Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Ce aşteaptă dărăbănenii de la noul primar?Duminică, 5 iunie, românii au ieșit la vot pentru a confirma sau înlocui administrațiile locale. Campania electorală a fost mai aproape de normalitate ca oricând. Însă, din perspectiva programelor electorale sau al comportamentului candidaților, putem identifica câteva eșecuri lamentabile.

Nu vorbim aici de București, unde votul arată mai „roșu” decât în cele mai sărace zone din Oltenia sau din Moldova, dar și de orașe mari, precum Iașiul, unde alegătorii au votat un candidat care și-a trecut în CV, pe perioada mandatului de interimar, falimentul regiei de transport public. Rezultatele de la nivelul județului Botoșani ar trebui să le dea de gândit atât liberalilor, dar şi socialiștilor deopotrivă. În primul rând, în multe cazuri, precum Darabani sau chiar municipiul Botoșani avem un vot de sancționare. În ambele situații vorbim de eșecul guvernării social-democrate. Prea multă propagandă, prea multă infatuare, prea multă obediență, prea puține rezultate. Au trecut vremurile când puteai câștiga o primărie cu doi kilometri de asfalt și pozându-te cu o doamnă senator. Perdanții zilei de 5 iunie, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să înțeleagă faptul că aroganța și lipsa de dialog cu societatea civilă, oricât de favorabilă sau ostilă ar fi ea, este rețeta perfectă pentru eșec. Oamenii au devenit mai atenți la comportamentul aleșilor, și mai sensibili la abuzurile acestora, sau la lipsa de respect față de comunitate.

Rezultatele votului de duminică reflectă faptul că unii candidați pur și simplu nu au înțeles, că electoratul este într-o rapidă și continuă schimbare. Mijloacele de informare permit alegătorilor să urmărească mai atenți activitatea aleșilor. Chiar dacă asfaltul proaspăt din fața porții l-a scăpat de praf și de reparațiile la mașină, omul de astăzi poate să dea un click pe site-ul primăriei și să vadă cât de transparent a fost realizată investiția. Dacă o să găsească acolo detalii despre licitații, contracte, finanțare, termene de execuție, sigur își va da votul primarului în funcție. În schimb, dacă va găsi pagina goală, în mod cert se va duce la urne și va sancționa populismul, lipsa de transparență și de ce nu, o posibilă tentativă de fraudă.Primarii aleși pentru prima dată într-o astfel de funcție, vin pe un fond de popularitate și speranțe pe care le va fi greu să-l gestioneze. Așteptările sunt mari de la ei. În primul rând, oamenii așteaptă ca greșelile vechii administrații să nu se mai repete. Din acest motiv, pentru a nu lăsa loc acuzelor și zvonurilor, cel mai bine ar fi ca ei să comande audituri interne, pentru a arăta clar oamenilor care era situația în primărie când au preluat mandatul. În caz contrar, vor plăti pentru toate greșelile foștilor edili. Oamenii vor să vadă ce se întâmplă cu banii lor, iar informații despre achizițiile publice, contracte, investiții sau licitații trebuie să se regăsească pe paginile oricărui site de primărie. Nimeni nu crede că de pe 6 iunie 2016 în județul Botoșani sau la Darabani va scădea brusc rata șomajului iar localnicii plecați în străinătate se vor întoarce pentru a investi acasă. Credem în schimb, că instituția primarului trebuie să-și ia rolul în serios, edilul să fie mai fidel comunității decât partidului, să fie deschis spre colaborare cu societatea civilă și să nu piardă contactul cu realitatea.

Ce așteaptă dărăbănenii de la noul primar? În primul rând să răspundă la telefon, ori să-și angajeze un purtător de cuvânt capabil, care să comunice la orice oră din zi și din noapte cu presa sau cu cei interesați despre activitatea edilului; mai multă siguranță; mai puțini oameni din echipa sa prin cârciumi; mai multă transparență; mai puțin fast (banii cheltuiți cu sfințirea drumurilor puteau fi folosiți pentru vopsirea gardului cimitirului din oraș deoarece inscripția „Pace vouă” nu se mai vede); mai multă eficiență în activitatea funcționarilor; să renunțe la mașina de serviciu (șeful corpului de control al primului ministru a făcut-o deja); să sprijine inițiativele tinerilor; distribuția investițiilor în școli să fie făcută pe principiul performanțelor cadrelor didactice și a elevilor, nu după culoarea politică a directorului. Pentru a rezuma, oamenii așteaptă altceva. Ce trebuie să învețe noul primar după ziua de 5 iunie? Nu că are popularitate, ci faptul că oamenii au învățat să sancționeze derapajele. (Alexandru D. AIOANEI)  
Te-ar mai putea interesa si:  Liviu Hrimiucalegeri localealegeri locale 2016alegeri locale Darabani
12:09 am Marti, 07 Iunie, 2016

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare