Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Afişele electorale şi lumea virtuală a politicienilor
Această campanie electorală a început anost și a continuat în acelaşi ton. Motivele sunt multiple, dar cel mai importate este că DNA-ul a reușit să inducă totuși un sentiment de frică, și a arătat că poți să fii și președintele celui mai mare partid; dacă furi, ajungi după gratii.
Am scăpatul anul acesta de portretele gigant și de spectacolele electorale, unde candidații ofereau ostentativ bani artiștilor invitați și în bătaie de joc mici și bere poporului. În lipsa unor astfel de spectacole, unele mai grotești decât altele, nu avem ce face decât să admirăm afișele electorale. Ne uităm și citim încredere pe fața tuturor candidaților, zâmbetele lor ne paralizează orice sentiment de revoltă. Oricât de supărat ai fi, oricât de nemulțumit, când vezi astfel de chipuri încrezătoare, când vezi atâta dorință de a face bine, îți este rușine ție însăți de faptul că ai îndrăznit să clevetești.
Cei care și-au pierdut nădejdea într-o viață normală în această comunitate, sunt invitați să citească panourile electorale și vor vedea că, după 5 iunie, totul se va schimba. Fie că vom alege continuitatea, sau vom prefera echipa de 10, ori ne vom lăsa pradă spiritului matern, localitatea se va schimba oricum. Indiferent de mesaj viitorul sună bine. Problema este că nu întotdeauna preluarea mesajului partidului de la centru este un avantaj. Oricât ai încerca să le explici localnicilor că poți să conduci bine un județ sau un oraș pentru că ai condus bine o țară, ei o să-ți spună că șefii tăi sunt ori condamnați ori inculpați, că drumul național a rămas tot de pământ și că pe site-ul primăriei nu apare nici o informație despre lucrările publice din ultimii ani. Ce folos că știi să conduci bine dacă îți place s-o faci mereu în noroi?
Situația nu este cu mult diferită nici în cealaltă tabără, a clama schimbarea nu este de ajuns, mai este nevoie și de voință și combativitate, cât despre echipa de zece, cam același era și discursul în urmă cu patru ani, ceea ce nu i-a împiedicat ulterior pe junii liberali să îmbrace caftanul roșu. De asemenea, este greu de realizat o unitate pentru progres când șefii partidului și-au luat titluri științifice prin impostură, au devalizat instituțiile statului și au palmele unse de sângele unui agent de poliție nevinovat. Sunt și afișe fără personalitate. Unii nu și-au mai bătut capul să găsească un slogan, au scris pur și simplu că sunt susținuți de șeful lor, care printre altele duce o luptă directă și mârșavă împotriva instituțiilor anticorupție și care și-a făcut un titlu de glorie din a apăra parlamentarii penali. Despre afișele care vorbesc despre adevărații democrați nu are rost să amintim, nici măcar nu vor trece pragul necesar decontării de stat a cheltuielilor de campanie.
Concluzia este una singură: candidații și-au construit o lume a lor, iar campania nu înseamnă decât o sumă de monologuri în fața unui public prea puțin dispus să intervină, să pună întrebări și să ceară explicații. Ne uităm la afișele electorale și citim mesaje și programe în care nu ne regăsim, vedem lucruri fanteziste, uneori chiar lipsite de bun simț, asistăm la manevre ascunse și strategii subtile pentru manipularea votului. O parte din aceste lucruri sunt normale într-o societate democratică. Ce este anormal, dar cert, că după 5 iunie vom trăi în aceiași sărăcie ca înainte. (Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”