Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SAPTAMANII Darabanenii si relatia lor cu Securitatea comunista

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti. Așa ar putea începe istoria relației dintre dărăbăneni și instituția opresivă a statului comunist. Deși pare că ne trimite cu gândul la poveștile copilăriei, formula de început este cât se poate de adevărată. Până la urmă, dacă nu ar fi existat contacte între concitadinii noștri și brațul lung al partidului nu s-ar mai povesti. Până la urmă, cei mai mulți dintre noi au fost parte a sistemului, au colaborat într-o măsură mai mică sau mai mare și au girat implicit pe cei care ne obligau mereu la fericire.

Un al doilea erou al poveștii a fost George, așa i-au spus când a semnat. Din păcate pentru el, nu a mai reușit să reziste presiunilor organelor încă doi ani și a făcut pactul cu diavolul. De data aceasta, planul acțiunii este o unitate de învățământ în anul 1988. George (nume conspirativ primit la intrarea în sistem) a primit misiunea de a relata despre opiniile dușmănoase ale cadrelor didactice. Se pare că George și-a făcut bine treaba, a fost lăudat de ofițerii cu care lucra, a descoperit cetățeni care ascultau Europa Liberă și relata periodic despre starea de spirit din oraș. Scriind „ochilor albaștri”, el relata despre una din victimele delațiunilor sale că se face vinovat de „audiere și colportare de știri transmise la posturile de radio reacționare, ocazie cu care a făcut comentarii negative la adresa politicii partidului și statului nostru, elogiind viața din țările capitaliste”. Pentru a fi o poveste, eroii trăiesc fericiți, și probabil vor trăi până la adânci bătrâneți.
Se impune de precizat că în ambele cazuri nu s-a constatat obținerea de foloase din activitatea informativă. Cu alte cuvinte, nu reiese că cei doi ar fi primit bani pentru ce au făcut, dar nici faptul că au fost șantajați sau supuși unor presiuni care să-i facă să cedeze involuntar. Nu declanșăm o vânătoare de vrăjitoare, dar avem un trecut pe care trebuie să-l cunoaștem și să ni-l asumăm. Deocamdată, nu avem cazuri spectaculoase, deși cred că acestea există, dar nu au fost dovedite, încă. Din fericire, impactul acțiunii celor doi a fost unul minor, dar oare, nu este destul de grav doar faptul că au semnat? George și Mugurel sunt două exemple despre cum este omul sub vremuri, dar am fi preferat să vedem două exemple despre cum înfruntă omul vremurile. (A.D.A.)
Cine au fost în realitate Mugurel și George se poate afla accesând link-ul:
http://www.cnsas.ro/colaboratori.html
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”