Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Cum scapam de inestetica acnee?Acneea tinerilor este o afectiune arhicunoscută a pielii, de care suferă aproximativ trei sferturi din adolescenţi, fiind mai degrabă caracteristică vârstei respective, decât o boală de sine stătătoare. Este cauza a numeroase nemulţumiri de ordin estetic, dar poate avea şi efecte psihologice importante: depresie, scăderea încrederii in sine, izolare. Acneea este cronic recurentă, deci nu poate fi vindecată prin folosirea unui singur  tratament şi evoluează natural spre remisiune între 25 şi 30 de ani.

Cum apar “coşurile”? Pentru producerea acneei este necesar atât un factor genetic predispozant, cât şi un factor de mediu, o bacterie saprofită Propionibacterium acnes (este prezentă în glandele sebacee anexate firelor de păr faciale). La nivelul glandelor sebacee, hormonii de tip masculin cresc producţia de sebum după ce sunt transformaţi cu ajutorul unei enzyme (reductaza). La pubertate, concentraţia acestor hormoni creşte, după care se stabilizează până la vârsta de 30 de ani. La persoanele cu acnee, celulele glandelor sebacee prezintă un nivel mai ridicat de reductază, moştenit genetic, deci creşte cantitatea de sebum produsă.

Al doilea factor genetic este reprezentat de depozitele cornoase la nivelul unora din orificiile foliculare, împiedicând eliminarea sebumului şi ducând la formarea de mici proeminenţe alb-gălbui: comedoane albe. Apoi sebumul şi depozitul cornos se oxidează, colorându-se în negru şi devenind “puncte negre” sau comedoane negre. Factorul de mediu e reprezentat de înmulţirea în exces a bacteriilor saprofite, ducând la acumularea celulelor albe şi la formarea proeminenţei roşii (papula), care prezintă în vârf o mică colecţie de puroi (pustulă). Aceste două formaţiuni papulo-pustule sunt de fapt coşurile.

Cum poate evolua acneea? La unele persoane, leziunile devin mai profunde, confluează şi realizează acneea nodulo-chistică. Acest tip de acnee prezintă noduli inflamaţi de 1-2 cm, dureroşi, însoţiţi de chiste sebacee ce conţin grăsimi şi sunt neplacute ca miros. Aceşti noduli se extind pe gât şi torace, iar după vindecare lasă cicatrici, fie atrofice, fie hipertrofice (proeminente).Ce tratament este indicat în acnee? E important de retinut că indiferent de metodele utilizate, aceasta va recidiva până la o anumită vârstă, variind de la o persoana la alta şi, de aceea, tratamentul nu este definitiv.  Se pot utiliza produse cu aplicare locală (creme, soluţii, geluri), dar şi tratament general în caz de rezistenţă la cele locale. Substanţele active fie scad producţia de sebum sau numărul de bacteria, fie îndepartează depozitele cornoase.

Pentru scăderea producţiei de sebum se utilizează derivaţii de vitamina A (izotretinoin, tretinoin şi retinaldehida), care se aplică numai noaptea deoarece cresc sensibilitatea pielii la lumină. Cel mai puternic efect antibacterian este obţinut cu benzoilperoxid, care acţionează asupra Propionibacterium acnes şi nu determină apariţia rezistenţei. Se mai pot utiliza eritromicina şi clindamicina. Acidul glicolic, lactic, malic şi piruvic sunt cele mai utile pentru îndepărtarea keratinei din depozite. O substanţă care acţionează prin cele trei mecanisme este acidul azelaic, indicat în formele incipiente de acnee. Tratamentul general la femei cuprinde anticoncepţionalele (Diane 35, Melleva 35) cu acţiune specifică împotriva acneei timp de 3-6 luni. Atât femeile, cât şi bărbaţii pot utiliza izotretinoin (Roaccutane, Sotret)  în formele grave sau care nu răspund la tratamentul local.

Cum arată o schemă de îngrijire pe termen lung? În primul rând, se respectă tratamentul local indicat de dermatolog, care încearcă să acopere cele 3 mecanisme; acest tratament poate alterna cu proceduri de microdermabraziune şi cosmetice pentru îndepărtarea punctelor negre, pentru curăţarea feţei. În perioada de remisiune se folosesc produse cosmetice pentru ten gras (geluri pentru curatarea feţei, creme antiacneice). Suntem gata să înfruntăm “coşurile” înfricoşătoare, după ce le-am elucidat misterul. Adevărul e că pot deveni un adevărat impediment social şi e important tratamentul formelor extensive. Drumul spre un ten luminos şi curat e mai uşor! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
9:42 am Luni, 12 August, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare