Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Cum sa prevenim si sa tratam insolatiaÎntrucât vremea ne-a surprins anul acesta și a fost o trecere destul de bruscă de la temperaturile scăzute la cele ridicate, de vară, ar trebui să cunoaștem câteva noțiuni despre riscurile expunerii prelungite la soare. Simptomele și semnele apărute după o perioadă scurtă de timp de la expunere se reunesc sub denumirea de insolație. Aceasta este o afecțiune cu caracter acut, în care organismul nu mai este capabil să asigure termoreglarea, în condiţiile unor temperaturi mari sau a unui efort fizic intens.

Care este mecanismul de producere al insolației? Echilibrul termic este menținut cu ajutorul hipotalamusului prin termogeneză și termoliză. În condițiile unor temperaturi crescute ambientale, organismul are tendința de a elimina căldura, pentru a reveni la homeostazie, iar asta se produce prin transpirație, vasodilatație, dar și prin aerul cald expirat. La un moment dat, organismul își pierde capacitatea de a produce termoliză, iar temperatura corporală crește foarte mult și pot fi afectate organele vitale. Poate apare colaps cardiovascular, insuficiență multiplă de organ care poate culmina cu decesul.

 Dacă insolația apare în contextul unui efort, nu este afectat procesul de transpirație. Astfel, după terminarea activității fizice, temperatura revine la valori normale; dar dacă este continuat efortul, se pierd lichidele în continuare şi se înregistrează scăderea volumului de sânge și creșterea temperaturii corporale.

Cum se manifestă insolația? În primul rând, temperatura corporală este crescută (mai mult de 37,5 grade Celsius), iar termenul corect pentru a denumi această creștere este hipertermia. Febra se diferențiază de hipotermie prin faptul că temperatura ridicată  e setată de termostatul organismului, hipotalamusului în condițiile unei infecții, iar în cazul hipertermiei din contră. Alte simptome și semne ce pot apărea sunt: piele uscată, caldă, creșterea frecvenței respiratorii și cardiace, cefalee, greață, vărsături, tensiune normală sau scăzută. În condițiile unei afectări mai severe, apar semne neurologice (vorbire incoerentă, confuzie, dezorientare, agresivitate, halucinații, leșin până la inconștiență), crampe musculare, insuficienţa renală acută.

Ce investigații sunt necesare pentru a pune diagnosticul? În primul rând, din anamneză ar trebui să reiasă expunerea recentă la temperaturi crescute. Dintre analizele de sânge, sunt utile: electroliții (sodiu, potasiu, calciu, fosfat), teste renale, hepatice, musculare, gazele arteriale. Se mai poate examina: analiza urinii, EKG și, de asemenea, sunt obligatorii monitorizarea semnelor vitale și determinarea frecventă a temperaturii.Cum se combate insolația? Primul ajutor constă în reducerea temperaturii corpului și încărcarea hidroelectrolitică (perfuzii cu ser fiziologic). În spital, pacientul va necesita îngrijiri medicale specializate. Se dorește reducerea temperaturii cu cel puțin 0.2 grade Celsius/minut până la 39 grade Celsius. Acest obiectiv se poate realiza prin diferite metode: introducere în apă rece, fie se dezbracă pacientul și se pulverizează corpul cu apă caldă, iar un ventilator evaporă apa. În condițiile unei afectări minore, tratamentul se poate realiza și la domiciliu prin plasarea într-o cameră răcoroasă și ștergerea pielii cu un burete introdus în apă rece. Se mai pot utiliza pungi de gheață și comprese reci.

Cum poate fi prevenită insolația și care sunt persoanele cu factori de risc? Se recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10-16, consum crescut de lichide, accesorii de protecție (pălării, șepci, umbrele, ochelari de soare), vestimentație din bumbac în culori deschise. Alimentele consumate trebuie să fie ușoare (salate) și e necesară limitarea consumului de alcool. Activitățile fizice ar trebui realizate de preferat dimineața sau seara, când temperaturile sunt ușor mai scăzute. Persoanele cu factori de risc sunt: copiii, vârstnicii, cei expuși la soare o perioadă mare de timp, cei cu boli cornice (cardiace, diabet zaharat, alcoolism cronic, epilepsie, hipertiroidie, ), cei care urmează tratamente cu betablocante, blocante de canale de calciu, diuretice, antidepresive, antipsihotice , dependenții de droguri și cei care practică activități sportive solicitante.

Observăm ca vremea călduroasă, pe cât de plăcută, poate fi pe atât de dăunătoare și consecințele neplăcute pot fi evitate printr-o prevenție simplu de realizat. Așadar, să ne bucurăm de minunatele și însoritele luni de vară, fără să suferim devenind “una cu soarele”! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  insolatia
12:00 pm Miercuri, 15 Mai, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare