Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Ce aşteaptă dărăbănenii de la noul primar?

Duminică, 5 iunie, românii au ieșit la vot pentru a confirma sau înlocui administrațiile locale. Campania electorală a fost mai aproape de normalitate ca oricând. Însă, din perspectiva programelor electorale sau al comportamentului candidaților, putem identifica câteva eșecuri lamentabile.
Nu vorbim aici de București, unde votul arată mai „roșu” decât în cele mai sărace zone din Oltenia sau din Moldova, dar și de orașe mari, precum Iașiul, unde alegătorii au votat un candidat care și-a trecut în CV, pe perioada mandatului de interimar, falimentul regiei de transport public. Rezultatele de la nivelul județului Botoșani ar trebui să le dea de gândit atât liberalilor, dar şi socialiștilor deopotrivă. În primul rând, în multe cazuri, precum Darabani sau chiar municipiul Botoșani avem un vot de sancționare. În ambele situații vorbim de eșecul guvernării social-democrate. Prea multă propagandă, prea multă infatuare, prea multă obediență, prea puține rezultate. Au trecut vremurile când puteai câștiga o primărie cu doi kilometri de asfalt și pozându-te cu o doamnă senator. Perdanții zilei de 5 iunie, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să înțeleagă faptul că aroganța și lipsa de dialog cu societatea civilă, oricât de favorabilă sau ostilă ar fi ea, este rețeta perfectă pentru eșec. Oamenii au devenit mai atenți la comportamentul aleșilor, și mai sensibili la abuzurile acestora, sau la lipsa de respect față de comunitate.
Rezultatele votului de duminică reflectă faptul că unii candidați pur și simplu nu au înțeles, că electoratul este într-o rapidă și continuă schimbare. Mijloacele de informare permit alegătorilor să urmărească mai atenți activitatea aleșilor. Chiar dacă asfaltul proaspăt din fața porții l-a scăpat de praf și de reparațiile la mașină, omul de astăzi poate să dea un click pe site-ul primăriei și să vadă cât de transparent a fost realizată investiția. Dacă o să găsească acolo detalii despre licitații, contracte, finanțare, termene de execuție, sigur își va da votul primarului în funcție. În schimb, dacă va găsi pagina goală, în mod cert se va duce la urne și va sancționa populismul, lipsa de transparență și de ce nu, o posibilă tentativă de fraudă.
Primarii aleși pentru prima dată într-o astfel de funcție, vin pe un fond de popularitate și speranțe pe care le va fi greu să-l gestioneze. Așteptările sunt mari de la ei. În primul rând, oamenii așteaptă ca greșelile vechii administrații să nu se mai repete. Din acest motiv, pentru a nu lăsa loc acuzelor și zvonurilor, cel mai bine ar fi ca ei să comande audituri interne, pentru a arăta clar oamenilor care era situația în primărie când au preluat mandatul. În caz contrar, vor plăti pentru toate greșelile foștilor edili. Oamenii vor să vadă ce se întâmplă cu banii lor, iar informații despre achizițiile publice, contracte, investiții sau licitații trebuie să se regăsească pe paginile oricărui site de primărie. Nimeni nu crede că de pe 6 iunie 2016 în județul Botoșani sau la Darabani va scădea brusc rata șomajului iar localnicii plecați în străinătate se vor întoarce pentru a investi acasă. Credem în schimb, că instituția primarului trebuie să-și ia rolul în serios, edilul să fie mai fidel comunității decât partidului, să fie deschis spre colaborare cu societatea civilă și să nu piardă contactul cu realitatea.
Ce așteaptă dărăbănenii de la noul primar? În primul rând să răspundă la telefon, ori să-și angajeze un purtător de cuvânt capabil, care să comunice la orice oră din zi și din noapte cu presa sau cu cei interesați despre activitatea edilului; mai multă siguranță; mai puțini oameni din echipa sa prin cârciumi; mai multă transparență; mai puțin fast (banii cheltuiți cu sfințirea drumurilor puteau fi folosiți pentru vopsirea gardului cimitirului din oraș deoarece inscripția „Pace vouă” nu se mai vede); mai multă eficiență în activitatea funcționarilor; să renunțe la mașina de serviciu (șeful corpului de control al primului ministru a făcut-o deja); să sprijine inițiativele tinerilor; distribuția investițiilor în școli să fie făcută pe principiul performanțelor cadrelor didactice și a elevilor, nu după culoarea politică a directorului. Pentru a rezuma, oamenii așteaptă altceva. Ce trebuie să învețe noul primar după ziua de 5 iunie? Nu că are popularitate, ci faptul că oamenii au învățat să sancționeze derapajele. (Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »

Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »

Dărăbănenii pot fi programați începând de astăzi la centrul de vaccinare din cadrul noii săli de Sport de la ieșirea din orașul Darabani. Conform platformei naționale de vaccinare, primul dărăbănean va fi vaccinat luni, 1 martie, începând cu orele 8:00. În 27.02 a.c., cu foarte puțin timp înainte de orele 14:00, erau disponibile aproximativ 950 de locuri la centrul de vaccinare din Darabani. Înscrierile se pot face online sau apelând numărul unic național: ... continuare »

Sute de mesaje au invadat mediul online, după dispariția prematură a dărăbănencei. Cei care doresc să-și ia rămas bun de la ea o pot face începând de luni seară, la locuința sa din centrul orașului. Aurelia va fi condusă pe ultimul drum joi, 18 februarie, la prânz. ”Avea un zâmbet și o privire atât de calde cum rar mi-a fost dat să văd. Dumnezeu să o ierte și să o așeze în Împărăția Sa!....Drum lin printre îngeri…Condoleanțe și multă putere ... continuare »

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi informează absolvenţii cursurilor liceale cu diplomă de bacalaureat, care vor să devină poliţişti de frontieră, că în luna februarie încep înscrierile la concursurile de admitere organizate de Ministerul Afacerilor Interne la nivelul mai multor instituţii de învăţământ postliceale din subordine, pentru sesiunea 2021. Astfel, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei d ... continuare »