Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Explicaţi tinerilor de astăzi contextul Unirii!

Fără îndoială, 1 Decembrie este o zi importantă în istoria românilor. Adunarea de la Alba Iulia și decizia celor prezenți acolo de a vota unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România a fost încununarea unnui întreg proces început în 1859 cu unirea de sub Cuza Vodă și a continuat prin aducerea lui Carol I, declararea independenței în 1877, a regatului în 1881 și evident a sacrificiului depus de soldații români pe front. Dezbaterile istorice sunt aprige în jurul acestor momente, Primul Război Mondial și Marea Unire, unii bagatelizează prea mult alți eroizează absurd, dar dincolo de opinii, dezbateri, discursuri rămâne sacrificiul unor oameni, cei mai mulți anonimi, care au jertfit totul pentru ca România (care în ianuarie 1918 se redusese la Moldova de astăzi) să renască efectiv.

Explicați tinerilor de astăzi contextul Unirii! Istoria ne poate învăța multe despre cum dispar imperii și apar state noi sau renasc altele.

Primul Război Mondial a descătușat lupta pentru principiul determinării naționale dar a și dat naștere la doi monștri, care aveau să macine mai târziu Europa, comunismul și nazismul. Europenii au plecat cântând la război în iulie-august 1914 și credeau că până la Crăciun se vor întoarce acasă. Din păcate, nu a fost așa și bătrânul continent a cunoscut cel mai mare cataclism din istoria sa de până atunci. Marele Război a descătușat energii acumulate de decenii dar a și acumulat altele, care aveau să explodeze două decenii mai târziu. În jurul anilor 1914-1918 s-a creat o întreagă mitologie, personaje eroizante au devenit simboluri ale luptei de emancipare națională, și nu doar în România. Nu noi am inventat cultul eroului necunoscut și nici ideea de arc de triumf sau de paradă militară. Dimensiunea sacrificiului uman din Primul Război Mondial a declanșat o emulație și o sensibilitate aparte la toate popoarele implicate, din păcate însă, acestea nu au învățat foarte mult și în anii 1939-1945 s-au aruncat în luptă cu un avânt și o dorință de răzbunare mai mare ca în 1914.

Unirea din 1918 a fost produsul unui proces istoric mai îndelungat, desfășurat de-a lungul mai multor decenii. Cât de mult a fost ea pregătită s-au cât a fost jocul hazardului, vor spune istoricii. Important este ca noi, cei de astăzi, să înțelegem contextul, oamenii de atunci, resorturile care i-au făcut să reziste, să lupte, să triumfe. Unirea din 1918 este o lecție de istorie, dar nu doar atât. Dacă vom enumera în fața tinerii generații doar o sumă de date istorice, îi vom îndepărta și mai mult de un trecut care, bun sau rău, glorios sau mai puțin glorios, este al nostru și trebuie să-l cunoaștem. Suntem obligați la mai mult decât atât. Trebuie să le spunem tinerilor de astăzi că oamenii politici de atunci nu-și plagiau doctoratele, că învățau în străinătate și se întorceau acasă pentru a se pune în slujba țării. Elita politică din vremea războiului și-a trimis copii pe front și chiar politicienii ce au rămas în Bucureștiul ocupat de germani, precum P. P. Carp nu și-au pierdut speranța în victorie. Elita de atunci a pus totul în slujba victoriei, a rezistenței până la capăt care ne-a costat aproximativ 800 000 de vieți omenești.Astăzi ne bucurăm de realizarea Marii Uniri, dar uităm de drama din spatele ei. Dacă le vom expune tinerilor întregul tablou atunci poate vor înțelege evenimentul și vă vor întreba pe voi, politicienilor care spuneți nu faceți politică, dar vorbiți neîntrebați: De ce la Mormântul Eroului Necunoscut nu ați depus nici o coroană de flori? De ce ați uitat de Mausoleul de la Mărășești și de celelalte monumente din Primul Război Mondial? De ce la Iași la 1 Decembrie se depun coroane de flori la statuia lui Cuza Vodă și nu la Monumentul Unirii de pe esplanada UMF? De ce spuneți că nu politizați evenimentul dar în loc să vorbiți de țăranii din satul vostru care au murit în război vă arătați dezamăgiți că ați pierdut primăria? Este ziua de 1 Decembrie legată de un partid anume? De ce cereți tinerilor să fie mândri de o țară pe care voi o distrugeți în fiecare zi? De ce veniți cu astfel de discursuri și nu le spuneți că Primul Război Mondial și Marea Unire ne vorbesc, mai presus de orice despre responsabilitate, sacrificiu, simț al datoriei, încredere, onoare? Oare pentru că astea nu vă caracterizează? Ajutați-i pe tineri să-și cunoască istoria și poate astfel vor învăța să nu mai asculte discursuri populiste și lipsite de orice simț al măsurii. (Alexandru D. AIOANEI)
Te-ar mai putea interesa si:  Ziua NaţionalăZiua Nationala a RomanieiMarea UnirePP Carp
12:13 pm Vineri, 02 Decembrie, 2016

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Darabaneni.ro a revenit după un an la Viișoara, într-o iarnă adevărată ca în nordul Moldovei, pentru a-i ura ”La mulți ani!” veteranului Ghiță Cojocariu, eroul ultimului nostru reportaj, care a devenit în 12 februarie cetățean de onoare al comunei sale natale.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare