni și Darabani alternează. Este clar că cineva a dat copy/paste după regulamentul de organizare al celor de la Săveni. Cine a făcut asta și de ce documentul a fost aprobat în această formă?
Greșeala, deși aparent minoră, nu prea este deloc așa. Documentul, în forma în care a trecut de Consiliul Local, cam stă sub semnul nelegalității. Nu poți vota ceva și apoi să modifici cu pixul, pentru că un funcționar nu și-a făcut treaba. Acest lucru spune multe despre seriozitatea aparatului din primărie dar și despre aleșii urbei. Documentul în cauză este Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local Darabani, nu este regulamentul de funcționare nici al primarului, nici al secretarului. Chiar dacă cei din urmă au propus forma intrată la vot, era obligativitatea consilierilor să citească cu atenție, să verifice, să propună amendamente. În plus, orice structură legislativă are o comisie de regulamente. Nu poți da vina pe Executiv pentru un vot dat de Consiliu pe un document ce îi reglementează funcționarea. Este absurd. Mă întreb dacă se introducea un aliniat cu reducerea indemnizațiilor, ar fi trecut tot neobservat?
De altfel, poate nu ar fi rău să preluăm modelul Săveniului din alte situații, nu doar să le copiem documentele de organizare. Să ne aducem aminte cum au reușit să-și salveze spitalul în timpul guvernării Boc, în timp ce dărăbănenii noștri, într-o cârdășie de zile mari, ce a pus laolaltă senatori, primari, consilieri și angajați ai spitalului, au pus lacăt pe spital. Ceea ce s-a întâmplat în 2012, când Guvernul Ponta a fost nevoit să desființeze oficial spitalul, pentru ca apoi să poată să-l deschidă ca Secție Exterioară a Spitalului „Mavromati”, a arătat că dărăbănenii și-au închis singuri spitalul. Unii dintre cei implicați au murit, dar alții trăiesc, au funcții bine plătite, poziție socială în târg și nimeni nu-i întreabă ce au gândit atunci. Nu este exclus ca prin mâinele unora dintre aceștia să fi trecut și documentul în cauză.
Una peste alta, anii au trecut, nu mai este mult și se încheie și mandatul actualei guvernări, una nu chiar așa de nouă cum am crede sau cum ar dori unii să spună. Multe fețe din cele pe care le-am văzut în mandatele anterioare le vedem și acum. La nivel de mentalitate este clar că ceva s-a schimbat, deciziile privind orașul nu se mai iau la Eșanca, iar edilii nu mai sunt premiați cu excursii în America, plătite de stat. În rest, lipsa de inițiativă, dezinteresul și gândirea îngustă, care au caracterizat și continuă să caracterizeze aparatul administrativ se transmit de la o conducere la alta, de la un Consiliul Local la altul. Pentru detalii, să ne reamintim de blocajul în care se află înființarea Ateneului Darabani. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
ÎNCEP Zilele Nordului. VEZI programul complet al festivalului

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »
Patru absolvenți ai Liceului ”Dimitrie Cantemir” din Darabani sunt beneficiarii unui program de școlarizare IT

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »
Organizatorii ZN au anunțat artiștii care vor urca pe scena festivalului

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Barajele vieții ”Alături de tine, Costel!”

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Orașul Darabani peste județele Timiș, Alba sau Brașov la Bacalaureat

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »