Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Artroza, nu doar un apanaj al batranetii

Artroza sau reumatismul cronic degenerativ reprezintă o boală ce înglobează mai multe suferințe ale articulațiilor, care au în comun distrugerea cartilajului articular, apoi și a celorlalte componente ale articulațiilor și mobilitatea scăzută. Cartilajul articular se găsește între capetele a două oase și ajută la alunecarea suprafețelor articulare și la tamponarea șocurilor.Teoretic, orice articulație poate să fie afectată, dar artroza se întâlnește mai des la articulațiile ce suportă o presiune mai mare: genunchiul, șoldurile, coloana vertebrală.
Ce impact social și economic are artroza? Aceasta este cea mai frecventă afectare articulară. Se estimează că între 3% și 6% din persoanele peste 30 ani au această boală, iar până la 60 de ani frecvența crește de la două până la zece ori. În principiu, după vârsta a III-a aproape toate persoanele sunt afectate de artroză. Problemele sociale pe care le implică sunt serioase, determinând scăderea capacității de muncă, creșterea pensionării pe caz de boală, afectarea calității vieții, precum și costuri medicale.
Cum se clasifică reumatismul cronic? Acesta poate fi de cauză primară (nu poate fi identificată o afecțiune specifică) și de cauză secundară (fracturi, luxații, entorse, infecții, diabet, gută).
Ce factori de risc determină apariția artrozei primare? Printre aceștia se numără prezența cazurilor la rudele de gradul I, vârsta înaintată, sexul feminin, suprasolicitările profesionale sau la sportivi, obezitatea, trumatismul, scăderea forței musculare.
Cum apare artroza? Aceasta se produce când este afectată balanța dintre producerea și distrugerea cartilajului, în avantajul ultimei. Astfel, dintr-un cartilaj neted și elastic rezultă o structură neregulată și rigidă. Este afectată mișcarea articulației, iar în absența amortizării unui șoc precum greutatea, sunt suprasolicitate capetele oaselor și are loc deformarea osului. Noua structură a articulației afectează și capsula, ligamentele și mușchii vecini, ducând inițial la apariția durerilor și a mobilității dificile, iar apoi la deformare și imposibilitatea de utilizare a articulației.
Cum se manifestă reumatismul cronic? Principalul simptom este durerea, care apare la efort și dispare în repaus și se accentuează în atmosferă rece sau umedă. Pacientul prezintă senzația de înțepenire a articulației de aproximativ un sfert de oră după un repaus prelungit. Inițial, mișcările articulare sunt limitate activ (efectuate de pacient) și apoi pasiv (efectuate cu ajutor). Articulația apare mărită de volum, deformată și la mobilizare se aud sau se simt la palpare cracmente.
Cum se diagnostichează artroza? În primul rând, anamneza și examenul clinic realizate de medic sunt bazele diagnosticului de artroză. Pentru a specifica forma și gradul artrozei, este necesară radiografia și, în cazurile deosebite, RMN: RMN se utilizează ca investigație la sportivi pentru a diagnostica precoce artroza, deoarece la radiografie se observă doar modificările tardive.
Cum se tratează artroza? Se utilizează mai multe metode. Tratamentul fizical kinetic include: electroterapia, laserterapia, balneoterapia (ape sulfuroase, sărate, termale), kinetoterapia și masajul. Medicamentele sunt adiționale acestui tratament fizical kinetic și au rol de scădere a durerii și inflamației (antiinflamatoare, Paracetamol), de protejare a cartilajului (Artrostop, Artroflex, Flexodon, OrtoVisc, Synovial). Intervenția chirurgicală „salvatoare” presupune înlocuirea articulației cu proteze sintetice (este valabil pentru genunchi, șold, umăr). (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”