Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SAPTAMANA MARE, intre credinta si spiritualitateSăptămâna Patimilor reprezintă pentru creștini perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. În zilele ce premerg Hramului Învierii Domnului, creștinii retrăiesc şi pomenesc prin participarea la slujbele Deniilor ultimile zile ale Mântuitorului Iisus Hristos. Credincioşii postesc, umblă cu smerenie și se pregătesc de cea mai importantă sărbătoare a creștinătății.

Săptămâna Mare este o perioadă de post, rugăciune și milostenie pentru credincioşi. Dincolo de dimensiunea religioasă a acestor zile de dinaintea Hramului Învierii Domnului, de-a lungul timpului au laut naștere și o serie de tradiții care se respectă mai mult sau mai puțin, în funcție de zona geografică. În primul rând, în cele șapte șase zile dintre Duminica Floriilor și Învierea Domnului în fiecare seară au loc în toate bisericile ortodoxe slujbe speciale care rememorează patimile Mântuitorului. Aceste slujbe se numesc Denii, cuvânt ce vine din slavonă și înseamnă slujbă nocturnă. Denia de luni este închinată Patriarhului Iosif, cel care a fost vândut de frații săi în Egipt, așa cum avea să fie vândut ulterior și Mântuitorul Iisus Hristos. În Denia de marți se face pomenirea celor zece fecioare iar miercuri cea a femeii păcătoase care I-a uns picioarele lui Iisus Hristos cu mir.În Joia Patimilor slujba este închinată amintirii a patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea de către Iisus a picioarelor apostolilor cu mir, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească și vinderea Domnului în Grădina Ghetsimani. În cadrul slujbei Deniei de joi se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate în mod solemn Sf. Cruce în naosul bisericii, după care credincioșii trec pe rând și se închină. În Vinerea Mare se pomenesc patimile Mântuitorului. Nu se săvârșește Sfânta Liturghie și se face pomenirea tâlharului recunoscător. Seara are loc slujba Deniei Prohodului Domnului, după care se înconjoară biserica de trei ori cu Sfântul Epitaf (icoană din pânză care înfăţişează punerea în mormânt a Mântuitorului) ca semnificație a celor trei zile petrecute de Domnul Iisus Hristos în Mormânt.În ceea ce privește obiceiurile și tradițiile populare, în satul românesc, munca la câmp era permisă doar până în ziua de miercuri inclusiv, în Săptămâna Mare. După această zi bărbații își ajutau femeile la curățenia din casă și gospodărie la pregătirea generală de sărbătoare. În aceste zile starea generală este una de liniște și de tristețe, postul fiind păstrat cu sfințenie în vechime. În Joia Mare, în cea mai mare parte a țării, ca și în nordul Moldovei se fac copturile ritualice, pasca, cozonacii și se vopsesc ouăle roșii. Restul de bucate sunt preparate în Sâmbăta Mare. Tot în această zi gospodinele pregătesc hainele noi ce urmează a fi îmbrăcate în zilele de Paşte și pregătesc coșul pentru Slujba de Înviere. În acesta femeile pun ouă vopsite, cozonac, pască, busuioc, diverse alimente, o lumânare mare toate fiind acoperite de un ștergar tradițional. Membrii familiei participă la Slujba de înviere și aduc lumină acasă. În Moldova, în Duminica Paştelui se pune într-un bol apă cu un ou roșu și cu o monedă, iar membrii familiei se spală pe față cu apa din acest bol. (A.D.A.)
Te-ar mai putea interesa si:  PastedeniiSlujba de InviereJoia MareSaptamana Mare
10:46 am Miercuri, 16 Aprilie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare