Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Caz de pestă porcină confirmat la 10 km de Darabani. Autoritățile sunt în alertă

Prefectul Dan Șlincu a convocat astăzi la ora 14.00, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, în care s-a stabilit un plan de măsuri în urma confirmării acestui caz.
„Este vorba de o suspiciune de pestă porcină africană la mistreț. În cursul zilei de ieri a fost găsit cadavrul unui porc mistreț, pe raza localității Alba, comuna Hudești, fondul de vânătoare Suharău, la 3 kilometri de frontiera cu Ucraina. În cursul zilei de mâine vom avea întâlniri cu primari și membrii unităților locale de sprijin din zona de supraveghere, pe o rază de 13 kilometri”, a spus prefectul Dan Șlincu.
Reprezentanții DSV spun că așteaptă și rezultatele de la IVSA București dar sunt convinși că acest caz de pestă porcină africană va fi confirmat.
„Ieri după amiază, un lucrător din cadrul Direcției Silvice, împreună cu un paznic de vânătoare, ne-au semnalat prezența unui cadavru de mitreț, în apropierea localității Alba, în zona pădurii. Cadavrul a fost ridicat, trimis la laboratorul zonal Suceava iar în cursul serii ni s-a comunicat faptul că este pozitiv la pestă porcină africană. Fiind laborator zonal, se consideră confirmată suspiciunea de pestă porcină africană. Probele au ajuns la IVSA București iar în cursul zilei de astăzi vom primi, noi sperăm infirmarea dar probabil va fi confirmarea”, a precizat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct DSVSA Botoșani.
„Sunt afectate localități din nouă UAT-uri, cu un număr total de 26 de localități. De mâine vom merge în teritoriu. Deja medicii iau primele măsuri. Vom merge sub formă de echipe pentru a informa populația asupra măsurilor obligatorii. Pentru perioada de zece zile, până la clarificarea situației epidemiologice, orice mișcare a animalelor din aceste localități este interzisă. E o perioadă scurtă în care animalele nu pot părăsi exploatația. O altă măsură se referă la supravegherea stării de sănătate a animalelor din gospodărie, cu anunțarea medicului veterinar la orice semn de boală. Mai sunt și alte măsuri cum ar fi interzicerea de sacrificare a animalelor fără a fi anunțat medicul veterinar.
Am comunicat interdicția de a vâna urmând ca apoi să fie desfășurată activitatea de vânătoare, pentru reducerea populației de mistreț, dar doar la pândă sau la dibuit. Pentru a limita mobilizarea efectivelor de mistreți. Odată goniți pot migra iar la întoarcere să apară noi probleme. Orice animal împușcat rămâne în centrul de colectare, se recoltează probe. Mistrețul vânat trebuie ambalat în doi saci de polietilenă pentru a evita scurgeri de sânge”, a mai spus Airimițoaie.
Problema este între autoritățile din România și cele din Ucraina nu există niciun fel de comunicare. Sunt informații că pe teritoriul Ucrainei ar fi mai multe focare de pestă porcină africană dar nimic oficial. „Nu s-au comunicat alte focare active. Nefiind Ucraina în comunitate, nu cunoaștem situația epidemiologică de acolo”, a afirmat directorul adjunct al DSVSA.
În luna decembrie erau aproximativ 500 de porci în gospodăriile oamenilor din comuna Hudești din care circa 100 în localitatea Alba. Cât privește porcii mistreți, în fondul de vânătoare Suharău ar fi aproximativ 120. În cursul zilei de ieri a fost o partidă de vânătoare în acest fond iar 13 probe au fost trimise la analize. În prezent se încearcă extragerea tuturor porcilor mistreți din zona respectivă.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”