Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII O ALTFEL DE POLITICĂ înseamnă şi să ştim ce se întâmplă cu banii noştri

...Dintr-o dată, consilierii care până mai ieri erau la putere, și-au adus aminte brusc de zonele și problemele oamenilor pe care-i reprezintă. Acest lucru nu e rău, până la urmă orice formă de opoziție este bine venită și poate bloca presupuse măsuri abuzive ale puterii. Această primă lună de guvernare ne-a adus și primele surprize, care ne obligă să punem sub un semn de întrebare toate lucrările publice derulate până acum. Faptul că vechea administrație era dispusă să plătească 1 400 000 lei pentru reconstrucția Podului Boieresc din Teioasa, când am văzut recent că de fapt în realitate costă 700 000 lei ne obligă să cerem mai multe informații despre cum sunt cheltuiți banii noștri. De altfel, cei care acum fac opoziție nu le-a păsat că în urmă cu doi ani, dărăbănenii erau să fie furați cu 700 000 lei, bani cu care se puteau face multe alte lucruri.
Nu mai este un secret pentru nimeni că administrațiile locale anterioare au avut mari probleme de comunicare, evidente și nu de puține ori auto-impuse. Dincolo de animozitățile personale, această lipsă de voință în a comunica cu cei care te-au votat, în a fi mai transparent, este dovedită de site-ul primăriei. Am văzut că au fost actualizate doar poza şi numele primarului, celelalte rubrici însă nu. Lista consilierilor este tot cea veche, iar la final este completată cu o poză cu vechea gardă care înconjoară cu mare căldură pe fostul primar Aroșoaie. Însă nu asta ar fi problema acum.
Ceea ce a refuzat să facă cu obstinație vechea administrație, dar se așteaptă de la noua echipă de conducere este mai multă transparență. Dărăbănenii au dreptul să afle, iar administrația locală este obligată să-i informeze despre proiectele de hotărâre ale Consiliului Local, despre contractele de achiziții publice, despre licitațiile organizate pentru lucrări publice. Site-ul Primăriei Darabani este extrem de gol, iar un „altfel de politică” înseamnă, să le și arăți și să le explici dărăbănenilor pe ce și cum se cheltuie banii lor. Legea obligă administrațiile locale să-i informeze pe cetățeni, printre altele cu privire la firma care a contractat lucrările de aducțiune a apei la Bajura sau la faptul că modernizarea iluminatului public a fost împărțit în mai multe lucrări pentru a se evita organizarea de licitații.
Sperăm că, în cel mai scurt dărăbănenii, de unde or fi, vor putea monitoriza activitatea primăriei și se vor putea informa despre cum sunt gestionate fondurile publice. Aceasta nu este doar o obligație morală, ci una impusă prin lege. Așteptăm de la noua echipă din fruntea primăriei, să intre în legalitate și să umple spațiile libere de pe site cu informațiile de interes public. Este prima condiție pentru a spune că la Darabani chiar se face „o altfel de politică”. (Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani. Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”