Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Bolile cu transmitere sexuala (BTS) si tratamentul lorDeşi este un subiect tabu pentru multe persoane, e necesară cunoaşterea informaţiilor de bază despre bolile cu transmitere sexuală (venerice). Acestea reprezintă boli infecţioase care se transmit prin contact sexual neprotejat de orice natură. Au  dobândit mai multă notorietate cu ocazia descoperirii virusului HIV, deşi au reprezentat o problemă de sănătate dintotdeauna.

BTS se transmit doar prin contact sexual? Deşi este cea mai întâlnită modalitate de transmitere, persoanele se pot infecta prin diverse proceduri cu instrumente nesterile: injecţii, intervenţii chirurgicale sau stomatologice, transfuzii cu sânge infectat, utilizare de droguri intravenoase, transmitere de la mamă la făt.

Care sunt cele mai întâlnite BTS în practica medicală?
Acestea sunt infecţiile bacteriene (sifilis, gonoree, chlamydiază), parazitare (trichomoniază), fungice (candidoză), virale (hepatită B, herpes genital, HIV-SIDA).

Ce trebuie să ştim despre gonoree? Infecţia este produsă de bacteria numită gonococ şi poate cuprinde: tractul urinar inferior (uretră, prostată), organe genitale (uter, trompă uterină). Incubaţia durează între 10 şi 20 zile de la contactul sexual şi se manifestă  printr-o secreţie vaginală verzuie şi abundentă, dureri la nivelul abdomenului inferior, dureri şi mărirea în volum a scrotului, dificultate la urinare. Dacă o gravidă este infectată şi naşte natural, noul născut are risc crescut de infecţie oculară cu gonococ, care trebuie tratată pentru a preveni orbirea.

Ce trebuie să ştim despre sifilis? Este produs de o bacterie numită Treponema pallidum. Dacă nu este iniţiat tratamentul cu antibiotice, boala evoluează pe o perioadă lungă în trei stadii. După contactul infectant, manifestările din primul stadiu apar după 10-90 de zile printr-o ulceraţie nedureroasă numită şancru, localizată în zona genitală, care dispare după aproximativ două săptămâni şi nu lasă cicatrici. Dacă nu este tratată, infecţia se transformă după câteva luni în al doilea stadiu în care apar leziuni pe tegumente şi mucoase, care dispar şi acestea după o perioadă. Dacă nici în acest stadiu nu sunt administrate antibiotice, infecţia atacă organele şi devine ameninţătoare pentru viaţă: creier, inimă, ochi, vase de sânge, ficat, oase şi articulaţii. De asemenea, infecţia care se transmite de la mamă la făt (sifilisul congenital) lasă sechele pe viaţă (dinţi în semilună, surditate, afectare oculară).Trichomoniaza este o infecţie produsă de un parazit, iar simptomele apar până la maxim 6 luni: mâncărime, senzaţie neplăcută la nivel genital şi secreţie abundentă albicioasă, cu miros aparte, durere la contactul sexual. La bărbaţi, infecţia poate fi asimptomatică şi poate cauza sterilitate.

Despre HIV se ştie că este cea mai gravă dintre aceste infecţii, deoarece afectează sistemul imun, care devine neputincios şi în faţa germenilor banali (care în mod normal nu produc infecţii la indivizii cu sistemul imun sănătos). De aceea, de multe ori aceştia mor în urma acestui tip de infecţii. În stadiul de infecţie HIV, dacă se aplică tratamentul corect, se amână cu mulţi ani instalarea SIDA. Chiar dacă nu există tratament care vindecă infecţia, aceste medicamente “pentru amânare” ajută pacienţii să ducă o viaţă relativ normală.

Cum pot fi prevenite BTS? Binenţeles, cea mai eficientă metodă este abstinenţa; alte modalităţi sunt utilizarea metodelor de protecţie (prezervativul), limitarea la un partener stabil, sterilizarea instrumentarului chirurgical şi stomatologic, verificarea sângelui înainte de transfuzii. Pentru a preveni transmiterea infecţiei la făt, este recomandată naşterea prin cezariană. Atenţie! Anticoncepţionalele şi alte metode de protecţie pot preveni doar o sarcină nedorită, nu şi transmiterea BTS!

Cum se tratează BTS? Tratamentul aplicat depinde de germenul incriminat: bacterie, virus sau parazit.  Sifilisul se tratează cu penicilină, iar în caz de alergie la aceasta, cu Doxiciclină. Pentru gonoree se recomandă cefalosporine (Ceftriaxon) şi fluorochinolone (Ciprofloxacin); întrucât infecţia se asociază des cu chlamydiază, se adaugă Doxiciclină sau Azitromicină. În caz de infecţie cu Trichomonas, se administrează Metronidazol sau Tinidazol, iar pentru cea cu Candida: Miconazol, Clotrimazol, Nistatin. Terapia pentru HIV include medicamente antiretrovirale şi tratarea infecţiilor care apar pe parcurs. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  bolile venericeboli cu transmitere sexuala
2:31 pm Marti, 26 Noiembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare