Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

A ÎNCEPUT reabilitarea conacului Ion Pillat! GALERIE FOTO & VIDEO



După câteva decenii în care a fost lăsat în paragină, conacul din Miorcani, care a aparținut familiei Pillat, este, în sfârșit, reabilitat. De curând, au început lucrările de consolidare și reabilitare a clădirii care are o vechime de aproape 200 de ani, scrie BotoșaniOnline.

Conacul de la Miorcani a fost construit între anii 1830-1832 de către tatăl poetului, un cunoscut moşier şi parlamentar al regatului independent. În acea perioadă, familia Pillat venea des la conacul de la Miorcani unde mai deținea și câteva hectare de teren.

După moartea lui Ion Pillat, conacul a rămas fiului acestuia, Dinu Pillat. Comuniștii au confiscat conacul și l-au transformat într-o secţie a spitalului Darabani. După 1995, conacul cu anexele sale, cu livada şi curtea imensă, precum şi pădurea din afara localităţii, au fost revendicate de rudele lui Ion Pillat. Pentru că nu aveau bani să reabiliteze clădirile ajunse într-un stadiu avansat de degradare, rudele poetului Ion Pillat au decis în vara anului 2002 să doneze  conacul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. După aproape două decenii, Mitropolia Moldovei a demarat un proiect de reabilitare a conacului urmând a fi amenajate spaţii destinate evenimentelor culturale, cu o sală multifuncţională şi bibliotecă, precum un centru social de zi pentru persoane vârstnice, în care vor funcționa un cabinet medical, cabinet consiliere, cabinet kinetoterapie, vestiare și grupuri sanitare.




De execuția lucrărilor se ocupă firma omului de afaceri Maricel Maxim. El spune că în perioada imediat următoare vor demara lucrările de consolidare atât la fundație cât și la pereți. “Conacul nu a fost reabilitat niciodată. Practic este o reabilitare totală. Realizăm consolidări ale zidurilor și fundației, înlocuire acoperiș și readucerea obiectivului la forma inițială. Cum a fost construit în 1830. Acest obiectiv a avut mai multe destinații, a suferit modificări în ceea ce privește compartimentarea. Acest obiectiv s-a degradat în timp, sunt anumite zone destul de grav afectate. Lucrările care se execută acum sunt de decopertare, desfacere a tencuielilor, desfacere a tâmplăriei. În etapa următoare vom face lucrările de subzidire pentru consolidarea fundațiilor și pereților. Încercăm să ne încadrăm în termen și în valoare ca să putem reda acest obiectiv cetățenilor din zonă. Aici va funcționa un centru de zi pentru persoane vârstnice”, a declarat Maxim pentru BotoșaniOnline.

Valoare proiectului este de 1,9 milioane lei iar termenul de execuție este de 24 de luni.





Te-ar mai putea interesa si:  Ion Pillat
10:56 pm Vineri, 14 Februarie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare