Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Chisturi ovariene...Ce e de facut?Chistul ovarian, întâlnit relativ frecvent în practica ginecologică, este o formaţiune saculară, plină cu lichid, care apare predominant în perioada fertilă a unei femei. Majoritatea sunt benigne, sunt decelate prin intermediul unei ecografii de rutină şi dispar spontan, fără tratament
.

Se descriu diverse tipuri de chisturi ovariene, dar cele mai frecvente sunt cele funcţionale. Acestea apar în cursul ovulaţiei, atunci când nu se eliberează ovulul sau după eliberare, când foliculul ovarian nu involuează. Mărimea chisturilor scade progresiv timp de 2-3 cicluri menstruale, după care dispar. Boala ovarelor polichistice are incidenţă crescândă şi se caracterizează prin creştere în greutate, acnee, apariţia părului în zone tipic masculine, cicluri neregulate sau amenoree şi infertilitate.

Ce factori de risc sunt implicaţi în producerea chisturilor ovariene? Incidenţa acestor formaţiuni creşte în următoarele condiţii: prezenţa în antecedente a chisturilor, cicluri neregulate, infertilitate, dezechilibre hormonale (hipotiroidie etc.), femei fumătoare sau subponderale, sarcină gemelară. 

Ce semne şi simptome pot fi întâlnite? Majoritatea chisturilor sunt “silenţioase”, fiind descoperite întâmplător la un examen clinic sau o ecografie de rutină Cele care sunt însoţite de simptome pot determina durere sau senzaţie de disconfort, presiune  la nivelul pelvisului (abdomenul inferior) unilateral, dismenoree (dureri menstruale), cicluri menstruale neregulate, sângerări vaginale, greţuri, vărsături, ameţeli. Prezenţa simptomelor este ades condiţionată de dimensiunea chistului; dacă este voluminos, acesta apasă pe anumite organe, determinând simptome caracteristice: vezica urinară (tenesme vezicale, urinări frecvente), colon (balonare, constipaţie,distensie abdominală). Atenţie! Unele chisturi ovariene se pot rupe secundar unui traumatism, a unui efort fizic intens sau contact sexual; ruptura reprezintă o urgenţă chirurgicală caracterizată prin: durere localizată pelvin, foarte intensă cu debut brusc, apărare musculară (contractura muşchilor la palpare), distensia abdomenului, semne de hemoragie: tahicardie, hipotensiune.Ce investigaţii sunt necesare în vederea confirmării diagnosticului?  Ecografia endovaginală este metoda imagistică cea mai utilizată şi destul de precisă, chisturile putând fi identificate si descrise în majoritatea cazurilor; în cazul în care aceasta nu e concludentă, se recomandă efectuarea unei tomografii computerizate (CT) sau a unei rezonanţe magnetice nucleare. Se recomandă dozări hormonale (LH, FSH, testosteron) pentru a decela eventualele dezechilibre hormonale , determinarea antigenului CA-125 pentru diagnosticul diferenţial cu cancerul de ovar şi nu în ultimul rând efectuarea unui test de sarcină.

Ce trebuie să cunoaştem despre tratamentul chisturilor ovariene? În primul rând, acesta depinde de dimensiunea şi tipul chistului, vârsta femeii, simptomatologie. Dacă acestea sunt decelate precoce, tratamentul scade în invazivitate. După descoperirea unui chist, se amână tratamentul timp de 2-3 luni, deoarece poate dispare spontan, dar în această perioadă se monitorizează ecografic. Tratamentul medicamentos include contraceptivele orale (Diane 35), utilizate pentru scăderea dimensiunilor chiştilor şi antiinflamatoarele nesteroidiene, care diminuă durerea (Ibuprofen, Ketorolac). Intervenţia chirurgicală e indicată în cazul unei rupturi sau a unei torsiuni de chist, dacă există dureri intense şi hemoragii masive şi dacă diametrul chistului depăşeşte 7,6 centimetri.

Deşi majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice şi dispar spontan, este util un control ginecologic o dată pe an pentru a decela apariţia acelora care produc disconfort prin creşterea în dimensiuni şi care se pot complica cu hemoragie, ruptură sau torsiune. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  chist ovarian
9:54 pm Marti, 17 Septembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare