Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Cum sa prevenim si sa tratam insolatia

Întrucât vremea ne-a surprins anul acesta și a fost o trecere destul de bruscă de la temperaturile scăzute la cele ridicate, de vară, ar trebui să cunoaștem câteva noțiuni despre riscurile expunerii prelungite la soare. Simptomele și semnele apărute după o perioadă scurtă de timp de la expunere se reunesc sub denumirea de insolație. Aceasta este o afecțiune cu caracter acut, în care organismul nu mai este capabil să asigure termoreglarea, în condiţiile unor temperaturi mari sau a unui efort fizic intens.
Care este mecanismul de producere al insolației? Echilibrul termic este menținut cu ajutorul hipotalamusului prin termogeneză și termoliză. În condițiile unor temperaturi crescute ambientale, organismul are tendința de a elimina căldura, pentru a reveni la homeostazie, iar asta se produce prin transpirație, vasodilatație, dar și prin aerul cald expirat. La un moment dat, organismul își pierde capacitatea de a produce termoliză, iar temperatura corporală crește foarte mult și pot fi afectate organele vitale. Poate apare colaps cardiovascular, insuficiență multiplă de organ care poate culmina cu decesul.
Dacă insolația apare în contextul unui efort, nu este afectat procesul de transpirație. Astfel, după terminarea activității fizice, temperatura revine la valori normale; dar dacă este continuat efortul, se pierd lichidele în continuare şi se înregistrează scăderea volumului de sânge și creșterea temperaturii corporale.
Cum se manifestă insolația? În primul rând, temperatura corporală este crescută (mai mult de 37,5 grade Celsius), iar termenul corect pentru a denumi această creștere este hipertermia. Febra se diferențiază de hipotermie prin faptul că temperatura ridicată e setată de termostatul organismului, hipotalamusului în condițiile unei infecții, iar în cazul hipertermiei din contră. Alte simptome și semne ce pot apărea sunt: piele uscată, caldă, creșterea frecvenței respiratorii și cardiace, cefalee, greață, vărsături, tensiune normală sau scăzută. În condițiile unei afectări mai severe, apar semne neurologice (vorbire incoerentă, confuzie, dezorientare, agresivitate, halucinații, leșin până la inconștiență), crampe musculare, insuficienţa renală acută.
Ce investigații sunt necesare pentru a pune diagnosticul? În primul rând, din anamneză ar trebui să reiasă expunerea recentă la temperaturi crescute. Dintre analizele de sânge, sunt utile: electroliții (sodiu, potasiu, calciu, fosfat), teste renale, hepatice, musculare, gazele arteriale. Se mai poate examina: analiza urinii, EKG și, de asemenea, sunt obligatorii monitorizarea semnelor vitale și determinarea frecventă a temperaturii.
Cum se combate insolația? Primul ajutor constă în reducerea temperaturii corpului și încărcarea hidroelectrolitică (perfuzii cu ser fiziologic). În spital, pacientul va necesita îngrijiri medicale specializate. Se dorește reducerea temperaturii cu cel puțin 0.2 grade Celsius/minut până la 39 grade Celsius. Acest obiectiv se poate realiza prin diferite metode: introducere în apă rece, fie se dezbracă pacientul și se pulverizează corpul cu apă caldă, iar un ventilator evaporă apa. În condițiile unei afectări minore, tratamentul se poate realiza și la domiciliu prin plasarea într-o cameră răcoroasă și ștergerea pielii cu un burete introdus în apă rece. Se mai pot utiliza pungi de gheață și comprese reci.
Cum poate fi prevenită insolația și care sunt persoanele cu factori de risc? Se recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10-16, consum crescut de lichide, accesorii de protecție (pălării, șepci, umbrele, ochelari de soare), vestimentație din bumbac în culori deschise. Alimentele consumate trebuie să fie ușoare (salate) și e necesară limitarea consumului de alcool. Activitățile fizice ar trebui realizate de preferat dimineața sau seara, când temperaturile sunt ușor mai scăzute. Persoanele cu factori de risc sunt: copiii, vârstnicii, cei expuși la soare o perioadă mare de timp, cei cu boli cornice (cardiace, diabet zaharat, alcoolism cronic, epilepsie, hipertiroidie, ), cei care urmează tratamente cu betablocante, blocante de canale de calciu, diuretice, antidepresive, antipsihotice , dependenții de droguri și cei care practică activități sportive solicitante.
Observăm ca vremea călduroasă, pe cât de plăcută, poate fi pe atât de dăunătoare și consecințele neplăcute pot fi evitate printr-o prevenție simplu de realizat. Așadar, să ne bucurăm de minunatele și însoritele luni de vară, fără să suferim devenind “una cu soarele”! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”