Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
TEMĂ PENTRU ACASĂ Nicolae Dabija despre poezia care nu cunoaşte graniţe
Pentru Darabani, zilele de 6-9 august au însemnat o deschidere spre lume, a cărei amplitudine cu greu a putut-o cineva anticipa în anii din urmă. De ani de zile vorbim cât de izolat este acest oraș de restul țării și cât de anostă a devenit viața în mica urbe. După cea de-a doua ediție a Zilelor Nordului, putem spune că acest „blestem” a fost rupt.
Sute de turiști au poposit pe malul Prutului în cele patru zile de festival, zeci de dărăbăneni s-au întors acasă tot în această perioadă, iar nume importante ale culturii au poposit pentru câteva ore în cel mai nordic oraș al țării. De departe, cel mai important eveniment cultural desfășurat la Darabani în ultimii ani, lansarea antologiei de poezii a poetului Victor Teișanu a ieșit din tiparul local prin personalitățile marcante prezente la manifestare. Alături de scriitoarea Lucia Olaru-Nenati, au fost alături de autor și au girat opera acestuia istoricul Gheorghe Cliveti și scriitorul Aurel Ștefanachi. Pe lângă aceștia, cel care a dat greutate evenimentului a fost scriitorul și academicianul Nicolae Dabija de la Chișinău. Prezența unei personalități de talia lui Nicolae Dabija la o lansare de carte la Darabani nu este un privilegiu, ci o dovadă clară a nivelului ridicat al actului de cultură, la care se poate ajunge și în zonele marginale geografic.
Născut în raionul Cimișlia din sudul Basarabiei, studentul Nicolae Dabija a fost exmatriculat pentru idei pro-românești de la Facultatea de Jurnalism, la care se înscrisese în 1966. Mai târziu a absolvit Facultatea de Filologie. În 1986 a devenit redactor-șef al revistei Literatura și Arta de la Chișinău, iar între anii 1989-1991 a fost alături de scriitorii Grigore Vieru și Leonida Lari în mijlocul acțiunilor pentru renaștere națională în Basarabia, încununate cu adoptarea grafiei latine și a limbii române ca limbă de stat. Cunoscut pentru volumele sale de poezii dar și pentru eseurile sale militante, Nicolae Dabija a publicat un singur roman, Temă pentru acasă, dar care a devenit celebru în scurt timp, cunoscând deja trei ediții din 2009.
La Darabani, scriitorul basarabean a pus accentul pe importanța poezii în redescoperirea și definirea identității naționale dar și în lupta împotriva asupririi. Pentru autorul volumului de poezii Timpul dintre cuvinte, pentru cei care au luat parte la lansarea de carte, pentru dărăbăneni în general, prezența lui Nicolae Dabija la Darabani este un eveniment în sine. Cu o viață dedicată poeziei, marele scriitor a poposit pe malul Prutului pentru a lăsa un mesaj clar: poezia naște și duce mai departe valorile identitare. Poezia îndrumă, poezia unește, poezia nu cunoaște granițe, poezia ne definește ca oameni și ca națiune, poezia poate dărâma imperii. Aceasta este imaginea cu care au rămas dărăbănenii după întâlnirea cu Dabija. (A.D.A.)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”