Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Saracie la suprafata, comori minerale in subsol
Aflat printre judeţele cu cel mai ridicat grad de sărăcie, cu un şomaj în creştere şi lipsa unei strategii clare de dezvoltare economică, Botoşaniul, inclusiv zona oraşului Darabani, stă pe zăcăminte importante de resurse minerale.

Povestea începe în anii ‘80 când la cererea Comitetului Central s-au format echipe de geologi şi cercetători care au efectuat sondaje pe teritoriul judeţului nostru. O parte din rezultatele cercetărilor arheologice au fost publicate de jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi în 1997, acestea fiind considerate mai mulţi ani secret de stat. În 2009 prefectul de atunci al judeţului a trimis un raport preşedintelui Traian Băsescu, în care prezenta resursele naturale descoperite în nordul judeţului şi cerea sprijin pentru a crea condiţiile începerii exploatării acestora.

În urma celor prezentate în raportul geologic, satul Ivancăuţi din comuna Păltiniş stă pe al patrulea zăcământ de gips din Europa, un gips neradioactiv, calitate foarte rar întâlnită, fapt ce ar permite utilizarea sa în ortopedia medicală. Potrivit celor de la Adevărul, proiectul regimului comunist prevedea construirea căii ferate Dîngeni-Săveni-Darabani, iar la Păltiniş ar fi urmat să se construiască pe lângă exploatarea de gips o fabrică de ardere a minereului şi una de prefabricate din gips, grinzi elastice rezistente la cutremure şi panouri de răcire a reactoarelor nucleare. Nicolae Ceauşescu a intenţionat să investească 80 de milioane de dolari în industria de exploatare şi prelucrare a zăcământului de gips de la Ivancăuţi şi chiar a semnat în 1 decembrie 1989 un decret prezidenţial în acest sens, dar proiectul a murit odată cu dictatorul comunist.

Eu mă zbat de ani de zile să găsesc investitori pentru exploatarea acestui gips, dar nimeni nu a fost interesat până acum. Nu ar necesita costuri foarte mari, pentru că zăcământul este aproape de suprafaţă şi are o puritate de 98,92 %. Acesta ajunge până în centrul comunei. Ucrainienii şi moldovenii îl exploatează de ani de zile. Şi mâine îi dau cheile unui investitor, dar fabrica trebuie să rămână în comună, pentru că nu dorim să ne alegem doar cu praful exploatării, iar alţii cu locurile de muncă” a declarat pentru Darabaneni.ro Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş.

În subsolul comunei Viişoara există un important zăcământ de bentonită, minereu ce se foloseşte în industria metalurgică şi petrochimică. Conform estimărilor făcute de geologi, zăcământul ar ajunge pentru câteva sute de ani în condiţiile în care s-ar extrage anual peste 1000 de tone. De asemenea, pe raza comunei Rădăuţi Prut s-au descoperit la o adâncime de 140 metri izvoare de ape minerale bogate în sulf şi magneziu, ce ar putea fi folosite în sănătate. După unele informaţii, în acest caz, o investiţie de 1 milion de euro ar putea valorifica aceste ape minerale.O importanţă deosebită o prezintă şi nisipul cuarţos de la Hudeşti şi Miorcani. Cu toate că nisipul prezintă o concentraţie de cuarţ de 99,8%, şi deşi sunt singurele rezerve de acest fel din ţară acest zăcământ est exploatat doar la Hudeşti şi doar la 10% din capacitate. „În prezent la exploatarea minieră de la Hudeşti lucrează aproximativ 30 de localnici, angajaţi ai societăţii Mindo S.A. Dorohoi, faţă de 270-300 de muncitori care lucrau aici înainte de Revoluţie. Cantitatea de nisip cuarţos obţinută este de 8000-10000 tone/an. Din păcate a scăzut foarte mult desfacerea, deoarece 80% din producţie era virată în trecut către Stirom” a declarat pentru Darabaneni.ro Viorel Atomei, primarul comunei Hudeşti. În prezent, utilajele miniere par îngheţate în comuna din aropierea oraşului Darabani.

Documentul secret, care se află şi în arhiva Consiliului Judeţean vorbeşte şi de importante zăcăminte de gaz metan în zona Hilişeu Horia. Se pare că existenţa acestor zăcăminte a făcut guvernul Văcăroiu în 1995 să adopte un plan special de dezvoltare a judeţului din nordul ţării, plan care însă nu a fost pus în aplicare. Aceste zăcăminte pot reprezenta şansa judeţului de a se relansa economic şi de a dezvolta o industrie ce i-ar permite să iasă din criza economică. Însă, indolenţa autorităţilor, izolarea geografică şi lipsa unei infrastructuri normale menţin în subdezvoltare o regiune ce ar putea înflori economic pe seama acestor resurse.

Prins în mijlocul acestor zone bogate în resurse de subsol, Oraşul Darabani ar putea avea mari avantaje dacă apele minerale, gipsul sau betonita ar fi exploatate, prin crearea unor noi locuri de muncă, stoparea migraţiei, dezvoltarea serviciilor, etc. Un început bun ar putea fi demersul societăţii britanice Royal Petroleum care, în 2010, a încheiat un acord de exploatare petrolieră cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru 1000 de km2, în zona oraşului Dorohoi şi a graniţei de nord a judeţului.
Te-ar mai putea interesa si:  Costel RomanescuPăltinişViorel Atomeiorasul Darabaninisip cuartosgips neradioactivbentonita
8:14 pm Miercuri, 18 Ianuarie, 2012

13 Comentarii la “Saracie la suprafata, comori minerale in subsol”

 1. costi spune:

  si avind in vedere ca avem un deputat si un senator din darabani si nu au facut nimic in acest sens si nici nu va face!

 2. stefan spune:

  Deputatul si mai ales senatorul au făcut ceva pentru locuitorii din colegiul Darabani,au închis spitalul și au desființat 100 de locuri de muncă. Condamnarea cetățenilor să meargă la spitalul Săveni și aproape 80 de familii să aibă câte un șomer în casă ,este o realizare pentru interesul personal a celor doi demnitari locali.

 3. cetatean spune:

  In acest caz hai sa cautam investitori sa vina si sa vrea sa faca ceva (si pentru localitate), iar CONSILIERII nostri sa nu aprobe proiectul cum s-a intamplat si cu proiectele de investitie in energie. In acest ritm Orasul o sa ajunga Sat...

 4. stefan spune:

  Intai ar trebui sa va adunati la primarie tot orasul si sa cereti demisia domnului primar gheorghe burlacu si sa aduceti pe cineva tanar din localitate care cunoaste orasul darabani dar cu experienta in adminstratie de preferinta sa nu fie racolat la vreun partid politic

 5. darabanean spune:

  cu ce consilieri avem sigur se voteaza ceva... eii mai bine voteza livada de nuci k atata ii duce mintea

 6. super mario bros spune:

  Orasul este doar cu numele,de ceva timp e doar comuna iar pana va ajunge sa fie un sat nu mai lipseste mult.Zona din nordul judetului va ramane saraca atat timp cat va lipsi un lucru important:infrastructura.

 7. avasiloaie gheorghe spune:

  bai fratzilor.Eu traiesc in Italia si lucrez aici,mama sta la sat.cum poate o femeie sa mearga la bt sa vada de sanatate daca cretini au inchis spitalul.Am stat in spitalul ala de multe ori si am fost tratat mai bine decat in alte spitale.de ce latzi inchis NEMERNICILOR?????????

 8. kOkEt spune:

  La noi puteau sa fie si zacaminte de aur ca tot nu facea nimeni nimic. Las sa vina altii sa faca bani cu lucrurile noastre

 9. COstel spune:

  1 like koket !!!!imi place !!

 10. Alegatorul turmentat.... spune:

  Aceste articole apar de obicei inaitea alegerilor ... Nu va faceti iluzii ... Daca ar fi asa cum se spune in acest articolas de doi bani, fiti siguri ca se punea mina de mult pe asa zisele bogatii ... Mai bine haideti sa iesim putin din casa si sa ajutam la caderea portocaliilor ....

 11. koket spune:

  Nu cred ca autorul articolelor e implicat in politica , si domnul Atomei la Hudesti chiar a facut si face ceva pt. ei , la fel (cred) si in Paltinis

 12. julix spune:

  O mică precizare, nu există betonită poate bentonită. Cauza decăderii zonei trebuie căutată în trecut şi accentuată în prezent, când pentru interesul naţional, Moldova s-a sacrificat, că tot mâine e 24 ianuarie.

 13. ady spune:

  Atomei nu prea o facut nimic , ce o facut ila picu ila ie un fleac au furat toti care au putut de la primaria aia au venit cu diplomatu si dupa 4 ani cu loganu asa ca nu mai laudati atata pe asta , ca eu trebuiam sa merg la scoala pe un drum care intrai pana la genuchii in glod , si cand mai te duci la primarie ce sa vezii toti smecherii fac misto din batranii asa vai de ei , poate da d-zeu si intra cineva tanar sa faca curatenie sa se schimbe ceva

 14. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare