Multe s-au schimbat și se vor schimba în țară ca urmare a acestei pandemii de COVID-19, inclusiv denumirile unor localități. De exemplu, la Darabani, autoritățile locale par să fi demarat un proces de schimbare a denumirii orașului. În unele documente oficiale, dezbătute și votate în ultima ședință ordinară de Consiliul Local, denumirea de Darabani a fost înlocuită cu Săveni.
Pe 30 aprilie 2020, Consiliul Local Darabani a votat un nou Regulament de Organizare și Funcționare. Nu intrăm în detaliile documentului deoarece sunt în mare parte chestiuni administrative și procedurale plictisitoare. Însă, citind documentul îți sare în ochi la articolul 18, aliniatul 1, acolo unde este stabilită formula jurământului depus de consilieri, faptul că aceștia își asumă să depună toate eforturile și buna-credință pentru „binele locuitorilor orașului Săveni”. La următorul aliniat, ni se spune că dosarul cu privire la constituirea noului Consiliu Local se păstrează de către Secretarul UAT Săveni.
Lecturând tot acest document denumirile de Săveni și Darabani alternează. Este clar că cineva a dat copy/paste după regulamentul de organizare al celor de la Săveni. Cine a făcut asta și de ce documentul a fost aprobat în această formă?
Greșeala, deși aparent minoră, nu prea este deloc așa. Documentul, în forma în care a trecut de Consiliul Local, cam stă sub semnul nelegalității. Nu poți vota ceva și apoi să modifici cu pixul, pentru că un funcționar nu și-a făcut treaba. Acest lucru spune multe despre seriozitatea aparatului din primărie dar și despre aleșii urbei. Documentul în cauză este Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local Darabani, nu este regulamentul de funcționare nici al primarului, nici al secretarului. Chiar dacă cei din urmă au propus forma intrată la vot, era obligativitatea consilierilor să citească cu atenție, să verifice, să propună amendamente. În plus, orice structură legislativă are o comisie de regulamente. Nu poți da vina pe Executiv pentru un vot dat de Consiliu pe un document ce îi reglementează funcționarea. Este absurd. Mă întreb dacă se introducea un aliniat cu reducerea indemnizațiilor, ar fi trecut tot neobservat?
De altfel, poate nu ar fi rău să preluăm modelul Săveniului din alte situații, nu doar să le copiem documentele de organizare. Să ne aducem aminte cum au reușit să-și salveze spitalul în timpul guvernării Boc, în timp ce dărăbănenii noștri, într-o cârdășie de zile mari, ce a pus laolaltă senatori, primari, consilieri și angajați ai spitalului, au pus lacăt pe spital. Ceea ce s-a întâmplat în 2012, când Guvernul Ponta a fost nevoit să desființeze oficial spitalul, pentru ca apoi să poată să-l deschidă ca Secție Exterioară a Spitalului „Mavromati”, a arătat că dărăbănenii și-au închis singuri spitalul. Unii dintre cei implicați au murit, dar alții trăiesc, au funcții bine plătite, poziție socială în târg și nimeni nu-i întreabă ce au gândit atunci. Nu este exclus ca prin mâinele unora dintre aceștia să fi trecut și documentul în cauză.
Una peste alta, anii au trecut, nu mai este mult și se încheie și mandatul actualei guvernări, una nu chiar așa de nouă cum am crede sau cum ar dori unii să spună. Multe fețe din cele pe care le-am văzut în mandatele anterioare le vedem și acum. La nivel de mentalitate este clar că ceva s-a schimbat, deciziile privind orașul nu se mai iau la Eșanca, iar edilii nu mai sunt premiați cu excursii în America, plătite de stat. În rest, lipsa de inițiativă, dezinteresul și gândirea îngustă, care au caracterizat și continuă să caracterizeze aparatul administrativ se transmit de la o conducere la alta, de la un Consiliul Local la altul. Pentru detalii, să ne reamintim de blocajul în care se află înființarea Ateneului Darabani. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
Ștefan Teișanu a devenit membru al Consiliului Economic și Social

Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »
Reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova a făcut pași importanți în 2020

Asociația Nord și-a propus în 2019 derularea unui proiect care prevedea reconstrucția primei școli sătești din Moldova, înființată de hatmanul Theodor C. Balș la 1841. Clădirea, astăzi dispărută, a fost un monument de o valoare extraordinară pentru Darabani și în general pentru nordul județului Botoșani. S-au alăturat acestui demers mai multe organizații, instituții și personalități locale, printre care amintim Ordinului Arhitecților din România, ... continuare »
Captură uriașă de țigări de contrabandă a doua zi de Crăciun. S-au tras și focuri de armă GALERIE FOTO

La vederea poliţiştilor de frontieră, conducătorul autoturismului a demarat în trombă, rămânând împotmolit după 200 metri de deplasare, iar persoanele în cauză, profitând de condiţiile meteo şi de întuneric, au abandonat atât autoturismul, cât şi coletele și s-au îndreptat către satul Bajura. Drept urmare, pentru reţinerea persoanelor s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor ... continuare »
DE CRĂCIUN, FII MAI BUN! Nicușor Imbir, dărăbăneanul de bine

Nicușor Imbir este un om simplu, care locuiește cu familia sa în Bajura, Darabani. De meserie este șofer. Pentru a avea un trai decent, în paralel se ocupă și cu zootehnia. Muncește mult, dar în același timp își găsește timp și pentru aproapele aflat în nevoie. Are o energie extraordinară și o mare calitate: nu poate trece indiferent pe lângă o persoană aflată în necaz. De Crăciun, l-am rugat să ne povestească o serie din acțiunile filantropice pe care ... continuare »
Se pregătește strategia de dezvoltare a orașului. Dărăbănenii sunt rugați să completeze un CHESTIONAR pe această temă

La nivelul Primăriei orașului Darabani s-a constituit un grup de lucru a cărui activitate este elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a localității în perioada 2021-2027. În vederea realizării strategiei, Consiliul Local și Primăria Orașului Darabani trebuie să dezvolte un dialog susținut cu comunitatea. Dezvoltarea viitoare a orașului depinde în mod hotărâtor de adoptarea unei atitudini pro-active, inovative de către administrația publică locală, se ... continuare »