Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

PASTILA LUI BOBI Mesterul Manole-adevar, legenda sau blestem?Mă întreb ce ne lipseşte nouă ca neam astfel încât dacă am început o construcţie precum meşterul Manole, să o ducem la bun sfârşit indiferent de sacrificii, costuri sau legăminte? Ne imaginăm ce trăiri poate avea un compozitor, artist, poet, filosof, lutier, sculptor, constructor etc, un simplu OM care trudeşte şi pune suflet în ceea ce face, cu atât mai mult dacă este consacrat şi recunoscut, iar în final munca lui devine zadarnică prin neîmplinirea creaţiei.
Există în spiritualitatea românească mitul fatalităţii, „Ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus!”. Ironia sorţii, Manole încearcă să se opună acestui mit. În această dramă intervine Divinul care îi propune un târg interesant şi pe care într-un fel sau altul îl găsim la sfinţirea oricărei lucrări importante. Ce a fost în sufletul lui Manole numai Dumnezeu poate şti, dar dorinţa sa de a realiza lucrarea promisă o depăşea pe cea a dragostei pentru soţia sa Ana. Trist şi frumos, căci lucrarea a fost şi rămâne de neegalat, iar meşterul Manole a murit lăsând în urma lui un izvor care curge şi astăzi.Mă întreb ce s-a întâmplat cu noi astăzi, când nu am mai rămas decât cu dorinţa de a începe lucrări. Pentru mica comunitate din Darabani este cu atât mai tragic pentru că banii ajung aici foarte greu(sau uneori prea uşor), iar finalitatea lucrărilor lasă de dorit. Pe cei mai mulţi dintre copii dacă îi întrebi ce şi-ar dori  cu adevărat, ţi-ar răspunde fără să stea pe gânduri: „un teren de sport”. „Noua Şcoală Veche” stă mărturie în acest sens. A avut şansa să aibă un teren de sport modern pentru copii, dar a „ratat-o”. Interesant este că pornirea a fost ca în pildă şi toţi copii visau că şutează la poartă în prezenţa spectatorilor, cetăţenii care trec pe stradă, plasamentul terenului fiind unul de excepţie.Timpul ne-a dovedit că şansele de împlinire a acestui „vis” s-au ruinat iar vinovaţi sunt cetăţeanul Gogu sau alternanţa la guvernare a diferitor culori politice, care nu sunt dispuşi la acelaşi sacrificiu ca al meşterului Manole. (Mihai Rusu)
6:14 pm Miercuri, 08 Iunie, 2011

4 Comentarii la “PASTILA LUI BOBI Mesterul Manole-adevar, legenda sau blestem?”

 1. Laurentiu spune:

  E trist ce s-a intamplat la ''scoala veche''...Locul unde generatia fratelui meu iar apoi a mea jucam fotbal, miute, si alte jocuri, acum a ramas o adevarata batjocora...Imi amintesc cand au inceput lucrarile acolo, seara porneau carute intregi de boltari si tot felul de materiale spre diverse ''resedinte''...Si-au insusit toti ''smecherii'' ce au vrut de acolo...Ca la noi la nimenia''...

 2. lucian spune:

  Cele relatate de Bobi sunt, din păcate, triste,dar adevărate. Investiţiile derulate în perioada guvernului Tăriceanu,în mica noastră urbe, au fost lăsate de izbelişte. Ce vină au copiii din Darabani că toate investiţiile se fac strict pe criterii politice? Investiţii deşi recepţia a fost semnată.îcepute în Darabani au rămas nefinalizate: Grădiniţa Nr.2, care trebuia să fie cu program prelungit, grupurile sanitare de la şcolile "Leon Dănăilă" şi Bajura, darea în folosinţă a unui nou local de şcoală la Teioasa, fără apă curentă. Cuasemenea guvrnanţi, "viitor de aur ţara noastră are!

 3. un alt lucian spune:

  E, meşterul în acest caz are un nume foarte precis, iar conceptul filosofic de destin, de predeterminare nu cred că poate fi invocat aici. De altfel, îl regăsim pe larg şi în mitologia antică grecească şi nu numai. Cred mai degrabă ca în acest caz, la fel ca şi în cele menţionate de Lucian avem o problemă de neaplicare a legii! Gurile rele spun că la mijloc ar fi fost sumele exorbitante pretinse de constructor, pe care normal că autorităţile nu le-au putut onora. Numai cuşmelia aia din colţ, neterminată, cică ar fi costat deja cam 1 miliard vechi. Probabi că meşterul Ionel sau care o mai fi fost ar fi vrut să îngroape acolo bugetul pe mai mulţi ani al Primăriei, ceea ce desigur, nu s-a putut realiza. Dar, nu-i aşa, ce putem face noi în faţa lăcomiei acestor şacali, mai ales când au şi susţinere politică?

 4. jumong spune:

  oameni neseriosi....

 5. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare