Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Bolile cu transmitere sexuala (BTS) si tratamentul lor

Deşi este un subiect tabu pentru multe persoane, e necesară cunoaşterea informaţiilor de bază despre bolile cu transmitere sexuală (venerice). Acestea reprezintă boli infecţioase care se transmit prin contact sexual neprotejat de orice natură. Au dobândit mai multă notorietate cu ocazia descoperirii virusului HIV, deşi au reprezentat o problemă de sănătate dintotdeauna.
BTS se transmit doar prin contact sexual? Deşi este cea mai întâlnită modalitate de transmitere, persoanele se pot infecta prin diverse proceduri cu instrumente nesterile: injecţii, intervenţii chirurgicale sau stomatologice, transfuzii cu sânge infectat, utilizare de droguri intravenoase, transmitere de la mamă la făt.
Care sunt cele mai întâlnite BTS în practica medicală? Acestea sunt infecţiile bacteriene (sifilis, gonoree, chlamydiază), parazitare (trichomoniază), fungice (candidoză), virale (hepatită B, herpes genital, HIV-SIDA).
Ce trebuie să ştim despre gonoree? Infecţia este produsă de bacteria numită gonococ şi poate cuprinde: tractul urinar inferior (uretră, prostată), organe genitale (uter, trompă uterină). Incubaţia durează între 10 şi 20 zile de la contactul sexual şi se manifestă printr-o secreţie vaginală verzuie şi abundentă, dureri la nivelul abdomenului inferior, dureri şi mărirea în volum a scrotului, dificultate la urinare. Dacă o gravidă este infectată şi naşte natural, noul născut are risc crescut de infecţie oculară cu gonococ, care trebuie tratată pentru a preveni orbirea.
Ce trebuie să ştim despre sifilis? Este produs de o bacterie numită Treponema pallidum. Dacă nu este iniţiat tratamentul cu antibiotice, boala evoluează pe o perioadă lungă în trei stadii. După contactul infectant, manifestările din primul stadiu apar după 10-90 de zile printr-o ulceraţie nedureroasă numită şancru, localizată în zona genitală, care dispare după aproximativ două săptămâni şi nu lasă cicatrici. Dacă nu este tratată, infecţia se transformă după câteva luni în al doilea stadiu în care apar leziuni pe tegumente şi mucoase, care dispar şi acestea după o perioadă. Dacă nici în acest stadiu nu sunt administrate antibiotice, infecţia atacă organele şi devine ameninţătoare pentru viaţă: creier, inimă, ochi, vase de sânge, ficat, oase şi articulaţii. De asemenea, infecţia care se transmite de la mamă la făt (sifilisul congenital) lasă sechele pe viaţă (dinţi în semilună, surditate, afectare oculară).
Trichomoniaza este o infecţie produsă de un parazit, iar simptomele apar până la maxim 6 luni: mâncărime, senzaţie neplăcută la nivel genital şi secreţie abundentă albicioasă, cu miros aparte, durere la contactul sexual. La bărbaţi, infecţia poate fi asimptomatică şi poate cauza sterilitate.
Despre HIV se ştie că este cea mai gravă dintre aceste infecţii, deoarece afectează sistemul imun, care devine neputincios şi în faţa germenilor banali (care în mod normal nu produc infecţii la indivizii cu sistemul imun sănătos). De aceea, de multe ori aceştia mor în urma acestui tip de infecţii. În stadiul de infecţie HIV, dacă se aplică tratamentul corect, se amână cu mulţi ani instalarea SIDA. Chiar dacă nu există tratament care vindecă infecţia, aceste medicamente “pentru amânare” ajută pacienţii să ducă o viaţă relativ normală.
Cum pot fi prevenite BTS? Binenţeles, cea mai eficientă metodă este abstinenţa; alte modalităţi sunt utilizarea metodelor de protecţie (prezervativul), limitarea la un partener stabil, sterilizarea instrumentarului chirurgical şi stomatologic, verificarea sângelui înainte de transfuzii. Pentru a preveni transmiterea infecţiei la făt, este recomandată naşterea prin cezariană. Atenţie! Anticoncepţionalele şi alte metode de protecţie pot preveni doar o sarcină nedorită, nu şi transmiterea BTS!
Cum se tratează BTS? Tratamentul aplicat depinde de germenul incriminat: bacterie, virus sau parazit. Sifilisul se tratează cu penicilină, iar în caz de alergie la aceasta, cu Doxiciclină. Pentru gonoree se recomandă cefalosporine (Ceftriaxon) şi fluorochinolone (Ciprofloxacin); întrucât infecţia se asociază des cu chlamydiază, se adaugă Doxiciclină sau Azitromicină. În caz de infecţie cu Trichomonas, se administrează Metronidazol sau Tinidazol, iar pentru cea cu Candida: Miconazol, Clotrimazol, Nistatin. Terapia pentru HIV include medicamente antiretrovirale şi tratarea infecţiilor care apar pe parcurs. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”