Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Darabanenii si relatia lor cu Securitatea comunista



A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti. Așa ar putea începe istoria relației dintre dărăbăneni și instituția opresivă a statului comunist. Deși pare că ne trimite cu gândul la poveștile copilăriei, formula de început este cât se poate de adevărată. Până la urmă, dacă nu ar fi existat contacte între concitadinii noștri și brațul lung al partidului nu s-ar mai povesti. Până la urmă, cei mai mulți dintre noi au fost parte a sistemului, au colaborat într-o măsură mai mică sau mai mare și au girat implicit pe cei care ne obligau mereu la fericire.

Povestea noastră nu este una spectaculoasă, nu se aseamănă celor care le-au avut ca personaje principale pe Constantin Bălăceanu Stolnici (alias Laurențiu) sau pe Dan Voiculescu (căruia i se mai spunea și Felix). La noi, pe malul Prutului, lucrurile se desfășurau mult mai liniștit, pentru că nici mizele nu erau la fel de mari. Suntem în primăvara anului 1981, probabil era o vreme frumoasă, la Darabani. Securitatea avea nevoie de „tovarăși de nădejde”, care să fie dirijați pe lângă diferite persoane din cadrul întreprinderii sau al altor instituții din oraș într-o problemă numită „persoane fără antecedente”. Cel intrat în rețea primea și un nume nou, în cazul de față Mugurel Olaru. Personajul nostru nu a fost unul malefic, probabil nici nu le-a fost prea de folos securiștilor. El avea treabă doar cu cei care nu participau la acțiunile politice din motive religioase. Cu toate acestea, foarte interesat sună formularea Înaltei Curți de Casație și Justiție: „Pârâtul a semnat un angajament prin care s-a obligat să sprijine organele de securitate în mod sincer, organizat și secret”.

Un al doilea erou al poveștii a fost George, așa i-au spus când a semnat. Din păcate pentru el, nu a mai reușit să reziste presiunilor organelor încă doi ani și a făcut pactul cu diavolul. De data aceasta, planul acțiunii este o unitate de învățământ în anul 1988. George (nume conspirativ primit la intrarea în sistem) a primit misiunea de a relata despre opiniile dușmănoase ale cadrelor didactice. Se pare că George și-a făcut bine treaba, a fost lăudat de ofițerii cu care lucra, a descoperit cetățeni care ascultau Europa Liberă și relata periodic despre starea de spirit din oraș. Scriind „ochilor albaștri”, el relata despre una din victimele delațiunilor sale că se face vinovat de „audiere și colportare de știri transmise la posturile de radio reacționare, ocazie cu care a făcut comentarii negative la adresa politicii partidului și statului nostru, elogiind viața din țările capitaliste”. Pentru a fi o poveste, eroii trăiesc fericiți, și probabil vor trăi până la adânci bătrâneți.



Se impune de precizat că în ambele cazuri nu s-a constatat obținerea de foloase din activitatea informativă. Cu alte cuvinte, nu reiese că cei doi ar fi primit bani pentru ce au făcut, dar nici faptul că au fost șantajați sau supuși unor presiuni care să-i facă să cedeze involuntar. Nu declanșăm o vânătoare de vrăjitoare, dar avem un trecut pe care trebuie să-l cunoaștem și să ni-l asumăm. Deocamdată, nu avem cazuri spectaculoase, deși cred că acestea există, dar nu au fost dovedite, încă. Din fericire, impactul acțiunii celor doi a fost unul minor, dar oare, nu este destul de grav doar faptul că au semnat? George și Mugurel sunt două exemple despre cum este omul sub vremuri, dar am fi preferat să vedem două exemple despre cum înfruntă omul vremurile. (A.D.A.)

Cine au fost în realitate Mugurel și George se poate afla accesând link-ul:

http://www.cnsas.ro/colaboratori.html

 



Te-ar mai putea interesa si:  CNSASinformatori ai Securitatii
4:32 pm Joi, 23 Octombrie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare