Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Ce trebuie sa stim despre tomografia computerizata?

Tomografia computerizată (CT) este o investigație extrem de utilă medicului, prin care pot fi vizualizate în detaliu organele, musculatura, oasele și vasele de sânge cu ajutorul razelor X și a unui calculator performant. Aceasta contribuie la formularea unui diagnostic și stabilirea unui tratament potrivit afecțiunii pacientului.
Ce principii stau la baza examinării tip CT?
Similar cu radiografia, CT-ul se bazează pe absorbția razelor X, care este distinctă în funcție de densitatea țesuturilor străbătute de acestea. Mai multe dispozitive de emitere a razelor X și pentru detectarea acestora se rotesc în jurul corpului, măsurând radiația absorbită din multiple unghiuri; simultan, corpul este avansat lent spre interiorul aparatului. Ulterior, calculatorul va procesa informațiile și va afișa corpul sub formă de secțiuni transversale fine, precum feliile de pâine. Aceste imagini obținute pot fi procesate astfel încât pot fi obținute secțiuni în orice plan al spațiului, imagini tridimensionale sau pot fi îndepărtate din imagini segmentele care nu permit vizualizarea corectă.
Cum se desfășoară examinarea?
CT-ul este o investigație rapidă, neinvazivă, confortabilă și nedureroasă, de cost moderat. Cu puțin timp înainte de începerea procedurilor, pacientul va fi chestionat în legătură cu istoricul medical, fiind importante de precizat afecțiunile renale, alergiile sau prezența unei sarcini. Pacientul se va întinde pe masa de examinare, ce se va deplasa alternativ față-spate în interiorul unui cilindru, ce reprezintă aparatul de scanare. Aparatul va produce un zgomot suportabil, iar pacientul trebuie să stea nemișcat timp de câteva minute (în caz contrar, poate fi necesară repetarea CT-ului și creșterea dozei de radiație).
Uneori este necesară ținerea respirației pentru câteva secunde sau administrarea unei substanțe de contrast oral sau intravenos. Durata procedurii variază în funcție de regiunea investigată și patologia pacientului. De obicei, durează câteva minute, dar în cazul examinării abdomenului sau a abdomenului și pelvisului pacientul trebuie să ajungă cu 60, respectiv 90 de minute înainte deoarece substanța de contrast ingerată trebuie să traverseze tot intestinul.
Ce acte sunt necesare pentru examinare și cum trebuie să se pregătească pacientul?
Documentele utile sunt: trimiterea de la medicul curant, lista medicamentelor de fond, dosarul cu investigațiile anterioare și analizele sangvine (mai ales funcția renală: uree, creatinină). În principiu, nu sunt necesare pregătiri deosebite. Uneori, pacientului i se cere să nu ingere și să nu bea nimic cu aproximativ patru ore înainte. Dacă pacientul prezintă diabet zaharat de tip 2 și i s-a prescris Metformin, este necesar să întrerupă administrarea acestuia cu aproximativ 48 de ore înainte când este utilizată substanța de contrast.
Ce reprezintă substanța de contrast?
Este un produs ce conține iod, permițând vizualizarea mai bună a unor țesuturi (vase de sânge, intestin) în comparație cu altele. Se poate administra oral (se bea înainte de examinare) sau intravenos și nu este radioactivă. Eliminarea sa se face în principal prin urină. Efectele adverse la administrarea acesteia sunt rare și apar în primele 10 minute: minore (greață, vărsături, cefalee, erupție cutanată), care se vor ameliora rapid după administrare și majore (extrem de rare): de tip alergic, cu creșterea sau scăderea frecvenței cardiace, scăderea tensiunii arteriale.
Care sunt riscurile procedurii imagistice CT și în ce situații este contraindicată?
Pe lângă radiațiile din sursele naturale și expunerile anterioare, CT ne expune la o doză suplimentară de radiații, cea minimă necesară pentru o vizualizare optimă. Expunerea repetată la surse de raze X crește ușor probabilitatea totală de a dezvolta un cancer ulterior, dar riscul unei investigații izolate este neglijabil. Investigația este interzisă în timpul sarcinii, la copii, pacienții cu insuficiență renală (în caz de administrare a substanței de contrast intravenos) și alergie la iod. Pacientelor cărora li se vor administra substanță de contrast intravenos li se va cere să întrerupă alăptarea timp de 24 de ore. (Manuela CULICĂ, foto: Adevărul)
Citiţi şi: RMN in Botosani VEZI afectiunile in care este recomandata aceasta investigatie
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”