Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Pancreatita, marea drama abdominala

În loc de introducere, pentru a vă oferi o imagine generală despre ce înseamnă pancreatita acută, am ales acest citat : "Debutul brusc, agonia inimitabilă și mortalitatea care o însoțesc, fac ca pancreatita acută să reprezinte cea mai formidabilă catastrofă" (Moynihan, 1925).
După o perioadă lungă de post, tendința este de a exagera cu consumul alimentelor în contextul sărbătorilor pascale. Bineînțeles, pe lângă masa copioasă își face loc și alcoolul în cantități variabile. Clasic, se spune că preambulul pancreatitei acute reprezintă, deseori " un prânz bogat în grăsimi stropit cu alcool".
Ce reprezintă pancreatita acută și cum se produce aceasta? Inflamația pancreasului sau pancreatita acută se produce prin activarea enzimelor pancreatice, ce vor determina autodigestia acestuia. Cauzele sunt fie consumul de etanol (în contextul prezentat mai sus), fie litiaza biliară (după o colică biliară), traumatisme, metabolice (diabet zaharat, trigliceridemie), infeţioase, medicamentoase (diuretice, antibiotice).
Ce simptome prezintă un pacient cu această afecțiune? Simbolic, simptomele descriu perfect "marea dramă abdominală". Pacientul acuză durere cu debut brusc în abdomenul superior, care iradiază în bară sau în centură spre coloana vertebrală; este foarte intensă, constantă, continuă, rezistentă la antalgice uzuale. Alte simptome de însoțire sunt greţurile, vărsăturile care sunt precoce, abundente și nu calmează durerea, febra, tranzit intestinal oprit, anxietate și șoc în formele severe.
Cum se pune diagnosticul de pancreatită acută? În principal, este necesară dozarea enzimelor pancreatice în sânge: amilaza și lipaza. Amilaza începe să crească în primele 4-12 ore și valorile revin la normal după 4-6 zile. În cazul în care persistă, se investighează pacientul pentru apariția unor posibile complicații. Amilaza se poate doza și în urină până la 10-14 zile. Lipaza rămâne crescută până la 2 săptămâni. Alte investigații utile sunt: dozarea markerilor inflamatori (leucocite, VSH, CRP, fibrinogen), a glicemiei, a calciului; dintre cele imagistice: radiografia abdominală pe gol, ecografia abdominală, CT(computer tomograf). CT-ul reprezintă standardul de aur dintre acestea, este util în stabilirea scorului prognostic și a indicațiilor operatorii. În funcție de mai multe criterii: vârsta, valorile anumitor elemente din sânge și rezultatul investigațiilor imagistice se calculează scorul de evoluție Ranson.
Ce complicații poate determina pancreatita acută? Acestea se împart în pancreatice și extrapancreatice. Cele pancreatice sunt: necroză infectată, abcese, pseudochisturi, hematocel, sechestru, fistule. Cele extrapancreatice sunt numeroase și de evitat: pleurezie, șoc, pericardită, insuficienţa cardiacă, renală sau respiratorie, hemoragii digestive, ulcere, ruptură de splină sau infarct, encefalopatie, peritonită.
Ce tratament poate fi aplicat? În primul rând, ar trebui să existe o profilaxie corespunzătoare pentru evitarea "dramei abdominale": abstinența de la alcool, evitarea meselor copioase, lupta împotriva obezității, tratamentul litiazei biliare și a dezechilibrelor metabolice. Din punct de vedere curativ, tratamentul se prescrie neapărat în spital, sub supraveghere medicală, indiferent de severitatea pancreatitei! E obligatoriu repausul digestiv și e necesară monitorizarea semnelor vitale , timp în care se realizează reechilibrarea hidroelectrolitică (ser fiziologic sau glucoză 5%), se administrează analgezice (NU derivați de morfină), inhibitori ai secreției gastrice (Omeprazol, Esomeprazol, Ranitidină), antibiotice cu spectru larg (cefalosporine - Cefuroxim, aminoglicozid - Gentamicina), aspirarea prin sondă nazogastrică. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul anumitor complicații: necroză infectată sau extinsă, abcese, chisturi, hemoragii digestive, fistule, perforații de tub digestiv - peritonită.
În condițiile în care consumul de etanol și litiaza biliară reprezintă 80% din cauzele pancreatitei acute, este lesne de înțeles că este mereu loc de mai multă cumpătare. În contextul Sărbătorilor Pascale care tocmai au trecut, dar și în general, când e vorba de un festin, să nu uităm de semnificația acelei zile și că scopul nu este să mâncăm până nu mai este loc. Cu alte cuvinte, să mâncăm ca să trăim, nu să trăim ca să mâncăm! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani. Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”