Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Chisturi ovariene...Ce e de facut?

Chistul ovarian, întâlnit relativ frecvent în practica ginecologică, este o formaţiune saculară, plină cu lichid, care apare predominant în perioada fertilă a unei femei. Majoritatea sunt benigne, sunt decelate prin intermediul unei ecografii de rutină şi dispar spontan, fără tratament.
Se descriu diverse tipuri de chisturi ovariene, dar cele mai frecvente sunt cele funcţionale. Acestea apar în cursul ovulaţiei, atunci când nu se eliberează ovulul sau după eliberare, când foliculul ovarian nu involuează. Mărimea chisturilor scade progresiv timp de 2-3 cicluri menstruale, după care dispar. Boala ovarelor polichistice are incidenţă crescândă şi se caracterizează prin creştere în greutate, acnee, apariţia părului în zone tipic masculine, cicluri neregulate sau amenoree şi infertilitate.
Ce factori de risc sunt implicaţi în producerea chisturilor ovariene? Incidenţa acestor formaţiuni creşte în următoarele condiţii: prezenţa în antecedente a chisturilor, cicluri neregulate, infertilitate, dezechilibre hormonale (hipotiroidie etc.), femei fumătoare sau subponderale, sarcină gemelară.
Ce semne şi simptome pot fi întâlnite? Majoritatea chisturilor sunt “silenţioase”, fiind descoperite întâmplător la un examen clinic sau o ecografie de rutină Cele care sunt însoţite de simptome pot determina durere sau senzaţie de disconfort, presiune la nivelul pelvisului (abdomenul inferior) unilateral, dismenoree (dureri menstruale), cicluri menstruale neregulate, sângerări vaginale, greţuri, vărsături, ameţeli. Prezenţa simptomelor este ades condiţionată de dimensiunea chistului; dacă este voluminos, acesta apasă pe anumite organe, determinând simptome caracteristice: vezica urinară (tenesme vezicale, urinări frecvente), colon (balonare, constipaţie,distensie abdominală). Atenţie! Unele chisturi ovariene se pot rupe secundar unui traumatism, a unui efort fizic intens sau contact sexual; ruptura reprezintă o urgenţă chirurgicală caracterizată prin: durere localizată pelvin, foarte intensă cu debut brusc, apărare musculară (contractura muşchilor la palpare), distensia abdomenului, semne de hemoragie: tahicardie, hipotensiune.
Ce investigaţii sunt necesare în vederea confirmării diagnosticului? Ecografia endovaginală este metoda imagistică cea mai utilizată şi destul de precisă, chisturile putând fi identificate si descrise în majoritatea cazurilor; în cazul în care aceasta nu e concludentă, se recomandă efectuarea unei tomografii computerizate (CT) sau a unei rezonanţe magnetice nucleare. Se recomandă dozări hormonale (LH, FSH, testosteron) pentru a decela eventualele dezechilibre hormonale , determinarea antigenului CA-125 pentru diagnosticul diferenţial cu cancerul de ovar şi nu în ultimul rând efectuarea unui test de sarcină.
Ce trebuie să cunoaştem despre tratamentul chisturilor ovariene? În primul rând, acesta depinde de dimensiunea şi tipul chistului, vârsta femeii, simptomatologie. Dacă acestea sunt decelate precoce, tratamentul scade în invazivitate. După descoperirea unui chist, se amână tratamentul timp de 2-3 luni, deoarece poate dispare spontan, dar în această perioadă se monitorizează ecografic. Tratamentul medicamentos include contraceptivele orale (Diane 35), utilizate pentru scăderea dimensiunilor chiştilor şi antiinflamatoarele nesteroidiene, care diminuă durerea (Ibuprofen, Ketorolac). Intervenţia chirurgicală e indicată în cazul unei rupturi sau a unei torsiuni de chist, dacă există dureri intense şi hemoragii masive şi dacă diametrul chistului depăşeşte 7,6 centimetri.
Deşi majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice şi dispar spontan, este util un control ginecologic o dată pe an pentru a decela apariţia acelora care produc disconfort prin creşterea în dimensiuni şi care se pot complica cu hemoragie, ruptură sau torsiune. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”