Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Deputatul Şoptică: „Actualul Guvern nu are nici o strategie în domeniul învăţământului”

Costel Şoptică, deputatul liberal al Colegiului Darabani, critică decizia Ministerului Educaţiei de a scoate la concurs funcţiile de inspector şcolari generali. Fostul profesor, în prezent parlamentar, susţine că se doreşte formarea inspectorilor şcolari generali „la minut” în baza unei metodologii de concurs eronate şi a unei bibliografii aberante. Redăm în continuare integral comunicatul deputatului Şoptică.
De 9 ani nu s-a mai organizat concurs pentru niciun inspector şcolar general sau adjunct în toată ţara. Acum, Ministrul Educaţiei anunţă organizarea cu celeritate a concursului pentru ocuparea a 42 de posturi de inspectori şcolari generali. În data de 9 februarie 2015 s-a publicat pe site-ul ministerului educaţiei un comunicat de presă cu privire la faptul că în perioada 18-23 februarie 2015 se pot face înscrierile la concursul organizat pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, care va avea loc în 11-20 martie 2015.
Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea celor 42 de posturi de inspector general şcolar se bazează pe ordinul nr. 5557/2011, modificat puţin în anul 2015, în sensul oferirii posibilităţii ca persoane aflate în prag de pensionare să ocupe aceste posturi. Din metodologie şi toate documentele conexe puse la dispoziţia publicului mi-au atras atenţia, printre multe alte aspecte, următoarele:
- bibliografia cuprinde Programul de guvernare 2009 – 2012
- printre documentele necesare pentru înscrierea la concurs am observat că se solicită „oferta managerială a candidatului pentru postul pentru care candidează, depusă în plic sigilat”.
Bibliografia pentru acest concurs menţionează Programul de guvernare 2009 – 2012(!?!), ceea ce reprezintă nu doar o aberație, dar demonstrează faptul că hotărârea de organizarea concursului a fost luată subit, fără prea multă gândire și că actualul Guvern nu are nici o strategie în domeniul învăţământului. În aceste condiții, și precum şi din cauza faptului că bibliografia indicată nu menționează Regulamentul de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, actualizat în 2015, un candidat nu are cum să întocmească o ofertă de management educaţional şi administrativ bazată pe o strategie generală de dezvoltare a învățământului și corelată la situația actuală. De asemenea, candidaților din afara instituției le este îngrădit accesul la informații prin faptul că pe site-urile inspectoratelor școlare județene, nu se găsesc informații despre strategiile locale și regionale în domeniul educației.

Pe lângă această aberaţie, nici timpul acordat pentru elaborarea unei oferte manageriale de substanţă, care să aducă un plus valoare în domeniul educaţiei, nu este suficient. Aşadar, avem 4 zile lucrătoare pentru înscrierea candidaturilor pentru posturile din întreaga ţară, şi maxim 10 zile lucrătoare pentru pregătirea întregului dosar, care necesită o mulţime de documente şi redactarea unei oferte manageriale, timp insuficient, dacă eşti opersoană de bună credinţă care abia în data de 9 februarie 2015 ai aflat de concurs şi nici nu ai acces la informaţii interne cu privire la date statistice, strategii şi alte planuri de dezvoltare.
Totodată, metodologia privind organizarea concursului de ocupare a funcțiilor de conducere la nivelul unităților de învățământ nu este aprobată prin ordin de ministru deși LEN prevede la Art. 361 alin. 6 obligația ministerului de a elabora în termen de 8 luni metodologiile și regulamentele specifice. În octombrie 2011 alături de metodologia pentru inspectorii generali trebuia să fie publicată și metodologia pentru directori. Era util ca şi această metodologie să fie întocmită înainte de lansarea acestui concurs pentru ca să avem o proiecţie asupra întregului sistem de conducere din învăţământ.
Dacă ar fi fost de bună credință, ministerul ar fi trebuit să publice un calendar al acestor concursuri, aprobat prin O.M., până la începutul anului școlar 2014/15 ceea ce ar fi asigurat condiții optime pentru pregătirea și desfășurarea concursurilor (Prin O.M. se aprobă, până la începutul anului școlar, orice metodologie sau regulamente ce vor fi aplicate pe durata anului școlar respectiv). De asemenea, ministerul ar fi trebuit deja să publice calendarul organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori pentru a asigura tratament egal tuturor persoanelor care doresc să ocupe o funcţie de conducere în sistemul de învăţământ, pentru a nu risca politizarea excesivă a învățământului.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”