Multe s-au schimbat și se vor schimba în țară ca urmare a acestei pandemii de COVID-19, inclusiv denumirile unor localități. De exemplu, la Darabani, autoritățile locale par să fi demarat un proces de schimbare a denumirii orașului. În unele documente oficiale, dezbătute și votate în ultima ședință ordinară de Consiliul Local, denumirea de Darabani a fost înlocuită cu Săveni.
Pe 30 aprilie 2020, Consiliul Local Darabani a votat un nou Regulament de Organizare și Funcționare. Nu intrăm în detaliile documentului deoarece sunt în mare parte chestiuni administrative și procedurale plictisitoare. Însă, citind documentul îți sare în ochi la articolul 18, aliniatul 1, acolo unde este stabilită formula jurământului depus de consilieri, faptul că aceștia își asumă să depună toate eforturile și buna-credință pentru „binele locuitorilor orașului Săveni”. La următorul aliniat, ni se spune că dosarul cu privire la constituirea noului Consiliu Local se păstrează de către Secretarul UAT Săveni.
Lecturând tot acest document denumirile de Săveni și Darabani alternează. Este clar că cineva a dat copy/paste după regulamentul de organizare al celor de la Săveni. Cine a făcut asta și de ce documentul a fost aprobat în această formă?
Greșeala, deși aparent minoră, nu prea este deloc așa. Documentul, în forma în care a trecut de Consiliul Local, cam stă sub semnul nelegalității. Nu poți vota ceva și apoi să modifici cu pixul, pentru că un funcționar nu și-a făcut treaba. Acest lucru spune multe despre seriozitatea aparatului din primărie dar și despre aleșii urbei. Documentul în cauză este Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local Darabani, nu este regulamentul de funcționare nici al primarului, nici al secretarului. Chiar dacă cei din urmă au propus forma intrată la vot, era obligativitatea consilierilor să citească cu atenție, să verifice, să propună amendamente. În plus, orice structură legislativă are o comisie de regulamente. Nu poți da vina pe Executiv pentru un vot dat de Consiliu pe un document ce îi reglementează funcționarea. Este absurd. Mă întreb dacă se introducea un aliniat cu reducerea indemnizațiilor, ar fi trecut tot neobservat?
De altfel, poate nu ar fi rău să preluăm modelul Săveniului din alte situații, nu doar să le copiem documentele de organizare. Să ne aducem aminte cum au reușit să-și salveze spitalul în timpul guvernării Boc, în timp ce dărăbănenii noștri, într-o cârdășie de zile mari, ce a pus laolaltă senatori, primari, consilieri și angajați ai spitalului, au pus lacăt pe spital. Ceea ce s-a întâmplat în 2012, când Guvernul Ponta a fost nevoit să desființeze oficial spitalul, pentru ca apoi să poată să-l deschidă ca Secție Exterioară a Spitalului „Mavromati”, a arătat că dărăbănenii și-au închis singuri spitalul. Unii dintre cei implicați au murit, dar alții trăiesc, au funcții bine plătite, poziție socială în târg și nimeni nu-i întreabă ce au gândit atunci. Nu este exclus ca prin mâinele unora dintre aceștia să fi trecut și documentul în cauză.
Una peste alta, anii au trecut, nu mai este mult și se încheie și mandatul actualei guvernări, una nu chiar așa de nouă cum am crede sau cum ar dori unii să spună. Multe fețe din cele pe care le-am văzut în mandatele anterioare le vedem și acum. La nivel de mentalitate este clar că ceva s-a schimbat, deciziile privind orașul nu se mai iau la Eșanca, iar edilii nu mai sunt premiați cu excursii în America, plătite de stat. În rest, lipsa de inițiativă, dezinteresul și gândirea îngustă, care au caracterizat și continuă să caracterizeze aparatul administrativ se transmit de la o conducere la alta, de la un Consiliul Local la altul. Pentru detalii, să ne reamintim de blocajul în care se află înființarea Ateneului Darabani. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
AlternoSFERA electrizantă la Zilele Nordului GALERIE FOTO & VIDEO
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Nume importante din muzică, film, teatru, jurnalism și urbanism se reunesc în cadrul ZN de la Darabani
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
VEZI componența noului Consiliu Local Darabani, majoritar GALBEN, cu câteva ”nuanțe” de ROȘU
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani.
Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Gîrbaci își zdrobește contracandidații ”N-am inventat noi nici roata, nici apa caldă”
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii.
Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
38,23 % prezență la vot la Darabani. VEZI lista completă a candidaților dărăbăneni
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »