Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Gripa, boala cu mai multe „fete”

 

În acest anotimp de tranziţie, numai „bun”pentru transmiterea bolilor infecto-contagioase, oamenii se confruntă din ce în ce mai de cu epidemiile de gripă. Această boală reprezintă o infecţie localizată la nivelul tractului respirator produsă de virusurile gripale A, B si C, dar care are un impact mai crescut decât răcelile banale, ducând de obicei la o stare generală intens alterată.

Ce trebuie să ştim despre fiecare tip de virus, şi cum se răspândesc ele? Virusul de tip C nu suferă mutaţii, infecţia evoluează de obicei ca o răceală comună şi este găzduit numai de om. Virusul de tip B suferă mutaţii minore capabile să provoace o epidemie, adică extinderea într-un timp scurt la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune şi, de asemenea, infecţia este prezentă numai la om. Cele mai grave infecţii pot fi produse de virusul gripal A, întrucât acesta poate să prezinte mutaţii  majore ce pot provoca o pandemie, adică răspândirea infecţiei într-o perioadă mică într-o ţară sau mai multe, chiar până la continente. Acesta are gazdă, atât omul, cât şi mamifere (porcul - gripa "porcină" AH1N1 ) şi păsările (raţe, gâşte, găini - gripa aviară AH5N1).

De unde pornesc, de obicei, epidemiile sezoniere şi care sunt persoanele cele mai susceptibile de a face o forma gravă a infecţiei? În general, epidemiile sezoniere apar în 2 valuri: primul la şcolari şi la contacţii lor din locuinţă şi al doilea la persoane care nu părăsesc domiciliul şi la cei care sunt instituţionalizaţi, mai ales la vârstnici. Infecţia se transmite prin particule aeriene, prin contact de la om la om sau prin contactul cu obiecte contaminate. Cele mai vulnerabile persoane sunt cele cu afecţiuni cardiace, pulmonare, diabet zaharat, insuficienţă renală, imunodeficienţă, femeile însărcinate în trimestrul 2 sau 3, copiii mai mici de 2 ani şi adulţii peste 65 de ani.

Cum se manifestă gripa?  Perioada de incubaţie variază între 1 şi 4 zile. În cazul unei infecţii cu virus gripal C, evoluează ca o răceală banală: durere în gât, rinoree (secreţii nazale). Virusurile gripale A şi B produc un tablou tipic de gripă: debut brusc cu frisoane, febră, cefalee, tuse uscată, dureri generalizate, stare generală alterată, anorexie şi astenie. Curând se agravează simptomele respiratorii: tusea poate deveni persistentă şi productivă. Febra şi manifestările generale cedează după 2-3 zile, dar tusea şi astenia pot persista 1-3 săptamâni. În general, mutaţiile minore determină forme uşoare de boală la persoane care au trecut prin infecţia cu tulpina de la care a plecat mutaţia, iar subtipurile pandemice de virus gripal A produc îmbolnăviri grave.

Ce complicaţii majore poate determina gripa? Acestea pot apărea la persoanele cu risc crescut şi sunt  reprezentate de pneumonii şi sindromul Reye. Pneumoniile pot fi determinate de virusul gripal sau de suprainfecţii bacteriene, iar acestea pot fi suspectate de persistenţa sau recurenţa febrei, a tusei şi a altor simptome respiratorii în a doua săptămână şi de apariţia unei spute purulente sau sanguinolente, a dispneei(sete de aer). Sindromul Reye  reprezintă o afectare acută a creierului şi a ficatului cauzată de tratamentul cu aspirină a copiilor în vârstă de 2-16 ani şi este cea mai de temut complicaţie.Ce trebuie să cunoaştem despre prognostic şi tratament?  Majoritatea pacienţilor se vindecă în aproximativ 1-2 săptămâni, durata prelungindu-se pentru cei cu risc crescut. Tratamentul constă în repaus la pat, hidratare (ceaiuri) şi antitermice la nevoie (ex: Paracetamol), iar aspirina este interzisă la copii. Antibioticele sunt necesare doar când există suprainfecţie bacteriană. Există şi medicamente antivirale (Amantadina, Rimantadina, Oseltamivir), care pot fi administrate în primele 1-2 zile şi scad durata simptomelor, acestea fiind în general recomandate persoanelor cu risc crescut.

Cum poate fi prevenită gripa? În primul rând, printr-o igienă personală adecvată: spălatul mâinilor, utilizarea batistelor nazale în caz de tuse şi strănut, evitarea aglomeraţiei, a contactului cu persoane infectate şi un consum crescut de fructe şi legume. Cea mai eficientă metodă este, totuşi, vaccinarea antigripală. Vaccinurile sunt modificate anual pentru a include tulpinile cu cea mai mare prevalenţă (două tulpini de virus tip A şi o tulpină B), astfel scad infecţiile cu 70-90% la adulţii sănătoşi, pentru că nu pot fi incluse în vaccin toate tulpinile circulante. Sunt două tipuri de vaccinuri: inactivat (administrare intramusculară) pentru toate persoanele peste 6 luni, şi viu atenuat (administrare intranazală) pentru persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 2-49 ani, cu excepţia gravidelor. Prioritate au grupele de risc ale populaţiei, dar oricine îşi poate face vaccinul la intrarea în sezonul rece, în octombrie-noiembrie. Imunitatea se dezvoltă după 2 săptămâni şi dispare la 6 luni, de aceea vaccinul trebuie administrat în fiecare an.

Care sunt reacţiile adverse ale vaccinării şi care sunt contraindicaţiile? Efectele adverse includ durere şi roseaţa zonei respective, cefalee, febră, dureri musculare, tuse (sindrom pseudogripal).  Persoanele care nu ar trebui sa primească vaccinul sunt sugarii mai mici de 6 luni, cele cu alergie la ou, boli acute febrile şi cele care au suferit o reacţie adversă severă la un vaccin antigripal realizat anterior.

Aşadar, cu toate că au existat atâtea polemici în legătură cu vaccinurile antigripale, am arătat că prin acestea se realizează protecţia împotriva virusurilor cele mai periculoase care circulă în comunitate, deci sunt absolut indicate pentru persoanele cu risc crescut de a face o complicaţie gravă a bolii. De asemenea, vaccinarea este cu atât mai importantă, întrucât nu există un tratament etiologic specific care să oprească evoluţia bolii. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)

 Te-ar mai putea interesa si:  vaccin antigripalgripa
8:35 pm Luni, 08 Aprilie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare