Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
TEMĂ PENTRU ACASĂ Nicolae Dabija despre poezia care nu cunoaşte graniţe

Pentru Darabani, zilele de 6-9 august au însemnat o deschidere spre lume, a cărei amplitudine cu greu a putut-o cineva anticipa în anii din urmă. De ani de zile vorbim cât de izolat este acest oraș de restul țării și cât de anostă a devenit viața în mica urbe. După cea de-a doua ediție a Zilelor Nordului, putem spune că acest „blestem” a fost rupt.
Sute de turiști au poposit pe malul Prutului în cele patru zile de festival, zeci de dărăbăneni s-au întors acasă tot în această perioadă, iar nume importante ale culturii au poposit pentru câteva ore în cel mai nordic oraș al țării. De departe, cel mai important eveniment cultural desfășurat la Darabani în ultimii ani, lansarea antologiei de poezii a poetului Victor Teișanu a ieșit din tiparul local prin personalitățile marcante prezente la manifestare. Alături de scriitoarea Lucia Olaru-Nenati, au fost alături de autor și au girat opera acestuia istoricul Gheorghe Cliveti și scriitorul Aurel Ștefanachi. Pe lângă aceștia, cel care a dat greutate evenimentului a fost scriitorul și academicianul Nicolae Dabija de la Chișinău. Prezența unei personalități de talia lui Nicolae Dabija la o lansare de carte la Darabani nu este un privilegiu, ci o dovadă clară a nivelului ridicat al actului de cultură, la care se poate ajunge și în zonele marginale geografic.

Născut în raionul Cimișlia din sudul Basarabiei, studentul Nicolae Dabija a fost exmatriculat pentru idei pro-românești de la Facultatea de Jurnalism, la care se înscrisese în 1966. Mai târziu a absolvit Facultatea de Filologie. În 1986 a devenit redactor-șef al revistei Literatura și Arta de la Chișinău, iar între anii 1989-1991 a fost alături de scriitorii Grigore Vieru și Leonida Lari în mijlocul acțiunilor pentru renaștere națională în Basarabia, încununate cu adoptarea grafiei latine și a limbii române ca limbă de stat. Cunoscut pentru volumele sale de poezii dar și pentru eseurile sale militante, Nicolae Dabija a publicat un singur roman, Temă pentru acasă, dar care a devenit celebru în scurt timp, cunoscând deja trei ediții din 2009.
La Darabani, scriitorul basarabean a pus accentul pe importanța poezii în redescoperirea și definirea identității naționale dar și în lupta împotriva asupririi. Pentru autorul volumului de poezii Timpul dintre cuvinte, pentru cei care au luat parte la lansarea de carte, pentru dărăbăneni în general, prezența lui Nicolae Dabija la Darabani este un eveniment în sine. Cu o viață dedicată poeziei, marele scriitor a poposit pe malul Prutului pentru a lăsa un mesaj clar: poezia naște și duce mai departe valorile identitare. Poezia îndrumă, poezia unește, poezia nu cunoaște granițe, poezia ne definește ca oameni și ca națiune, poezia poate dărâma imperii. Aceasta este imaginea cu care au rămas dărăbănenii după întâlnirea cu Dabija. (A.D.A.)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani. Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”