Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Sfaturi ale politistilor pentru sarbatori in siguranta

Poliţiştii vor acţiona zilnic, în perioada Crăciunului, pentru ca zilele de sărbătoare să fie petrecute în siguranţă. Pentru a nu deveni victime ale răufăcătorilor şi a nu fi implicaţi în evenimente nedorite, în perioada sărbătorilor de iarnă, este bine să respectaţi următoarele recomandări pe care vi le fac poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Botoşani:
SIGURANŢA LOCUINŢEI DUMNEAVOASTRĂ, DE SĂRBĂTORI:
Locuinţa reprezintă mediul cel mai intim şi apropiat de sufletul dumneavoastră.
Puteţi reduce riscurile comiterii infracţiunii de spargeri sau furturi din locuinţă, care afectează siguranţa personală, dacă sunteţi atenţi şi observaţi ce se întâmplă în jurul dumneavoastră şi vă luaţi măsuri de prevenire.
Aveţi grijă mare la infractorii deghizaţi în colindători!
În preajma sărbătorilor de iarnă, rău-făcătorii pot profita de buna-credinţa a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate.
Acordaţi atenţie maximă persoanelor care sună la uşă sau pe care le invitaţi în casă!
Atenţie şi la intrările secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior!
Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase care staţionează fără motiv. Încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere.
Rugaţi-le să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.
ÎN LOCURILE PUBLICE:
Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc. !
Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !
Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere !
Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela !
Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit !
Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool !
LA CUMPĂRĂTURI:
Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor;
Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei;
Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni;
ÎN MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN:
Daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun !
Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră !
Supravegheaţi atent buzunarele şi geanta în care aveţi bani şi documente, pentru a preveni furtul acestora !
ÎN TREN:
Nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp !
Nu consumaţi băuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane necunoscute !
Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute !
La urcarea şi coborârea din tren, supravegheaţi atent bagajele şi buzunarele!
La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră !
Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare !
Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte !
Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători !
ATENŢIE LA OFERTELE DE VACANŢĂ POSTATE PE INTERNET !
Dacă optaţi pentru alegerea unui pachet de servicii turistice de pe internet, verificaţi temeinic oferta respectivă (existenţa unităţii de cazare în zona respectivă – hotel, pensiune etc.–, autenticitatea agenţiei de turism care oferă respectivele destinaţii turistice), întrucât „ofertele tentante” nu sunt întotdeauna şi reale.
DE ASEMENEA:
În această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze copiii cu atenţie sporită deoarece aceştia sunt expuşi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Singurele obiecte pirotehnice care pot fi achiziţionate şi folosite de către cetăţeni sunt: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle şi minisori, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de 3 grame.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”