Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
TEMĂ PENTRU ACASĂ Nicolae Dabija despre poezia care nu cunoaşte graniţe

Pentru Darabani, zilele de 6-9 august au însemnat o deschidere spre lume, a cărei amplitudine cu greu a putut-o cineva anticipa în anii din urmă. De ani de zile vorbim cât de izolat este acest oraș de restul țării și cât de anostă a devenit viața în mica urbe. După cea de-a doua ediție a Zilelor Nordului, putem spune că acest „blestem” a fost rupt.
Sute de turiști au poposit pe malul Prutului în cele patru zile de festival, zeci de dărăbăneni s-au întors acasă tot în această perioadă, iar nume importante ale culturii au poposit pentru câteva ore în cel mai nordic oraș al țării. De departe, cel mai important eveniment cultural desfășurat la Darabani în ultimii ani, lansarea antologiei de poezii a poetului Victor Teișanu a ieșit din tiparul local prin personalitățile marcante prezente la manifestare. Alături de scriitoarea Lucia Olaru-Nenati, au fost alături de autor și au girat opera acestuia istoricul Gheorghe Cliveti și scriitorul Aurel Ștefanachi. Pe lângă aceștia, cel care a dat greutate evenimentului a fost scriitorul și academicianul Nicolae Dabija de la Chișinău. Prezența unei personalități de talia lui Nicolae Dabija la o lansare de carte la Darabani nu este un privilegiu, ci o dovadă clară a nivelului ridicat al actului de cultură, la care se poate ajunge și în zonele marginale geografic.

Născut în raionul Cimișlia din sudul Basarabiei, studentul Nicolae Dabija a fost exmatriculat pentru idei pro-românești de la Facultatea de Jurnalism, la care se înscrisese în 1966. Mai târziu a absolvit Facultatea de Filologie. În 1986 a devenit redactor-șef al revistei Literatura și Arta de la Chișinău, iar între anii 1989-1991 a fost alături de scriitorii Grigore Vieru și Leonida Lari în mijlocul acțiunilor pentru renaștere națională în Basarabia, încununate cu adoptarea grafiei latine și a limbii române ca limbă de stat. Cunoscut pentru volumele sale de poezii dar și pentru eseurile sale militante, Nicolae Dabija a publicat un singur roman, Temă pentru acasă, dar care a devenit celebru în scurt timp, cunoscând deja trei ediții din 2009.
La Darabani, scriitorul basarabean a pus accentul pe importanța poezii în redescoperirea și definirea identității naționale dar și în lupta împotriva asupririi. Pentru autorul volumului de poezii Timpul dintre cuvinte, pentru cei care au luat parte la lansarea de carte, pentru dărăbăneni în general, prezența lui Nicolae Dabija la Darabani este un eveniment în sine. Cu o viață dedicată poeziei, marele scriitor a poposit pe malul Prutului pentru a lăsa un mesaj clar: poezia naște și duce mai departe valorile identitare. Poezia îndrumă, poezia unește, poezia nu cunoaște granițe, poezia ne definește ca oameni și ca națiune, poezia poate dărâma imperii. Aceasta este imaginea cu care au rămas dărăbănenii după întâlnirea cu Dabija. (A.D.A.)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”