Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

TEMĂ PENTRU ACASĂ Nicolae Dabija despre poezia care nu cunoaşte graniţe



Pentru Darabani, zilele de 6-9 august au însemnat o deschidere spre lume, a cărei amplitudine cu greu a putut-o cineva anticipa în anii din urmă. De ani de zile vorbim cât de izolat este acest oraș de restul țării și cât de anostă a devenit viața în mica urbe. După cea de-a doua ediție a Zilelor Nordului, putem spune că acest „blestem” a fost rupt.

Sute de turiști au poposit pe malul Prutului în cele patru zile de festival, zeci de dărăbăneni s-au întors acasă tot în această perioadă, iar nume importante ale culturii au poposit pentru câteva ore în cel mai nordic oraș al țării. De departe, cel mai important eveniment cultural desfășurat la Darabani în ultimii ani, lansarea antologiei de poezii a poetului Victor Teișanu a ieșit din tiparul local prin personalitățile marcante prezente la manifestare. Alături de scriitoarea Lucia Olaru-Nenati, au fost alături de autor și au girat opera acestuia istoricul Gheorghe Cliveti și scriitorul Aurel Ștefanachi. Pe lângă aceștia, cel care a dat greutate evenimentului a fost scriitorul și academicianul Nicolae Dabija de la Chișinău. Prezența unei personalități de talia lui Nicolae Dabija la o lansare de carte la Darabani nu este un privilegiu, ci o dovadă clară a nivelului ridicat al actului de cultură, la care se poate ajunge și în zonele marginale geografic.





Născut în raionul Cimișlia din sudul Basarabiei, studentul Nicolae Dabija a fost exmatriculat pentru idei pro-românești de la Facultatea de Jurnalism, la care se înscrisese în 1966. Mai târziu a absolvit Facultatea de Filologie. În 1986 a devenit redactor-șef al revistei Literatura și Arta de la Chișinău, iar între anii 1989-1991 a fost alături de scriitorii Grigore Vieru și Leonida Lari în mijlocul acțiunilor pentru renaștere națională în Basarabia, încununate cu adoptarea grafiei latine și a limbii române ca limbă de stat. Cunoscut pentru volumele sale de poezii dar și pentru eseurile sale militante, Nicolae Dabija a publicat un singur roman, Temă pentru acasă, dar care a devenit celebru în scurt timp, cunoscând deja trei ediții din 2009.

La Darabani, scriitorul basarabean a pus accentul pe importanța poezii în redescoperirea și definirea identității naționale dar și în lupta împotriva asupririi. Pentru autorul volumului de poezii Timpul dintre cuvinte, pentru cei care au luat parte la lansarea de carte, pentru dărăbăneni în general, prezența lui Nicolae Dabija la Darabani este un eveniment în sine. Cu o viață dedicată poeziei, marele scriitor a poposit pe malul Prutului pentru a lăsa un mesaj clar: poezia naște și duce mai departe valorile identitare. Poezia îndrumă, poezia unește, poezia nu cunoaște granițe, poezia ne definește ca oameni și ca națiune, poezia poate dărâma imperii. Aceasta este imaginea cu care au rămas dărăbănenii după întâlnirea cu Dabija. (A.D.A.)




Te-ar mai putea interesa si:  Victor TeişanuDarabanidarabaneniLucia Olaru NenatiGrigore VieruNicolae DabijaAurel StefanachiChisinauLeonida LariTema pentru acasa
9:29 pm Marti, 11 August, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare