Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Caz de pestă porcină confirmat la 10 km de Darabani. Autoritățile sunt în alertăAutoritățile din județul Botoșani sunt în alertă după ce ieri a fost descoperit un porc mistreț mort, în apropierea localității Alba, comuna Hudești, la circa 3 kilometri de granița cu Ucraina. Ieri seară, s-a confirmat că este vorba de un caz de pestă porcină africană, scrie Botoșani Online.

Prefectul Dan Șlincu a convocat astăzi la ora 14.00, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, în care s-a stabilit un plan de măsuri în urma confirmării acestui caz.

„Este vorba de o suspiciune de pestă porcină africană la mistreț. În cursul zilei de ieri a fost găsit cadavrul unui porc mistreț, pe raza localității Alba, comuna Hudești, fondul de vânătoare Suharău, la 3 kilometri de frontiera cu Ucraina. În cursul zilei de mâine vom avea întâlniri cu primari și membrii unităților locale de sprijin din zona de supraveghere, pe o rază de 13 kilometri”, a spus prefectul Dan Șlincu.

Reprezentanții DSV spun că așteaptă și rezultatele de la IVSA București dar sunt convinși că acest caz de pestă porcină africană va fi confirmat.

„Ieri după amiază, un lucrător din cadrul Direcției Silvice, împreună cu un paznic de vânătoare, ne-au semnalat prezența unui cadavru de mitreț, în apropierea localității Alba, în zona pădurii. Cadavrul a fost ridicat, trimis la laboratorul zonal Suceava iar în cursul serii ni s-a comunicat faptul că este pozitiv la pestă porcină africană. Fiind laborator zonal, se consideră confirmată suspiciunea de pestă porcină africană. Probele au ajuns la IVSA București iar în cursul zilei de astăzi vom primi, noi sperăm infirmarea dar probabil va fi confirmarea”, a precizat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct DSVSA Botoșani.

„Sunt afectate localități din nouă UAT-uri, cu un număr total de 26 de localități. De mâine vom merge în teritoriu. Deja medicii iau primele măsuri. Vom merge sub formă de echipe pentru a informa populația asupra măsurilor obligatorii. Pentru perioada de zece zile, până la clarificarea situației epidemiologice, orice mișcare a animalelor din aceste localități este interzisă. E o perioadă scurtă în care animalele nu pot părăsi exploatația. O altă măsură se referă la supravegherea stării de sănătate a animalelor din gospodărie, cu anunțarea medicului veterinar la orice semn de boală. Mai sunt și alte măsuri cum ar fi interzicerea de sacrificare a animalelor fără a fi anunțat medicul veterinar.


 
Am comunicat interdicția de a vâna urmând ca apoi să fie desfășurată activitatea de vânătoare, pentru reducerea populației de mistreț, dar doar la pândă sau la dibuit. Pentru a limita mobilizarea efectivelor de mistreți. Odată goniți pot migra iar la întoarcere să apară noi probleme. Orice animal împușcat rămâne în centrul de colectare, se recoltează probe. Mistrețul vânat trebuie ambalat în doi saci de polietilenă pentru a evita scurgeri de sânge”, a mai spus Airimițoaie.

Problema este între autoritățile din România și cele din Ucraina nu există niciun fel de comunicare. Sunt informații că pe teritoriul Ucrainei ar fi mai multe focare de pestă porcină africană dar nimic oficial. „Nu s-au comunicat alte focare active. Nefiind Ucraina în comunitate, nu cunoaștem situația epidemiologică de acolo”, a afirmat directorul adjunct al DSVSA.

În luna decembrie erau aproximativ 500 de porci în gospodăriile oamenilor din comuna Hudești din care circa 100 în localitatea Alba. Cât privește porcii mistreți, în fondul de vânătoare Suharău ar fi aproximativ 120. În cursul zilei de ieri a fost o partidă de vânătoare în acest fond iar 13 probe au fost trimise la analize. În prezent se încearcă extragerea tuturor porcilor mistreți din zona respectivă.


Te-ar mai putea interesa si:  pesta porcina
5:49 pm , 20 Ianuarie, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare