Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Hernia de disc Nu ti-ai dori sa te doara-n spateSe spune că, în orice situație ne-am afla trebuie să avem coloană vertebrală. Și la propriu, și la figurat. Una din cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei vertebrale este hernia de disc, care constă în deplasarea spre posterior a discului intervertebral, ce va determina compresia nervilor spinali. Hernia de disc este localizată mai frecvent în zona lombară, în dreptul discurilor dintre L4-L5 și L5-S1
.

Ce este discul intervertebral și ce rol are acesta? Coloana vertebrala este formată din 33 de vertebre, care centrează canalul medular, unde se află măduva spinării. Între corpul a două vertebre se găsește discul intervertebral, format la exterior dintr-un inel fibros și la interior din nucleu pulpos (asemănător cu gelatina). Rolul discului este de amortizare și distribuire  uniformă a presiunii pe corpii vertebrali atunci când realizăm mișcări rapide și cu amplitudine mare (sărituri, alergat). Corpii vertebrali sunt protejați anterior și posterior de ligamentele longitudinale respective, dintre care cel posterior este inervat puternic, contribuind la producerea durerii prin hernierea discului.

Care sunt cauzele apariției herniei de disc și cum apare aceasta? În timp, discul intervertebral se deshidratează, astfel că inelul fibros va deveni friabil, vulnerabil la mișcările bruște. Hernierea discului are loc în două etape: inițial nucleul pulpos doar protruzionează, iritând ligamentul posterior și declanșând durerea; apoi există posibilitatea ca inelul fibros să se rupă și ca fragmente de disc să iasă și să irite rădăcina nervului spinal respectiv. Cauzele declanșatoare ale durerii din hernia de disc sunt: ridicarea greutăților, realizarea de mișcări bruște de torsiune, frig.

Ce îl deranjează pe pacientul cu hernie de disc? Inițial, apare o durere localizată lombar, cu debut brusc, care este legată de efectuarea unui efort fizic, agravată de mișcări bruște, tuse, strănut, defecație și ameliorată la repaus. Durerea poate fi însoțită în timp de contractura mușchilor paravertebrali (determinând limitarea mișcărilor de flexie anterioară și laterală a trunchiului) și modificări ale curburilor coloanei: dispariția lordozei fiziologice (înclinare anterioară la nivel lombar) și "îndreptarea" coloanei vertebrale la nivel lombar, scolioză. Mersul devine șchiopătat, cu trunchiul anteflectat și membrul inferior de partea respectivă în semiflexie. Dacă sunt iritate rădăcinile nervilor spinali, apar deficite motorii, senzitive și diminuarea sau abolirea reflexelor.Cel mai frecvent, herniile apar la nivelul L5-S1, ducând la o durere de tip "sciatic", care iradiază pe fața posterioară a coapsei și gambei, tendonul lui Achile, călcâi și fața plantară a piciorului. Durerea de tip sciatic poate fi însoțită de o pareză/plegie (paralizie parțială sau totală) a mușchilor gambei și coapsei, de parestezii (amorțeli, furnicături, arsuri), în același teritoriu și diminuarea sau abolirea reflexului achilean.

Ce elemente sunt necesare pentru diagnostic? În primul rând, anamneza ne orientează prin istoricul de lombalgii repetate, simptome asociate, factori declanșatori. Prin examenul clinic se decelează deficitele motorii, senzitive, modificarea reflexelor și afectarea nervului sciatic: manevra Lasegue (pozitivă dacă prin ridicarea membrului inferior de pe planul patului apare durerea la un unghi de peste 30 de grade). Investigații utile în această afecţiune sunt: radiografia coloanei lombare de față și profil, computer tomograf, RMN.

Cum se tratează această boală? Măsurile generale cuprind: repaus la pat timp de 7-10 zile, scădere  în greutate, evitarea mișcărilor bruște, a ridicării de greutăți, utilizarea ortezelor, balneofiziokinetoterapie. Medicația administrată are drept scop combaterea durerii și a contracturii musculare; antiinflamatorii nesteroidiene (Diclofenac), antialgice (Paracetamol, Tramadol), corticoizi (injecții locale), miorelaxante (Mydocalm). Tratamentul neurochirurgical este indicat în cazurile în care durerea este insuportabilă, când există deficit motor parțial sau total sau când simptomele nu au cedat după 1-2 luni de tratament conservator și când au apărut tulburări sfincteriene (incontinență  urinară, fecală).

Deși este o boală degenerativă, apariția acesteia poate fi prevenită sau evoluția poate fi încetinită prin respectarea măsurilor generale, care reprezintă o parte importantă din prevenția și  tratamentul acestei afecțiuni. Suprasolicitând coloana inutil cu eforturi mari, pacienții se supun unor riscuri mari de a dobândi deficite motorii sau senzitive ireversibile. Să fim atenți pentru a proteja pilonul trupului nostru! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  hernia de disc
4:38 pm Marti, 02 Iulie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare