Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Fibromul uterin de la A la Z

Fibroamele uterine sunt tumori benigne cu formă rotundă sau semirotundă cu originea la nivelul uterului. Sunt destul de frecvente, putând afecta aproximativ jumătate din femei. Fibroamele uterine se clasifică funcție de poziția lor în peretele uterului: subseros (pe partea exterioară), intramural (în miometru) și submucos (sub mucoasa uterină).
Ce cauze determină apariția fibromului uterin? Până în prezent, nu se cunoaște o cauză precisă, dar există mulți factori favorizanți. Printre aceștia se numără: anomaliile genetice, istoricul familial, rasa neagră, apariția menstruației înainte de 10 ani, consumul de alcool (mai ales bere), infecțiile la nivelul uterului, hipertensiunea arterială, obezitatea și creșterea nivelelor estrogenilor. Factorii protectori sunt vârsta târzie a primei sarcini, anticoncepționalele și fumatul. În timpul primului trimestru din sarcină, o treime din fibroame se măresc, dar își vor reduce dimensiunile după naștere. De asemenea, au tendința de a se diminua după menopauză, dar tratamentul cu estrogeni post-menopauză poate împiedica acest proces.
Cum se manifestă fibromul uterin? În majoritatea cazurilor, acesta nu determină simptome. Principala manifestare este sângerarea abundentă în timpul menstruației; dacă fibromul este localizat aproape de mucoasă, menstruațiile pot fi mai dureroase și mai prelungite și pot apare sângerări între acestea. Dacă hemoragiile sunt excesive, apare anemie datorită deficitului de fier. Alte simptome care pot fi provocate mai ales de fibroamele mari sunt: senzație de presiune sau durere pelvină (sub ombilic), urinare frecventă sau constipație. Deși fibroamele nu afectează ovulația, unele studii arată că cele submucoase scad fertilitatea.
Ce complicații pot determina fibroamele uterine la gravide? O parte din studii au demonstrat consecințe negative ale fibroamelor în cursul sarcinii: hemoragii în primul trimestru de sarcină și după naștere, modificarea poziției fătului (cu picioarele în jos), avort spontan, întârziere de creștere a fătului, naștere prematură, contracții ineficiente în timpul travaliului, risc crescut de cezariană (funcție de dimensiune și localizare).
Cum se diagnostichează fibromul uterin? În primul rând, se realizează examen clinic pelvin, care va fi confirmat de ecografie abdominală sau endovaginală, cea din urmă fiind o metodă simplă, ieftină și neinvazivă. Examene de rezervă pentru ecografie sunt CT și RMN. Pentru a determina dacă fibromul se găsește în cavitatea uterină, procedurile recomandate sunt histeroscopia sau histerosonografia.
Ce tratamente se recomandă în fibromul uterin? În majoritatea cazurilor, fibroamele care nu determină simptome sau complicații nu necesită tratament, dar este utilă monitorizarea. Sub supraveghere, fibroamele asimptomatice pot deternina ulterior manifestări, fiind recomandată terapia. Atenție! Creșterea rapidă a unui fibrom observată de medic poate sugera în rare cazuri transformarea în cancer, necesitând diagnostic și tratament cât mai prompt.
Tratamentul chirurgical este varianta preferată în cazurile cu simptome sau complicații. Se pot realiza următoarele intervenții: miomectomie (îndepărtarea doar a fibroamelor cu un laparoscop, histeroscop sau prin deschiderea abdomenului), histerectomie (îndepărtarea uterului), embolizarea arterei uterine (obstruarea). Dacă fibroamele sunt mari, intervenția chirurgicală poate deveni dificilă și cu risc crescut.
Medicamentele utilizate sunt cele care pot stopa producerea de estrogen de ovare: modulatori ai receptorilor de progesteron (Esmya), agoniști de gonadoliberină (Lupron, Synarel), hormoni sexuali masculini (Danazol) și anticoncepționalele cu progesteron (reduc sângerările, dar nu scad dimensiunile fibromului). Acestea sunt prescrise între trei și șase luni și se pot folosi înainte de operație. Utilizarea steriletelor cu progesteron este indicată când fibromul are sub trei centimetri și nu se dorește histerectomia. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”