Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Artroza, nu doar un apanaj al batranetii

Artroza sau reumatismul cronic degenerativ reprezintă o boală ce înglobează mai multe suferințe ale articulațiilor, care au în comun distrugerea cartilajului articular, apoi și a celorlalte componente ale articulațiilor și mobilitatea scăzută. Cartilajul articular se găsește între capetele a două oase și ajută la alunecarea suprafețelor articulare și la tamponarea șocurilor.Teoretic, orice articulație poate să fie afectată, dar artroza se întâlnește mai des la articulațiile ce suportă o presiune mai mare: genunchiul, șoldurile, coloana vertebrală.
Ce impact social și economic are artroza? Aceasta este cea mai frecventă afectare articulară. Se estimează că între 3% și 6% din persoanele peste 30 ani au această boală, iar până la 60 de ani frecvența crește de la două până la zece ori. În principiu, după vârsta a III-a aproape toate persoanele sunt afectate de artroză. Problemele sociale pe care le implică sunt serioase, determinând scăderea capacității de muncă, creșterea pensionării pe caz de boală, afectarea calității vieții, precum și costuri medicale.
Cum se clasifică reumatismul cronic? Acesta poate fi de cauză primară (nu poate fi identificată o afecțiune specifică) și de cauză secundară (fracturi, luxații, entorse, infecții, diabet, gută).
Ce factori de risc determină apariția artrozei primare? Printre aceștia se numără prezența cazurilor la rudele de gradul I, vârsta înaintată, sexul feminin, suprasolicitările profesionale sau la sportivi, obezitatea, trumatismul, scăderea forței musculare.
Cum apare artroza? Aceasta se produce când este afectată balanța dintre producerea și distrugerea cartilajului, în avantajul ultimei. Astfel, dintr-un cartilaj neted și elastic rezultă o structură neregulată și rigidă. Este afectată mișcarea articulației, iar în absența amortizării unui șoc precum greutatea, sunt suprasolicitate capetele oaselor și are loc deformarea osului. Noua structură a articulației afectează și capsula, ligamentele și mușchii vecini, ducând inițial la apariția durerilor și a mobilității dificile, iar apoi la deformare și imposibilitatea de utilizare a articulației.
Cum se manifestă reumatismul cronic? Principalul simptom este durerea, care apare la efort și dispare în repaus și se accentuează în atmosferă rece sau umedă. Pacientul prezintă senzația de înțepenire a articulației de aproximativ un sfert de oră după un repaus prelungit. Inițial, mișcările articulare sunt limitate activ (efectuate de pacient) și apoi pasiv (efectuate cu ajutor). Articulația apare mărită de volum, deformată și la mobilizare se aud sau se simt la palpare cracmente.
Cum se diagnostichează artroza? În primul rând, anamneza și examenul clinic realizate de medic sunt bazele diagnosticului de artroză. Pentru a specifica forma și gradul artrozei, este necesară radiografia și, în cazurile deosebite, RMN: RMN se utilizează ca investigație la sportivi pentru a diagnostica precoce artroza, deoarece la radiografie se observă doar modificările tardive.
Cum se tratează artroza? Se utilizează mai multe metode. Tratamentul fizical kinetic include: electroterapia, laserterapia, balneoterapia (ape sulfuroase, sărate, termale), kinetoterapia și masajul. Medicamentele sunt adiționale acestui tratament fizical kinetic și au rol de scădere a durerii și inflamației (antiinflamatoare, Paracetamol), de protejare a cartilajului (Artrostop, Artroflex, Flexodon, OrtoVisc, Synovial). Intervenția chirurgicală „salvatoare” presupune înlocuirea articulației cu proteze sintetice (este valabil pentru genunchi, șold, umăr). (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”