Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Deputatul Şoptică: „Actualul Guvern nu are nici o strategie în domeniul învăţământului”Costel Şoptică, deputatul liberal al Colegiului Darabani, critică decizia Ministerului Educaţiei de a scoate la concurs funcţiile de inspector şcolari generali. Fostul profesor, în prezent parlamentar, susţine că se doreşte formarea inspectorilor şcolari generali „la minut” în baza unei metodologii de concurs eronate şi a unei bibliografii aberante. Redăm în continuare integral comunicatul deputatului Şoptică.

De 9  ani  nu  s-a  mai  organizat  concurs  pentru  niciun  inspector  şcolar  general  sau adjunct în toată ţara. Acum, Ministrul Educaţiei anunţă organizarea cu celeritate a concursului pentru ocuparea a 42 de posturi de inspectori şcolari generali. În data de 9 februarie 2015 s-a publicat pe site-ul ministerului educaţiei un comunicat de presă cu privire la faptul că în perioada 18-23 februarie 2015 se pot face înscrierile la concursul organizat pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, care va avea loc în 11-20 martie 2015.

Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea celor 42 de posturi de inspector general şcolar se bazează pe ordinul nr. 5557/2011, modificat puţin în anul 2015, în sensul oferirii posibilităţii ca persoane aflate în prag de pensionare să ocupe aceste posturi. Din metodologie şi toate documentele conexe puse la dispoziţia publicului mi-au atras atenţia, printre multe alte aspecte, următoarele:

- bibliografia cuprinde Programul de guvernare 2009 – 2012
- printre documentele necesare pentru înscrierea la concurs am observat că se solicită „oferta managerială a candidatului pentru postul pentru care candidează, depusă în plic sigilat”.

Bibliografia pentru acest concurs menţionează Programul de guvernare 2009 – 2012(!?!), ceea ce reprezintă nu doar o aberație, dar demonstrează faptul că hotărârea de organizarea concursului a fost luată subit, fără prea multă gândire și că actualul Guvern nu are nici o strategie în domeniul învăţământului. În aceste condiții, și precum şi din cauza faptului că bibliografia indicată nu menționează Regulamentul de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, actualizat în 2015, un candidat nu are cum să întocmească o ofertă de  management  educaţional  şi  administrativ  bazată pe  o  strategie  generală  de dezvoltare a învățământului și corelată la situația actuală.  De asemenea, candidaților din afara instituției  le  este  îngrădit  accesul  la  informații  prin  faptul  că  pe  site-urile  inspectoratelor școlare județene, nu se găsesc informații  despre strategiile locale și  regionale în domeniul educației.

Pe lângă această aberaţie, nici timpul  acordat  pentru  elaborarea  unei  oferte manageriale  de  substanţă, care să aducă un  plus valoare  în  domeniul educaţiei,  nu este suficient. Aşadar,  avem 4 zile  lucrătoare pentru înscrierea candidaturilor pentru posturile  din întreaga ţară, şi maxim 10 zile lucrătoare pentru pregătirea întregului dosar, care necesită o mulţime de documente şi  redactarea unei oferte manageriale,  timp insuficient,  dacă eşti  opersoană de bună credinţă care abia în data de 9 februarie 2015 ai aflat de concurs şi nici nu ai acces la informaţii interne cu privire la date statistice, strategii şi alte planuri de dezvoltare.

Totodată, metodologia privind organizarea  concursului  de  ocupare  a  funcțiilor  de conducere la nivelul unităților de învățământ nu este aprobată prin ordin de ministru deși LEN prevede la  Art. 361  alin. 6 obligația  ministerului de a elabora în termen  de  8  luni metodologiile și regulamentele specifice. În octombrie 2011 alături de metodologia pentru inspectorii  generali  trebuia să  fie  publicată  și  metodologia pentru directori. Era util ca şi această metodologie să fie întocmită înainte de lansarea acestui concurs pentru ca să avem o proiecţie asupra întregului sistem de conducere din învăţământ.

Dacă ar fi fost de bună credință, ministerul ar fi trebuit să publice un calendar al acestor concursuri, aprobat prin O.M., până la începutul anului școlar 2014/15 ceea ce ar fi asigurat condiții optime pentru pregătirea și desfășurarea concursurilor (Prin O.M. se aprobă, până la începutul anului școlar, orice metodologie sau regulamente ce vor fi aplicate pe durata anului  școlar  respectiv). De asemenea, ministerul ar fi  trebuit deja să publice calendarul organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori pentru a asigura tratament egal tuturor persoanelor care doresc să ocupe o funcţie de conducere în sistemul de învăţământ, pentru a nu risca politizarea excesivă a învățământului.
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăMinisterul EducatieiCamera DeputatilorGuvernul Romaniei
12:59 pm Vineri, 27 Februarie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare