Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Ce trebuie sa stim despre tomografia computerizata?Tomografia computerizată (CT) este o investigație extrem de utilă medicului, prin care pot fi vizualizate în detaliu organele, musculatura, oasele și vasele de sânge cu ajutorul razelor X și a unui calculator performant. Aceasta contribuie la formularea unui diagnostic și stabilirea unui tratament potrivit afecțiunii pacientului.

Ce principii stau la baza examinării tip CT?

Similar cu radiografia, CT-ul se bazează pe absorbția razelor X, care este distinctă în funcție de densitatea țesuturilor străbătute de acestea. Mai multe dispozitive de emitere a razelor X și pentru detectarea acestora se rotesc în jurul corpului, măsurând radiația absorbită din multiple unghiuri; simultan, corpul este avansat lent spre interiorul aparatului. Ulterior, calculatorul va procesa informațiile și va afișa corpul sub formă de secțiuni transversale fine, precum feliile de pâine. Aceste imagini obținute pot fi procesate astfel încât pot fi obținute secțiuni în orice plan al spațiului, imagini tridimensionale sau pot fi îndepărtate din imagini segmentele care nu permit vizualizarea corectă.

Cum se desfășoară examinarea?

CT-ul este o investigație rapidă, neinvazivă, confortabilă și nedureroasă, de cost moderat. Cu puțin timp înainte de începerea procedurilor, pacientul va fi chestionat în legătură cu istoricul medical, fiind importante de precizat afecțiunile renale, alergiile sau prezența unei sarcini. Pacientul se va întinde pe masa de examinare, ce se va deplasa alternativ față-spate în interiorul unui cilindru, ce reprezintă aparatul de scanare. Aparatul va produce un zgomot suportabil, iar pacientul trebuie să stea nemișcat timp de câteva minute (în caz contrar, poate fi necesară repetarea CT-ului și creșterea dozei de radiație).

Uneori este necesară ținerea respirației pentru câteva secunde sau administrarea unei substanțe de contrast oral sau intravenos. Durata procedurii variază în funcție de regiunea investigată și patologia pacientului. De obicei, durează câteva minute, dar în cazul examinării abdomenului sau a abdomenului și pelvisului pacientul trebuie să ajungă cu 60, respectiv 90 de minute înainte deoarece substanța de contrast ingerată trebuie să traverseze tot intestinul.Ce acte sunt necesare pentru examinare și cum trebuie să se pregătească pacientul?

Documentele utile sunt: trimiterea de la medicul curant, lista medicamentelor de fond, dosarul cu investigațiile anterioare și analizele sangvine (mai ales funcția renală: uree, creatinină). În principiu, nu sunt necesare pregătiri deosebite. Uneori, pacientului i se cere să nu ingere și să nu bea nimic cu aproximativ patru ore înainte. Dacă pacientul prezintă diabet zaharat de tip 2 și i s-a prescris Metformin, este necesar să întrerupă administrarea acestuia cu aproximativ 48 de ore înainte când este utilizată substanța de contrast.

Ce reprezintă substanța de contrast?

Este un produs ce conține iod, permițând vizualizarea mai bună a unor țesuturi (vase de sânge, intestin) în comparație cu altele. Se poate administra oral (se bea înainte de examinare) sau intravenos și nu este radioactivă. Eliminarea sa se face în principal prin urină. Efectele adverse la administrarea acesteia sunt rare și apar în primele 10 minute: minore (greață, vărsături, cefalee, erupție cutanată), care se vor ameliora rapid după administrare și majore (extrem de rare): de tip alergic, cu creșterea sau scăderea frecvenței cardiace, scăderea tensiunii arteriale.

Care sunt riscurile procedurii imagistice CT și în ce situații este contraindicată?

Pe lângă radiațiile din sursele naturale și expunerile anterioare, CT ne expune la o doză suplimentară de radiații, cea minimă necesară pentru o vizualizare optimă. Expunerea repetată la surse de raze X crește ușor probabilitatea totală de a dezvolta un cancer ulterior, dar riscul unei investigații izolate este neglijabil. Investigația este interzisă în timpul sarcinii, la copii, pacienții cu insuficiență renală (în caz de administrare a substanței de contrast intravenos) și alergie la iod. Pacientelor cărora li se vor administra substanță de contrast intravenos li se va cere să întrerupă alăptarea timp de 24 de ore. (Manuela CULICĂ, foto: Adevărul)

Citiţi şi: RMN in Botosani VEZI afectiunile in care este recomandata aceasta investigatieTe-ar mai putea interesa si:  RMNCTcomputer tomograftensiune arterialaraze xureecreatininaMetformin
12:15 pm , 12 Octombrie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare