Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SFATUL MEDICULUI Cum recunoaştem infarctul miocardic?Infarctul miocardic acut reprezintă principala cauză de deces printr-o singură boală în țările industrializate, incidența sa fiind mai crescută actualmente în țările estice comparativ cu cele vestice. Apare preponderent la persoanele peste 65 de ani, dar în ultimii ani s-a constatat o scădere a mediei de vârstă datorită adoptării stilului de viață occidental.

Ce reprezintă infarctul de miocard și cum se produce?

Inima este de fapt un mușchi (miocardul) care se „hrănește” din arterele coronare (arterele sunt vase de sânge care aduc oxigen) ce provin din aortă, cel mai mare vas de sânge din organism. Pe parcursul vieții, anumiți factori de risc (obezitatea, alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi, sedentarismul, fumatul, hipertensiunea arterială) favorizează formarea și creșterea în dimensiuni a plăcilor de colesterol la nivelul acestor artere, îngustându-le progresiv. La un moment dat, această placă se poate rupe, la locul respectiv se formează un cheag de sânge, iar mușchiul inimii ce este hrănit de respectiva arteră va ”suferi”, în termeni medicali se va ischemia. Dacă nu se intervine la timp (maxim 12 ore de la debutul durerii), mușchiul va „muri” = infarct sau necroză.

Care sunt simptomele din infarctul miocardic?
Cea mai tipică este durerea retrosternală sau „în coșul pieptului”, profundă, cu caracter de greutate, constricție (ca o gheară), de intensitate foarte mare, durată îndelungată, care nu răspunde la administrarea de Nitroglicerină sublingual. Durerea poate fi absentă la pacienții diabetici sau vârstnici sau în cazul în care debutează cu o pierdere a conștienței.Atenție! De asemenea, pot apărea dureri în zona superioară a abdomenului care imită durerea din sfera digestivă (stomac, pancreas, veziculă biliară). De aceea, unui pacient care se prezintă cu aceste simptome i se dozează din probele de sânge și markerii pentru necroză miocardică. Manifestări înșelătoare mai pot fi dureri importante la nivelul umărului sau maxilarului, dificultăți de respirație („sete de aer” sau „senzație de sufocare”). Alte simptome care pot apărea sunt: transpirații abundente, anxietate, senzație de moarte iminentă, vărsături, paloare, febră.

Astfel, la apariția unei dureri toracice anterioare importante, este indicat să ne adresăm unui serviciu de urgență cât mai rapid, întrucât dacă este vorba într-adevăr despre un infarct de miocard, fiecare oră contează pentru salvarea mușchiului suferind prin tromboliză (administrarea unei substanțe care dizolvă cheagul de sânge) sau angioplastie cu stent (un tub cu ochiuri de dimensiuni mici care se introduce la nivelul plăcuței de colesterol). Dacă pacientul se prezintă la mai mult de 12 ore după debutul durerii, tratamentul prin tromboliză sau stentare nu mai are beneficii, deoarece o mare parte din mușchiul respectiv e „mort” și nu mai poate fi salvat. De aceea e important să ne adresăm la timp unui servicu de specialitate pentru stabilirea rapidă a tratamentului. (dr. Manuela CULICĂ, foto: doctorulzilei)
Te-ar mai putea interesa si:  infarctul miocardicdoctor cardiologdr. Manuela Culicacardiolog Manuela Culica
11:46 pm Luni, 09 Noiembrie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare