Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Pancreatita, marea drama abdominala

În loc de introducere, pentru a vă oferi o imagine generală despre ce înseamnă pancreatita acută, am ales acest citat : "Debutul brusc, agonia inimitabilă și mortalitatea care o însoțesc, fac ca pancreatita acută să reprezinte cea mai formidabilă catastrofă" (Moynihan, 1925).
După o perioadă lungă de post, tendința este de a exagera cu consumul alimentelor în contextul sărbătorilor pascale. Bineînțeles, pe lângă masa copioasă își face loc și alcoolul în cantități variabile. Clasic, se spune că preambulul pancreatitei acute reprezintă, deseori " un prânz bogat în grăsimi stropit cu alcool".
Ce reprezintă pancreatita acută și cum se produce aceasta? Inflamația pancreasului sau pancreatita acută se produce prin activarea enzimelor pancreatice, ce vor determina autodigestia acestuia. Cauzele sunt fie consumul de etanol (în contextul prezentat mai sus), fie litiaza biliară (după o colică biliară), traumatisme, metabolice (diabet zaharat, trigliceridemie), infeţioase, medicamentoase (diuretice, antibiotice).
Ce simptome prezintă un pacient cu această afecțiune? Simbolic, simptomele descriu perfect "marea dramă abdominală". Pacientul acuză durere cu debut brusc în abdomenul superior, care iradiază în bară sau în centură spre coloana vertebrală; este foarte intensă, constantă, continuă, rezistentă la antalgice uzuale. Alte simptome de însoțire sunt greţurile, vărsăturile care sunt precoce, abundente și nu calmează durerea, febra, tranzit intestinal oprit, anxietate și șoc în formele severe.
Cum se pune diagnosticul de pancreatită acută? În principal, este necesară dozarea enzimelor pancreatice în sânge: amilaza și lipaza. Amilaza începe să crească în primele 4-12 ore și valorile revin la normal după 4-6 zile. În cazul în care persistă, se investighează pacientul pentru apariția unor posibile complicații. Amilaza se poate doza și în urină până la 10-14 zile. Lipaza rămâne crescută până la 2 săptămâni. Alte investigații utile sunt: dozarea markerilor inflamatori (leucocite, VSH, CRP, fibrinogen), a glicemiei, a calciului; dintre cele imagistice: radiografia abdominală pe gol, ecografia abdominală, CT(computer tomograf). CT-ul reprezintă standardul de aur dintre acestea, este util în stabilirea scorului prognostic și a indicațiilor operatorii. În funcție de mai multe criterii: vârsta, valorile anumitor elemente din sânge și rezultatul investigațiilor imagistice se calculează scorul de evoluție Ranson.
Ce complicații poate determina pancreatita acută? Acestea se împart în pancreatice și extrapancreatice. Cele pancreatice sunt: necroză infectată, abcese, pseudochisturi, hematocel, sechestru, fistule. Cele extrapancreatice sunt numeroase și de evitat: pleurezie, șoc, pericardită, insuficienţa cardiacă, renală sau respiratorie, hemoragii digestive, ulcere, ruptură de splină sau infarct, encefalopatie, peritonită.
Ce tratament poate fi aplicat? În primul rând, ar trebui să existe o profilaxie corespunzătoare pentru evitarea "dramei abdominale": abstinența de la alcool, evitarea meselor copioase, lupta împotriva obezității, tratamentul litiazei biliare și a dezechilibrelor metabolice. Din punct de vedere curativ, tratamentul se prescrie neapărat în spital, sub supraveghere medicală, indiferent de severitatea pancreatitei! E obligatoriu repausul digestiv și e necesară monitorizarea semnelor vitale , timp în care se realizează reechilibrarea hidroelectrolitică (ser fiziologic sau glucoză 5%), se administrează analgezice (NU derivați de morfină), inhibitori ai secreției gastrice (Omeprazol, Esomeprazol, Ranitidină), antibiotice cu spectru larg (cefalosporine - Cefuroxim, aminoglicozid - Gentamicina), aspirarea prin sondă nazogastrică. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul anumitor complicații: necroză infectată sau extinsă, abcese, chisturi, hemoragii digestive, fistule, perforații de tub digestiv - peritonită.
În condițiile în care consumul de etanol și litiaza biliară reprezintă 80% din cauzele pancreatitei acute, este lesne de înțeles că este mereu loc de mai multă cumpătare. În contextul Sărbătorilor Pascale care tocmai au trecut, dar și în general, când e vorba de un festin, să nu uităm de semnificația acelei zile și că scopul nu este să mâncăm până nu mai este loc. Cu alte cuvinte, să mâncăm ca să trăim, nu să trăim ca să mâncăm! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”