Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Artroza, nu doar un apanaj al batranetii



Artroza sau reumatismul cronic degenerativ reprezintă o boală ce înglobează mai multe suferințe ale articulațiilor, care au în comun distrugerea cartilajului articular, apoi și a celorlalte componente ale articulațiilor și mobilitatea scăzută. Cartilajul articular se găsește între capetele a două oase și ajută la alunecarea suprafețelor articulare și la tamponarea șocurilor.Teoretic, orice articulație poate să fie afectată, dar artroza se întâlnește mai des la articulațiile ce suportă o presiune mai mare: genunchiul, șoldurile, coloana vertebrală.

Ce impact social și economic are artroza? Aceasta este cea mai frecventă afectare articulară. Se estimează că între 3% și 6% din persoanele peste 30 ani au această boală, iar până la 60 de ani frecvența crește de la două până la zece ori. În principiu, după vârsta a III-a aproape toate persoanele sunt afectate de artroză. Problemele sociale pe care le implică sunt serioase, determinând scăderea capacității de muncă, creșterea pensionării pe caz de boală, afectarea calității vieții, precum și costuri medicale.

Cum se clasifică reumatismul cronic? Acesta poate fi de cauză primară  (nu poate fi identificată o afecțiune specifică) și de cauză secundară (fracturi, luxații, entorse, infecții, diabet, gută).

Ce factori de risc determină apariția artrozei primare? Printre aceștia se numără prezența cazurilor la rudele de gradul I, vârsta înaintată, sexul feminin, suprasolicitările profesionale sau la sportivi, obezitatea, trumatismul, scăderea forței musculare.

Cum apare artroza? Aceasta se produce când este afectată balanța dintre producerea și distrugerea cartilajului, în avantajul ultimei. Astfel, dintr-un cartilaj neted și elastic rezultă o structură neregulată și rigidă. Este afectată mișcarea articulației, iar în absența amortizării unui șoc precum greutatea, sunt suprasolicitate capetele oaselor și are loc deformarea osului. Noua structură a articulației afectează și capsula, ligamentele și mușchii vecini, ducând inițial la apariția durerilor și a mobilității dificile, iar apoi la deformare și imposibilitatea de utilizare a articulației.



Cum se manifestă reumatismul cronic? Principalul simptom este durerea, care apare la efort și dispare în repaus și se accentuează în atmosferă rece sau umedă. Pacientul prezintă senzația de înțepenire a articulației de aproximativ un sfert de oră după un repaus prelungit. Inițial, mișcările articulare sunt limitate activ (efectuate de pacient) și apoi pasiv (efectuate cu ajutor). Articulația apare mărită de volum, deformată și la mobilizare se aud sau se simt la palpare cracmente.

Cum se diagnostichează artroza? În primul rând, anamneza și examenul clinic realizate de medic sunt bazele diagnosticului de artroză. Pentru a specifica forma și gradul artrozei, este necesară radiografia și, în cazurile deosebite, RMN: RMN se utilizează ca investigație la sportivi pentru a diagnostica precoce artroza, deoarece la radiografie se observă doar modificările tardive.

Cum se tratează artroza? Se utilizează mai multe metode. Tratamentul fizical kinetic include: electroterapia, laserterapia, balneoterapia (ape sulfuroase, sărate, termale), kinetoterapia și masajul. Medicamentele sunt adiționale acestui tratament fizical kinetic și au rol de scădere a durerii și inflamației (antiinflamatoare, Paracetamol), de protejare a cartilajului (Artrostop, Artroflex, Flexodon, OrtoVisc, Synovial). Intervenția chirurgicală „salvatoare” presupune înlocuirea articulației cu proteze sintetice (este valabil pentru genunchi, șold, umăr). (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)




Te-ar mai putea interesa si:  RMNartrozaArtrostopArtroflexFlexodon
12:11 pm Marti, 03 Iunie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare