Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Mica Unire, sărbătorită la Darabani cu fanfară, majorete şi torţe VIDEO

 

Poporul român sărbătoreşte în data de 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din 1859, numită şi Mica Unire, fără de care Marea Unire din 1918 nu s-ar fi putut realiza. Alexandru Ioan Cuza a pus atunci bazele statului modern. Propusă de către Senat ca zi nelucrătoare, românii au lucrat în acest an, deoarece iniţiativa legislativă va trebui validată şi de către Camera Deputaţilor. Dărăbănenii nu au rămas indiferenţi la acest eveniment istoric. Un grup numeros de elevi de la şcolile din zona oraşului Darabani, însoţiţi de cadrele didactice au fost convocaţi în Sala Mare a Primăriei Darabani. Manifestarea a fost prezidată de consilierul local Lucian Florea, profesor de istorie la Şc. Gen. „Gheorghe Moroşanu” şi la Grupul Şcolar Darabani. „Să dăm Cezarului, ce-i al Cezarului. Datoria noastră este de a proclama ziua de 24 ianuarie Zi Naţională ca şi 1 decembrie”, a spus Florea în discursul ţinut în sala Primăriei.

Consilierul local a dat cuvântul şi primarului Ghiorghi Burlacu, care le-au urat bun venit tuturor celor prezenţi. Profesorul Octav Teioşanu a ţinut să precizeze: „Am venit aici să ne umplem sufletele de bucurie şi patriotism”. Fostul director al Şcolii Generale „Leon Dănăilă” a dat dovadă de cel mai dezvoltat spirit de observaţie, urechindu-i pe edilii locali, deoarece drapelul naţional era aşezat invers în ordinea culorilor, pe peretele sălii de şedinţe a Consiliului Local. A urmat un spectacol oferit de către elevii dărăbăneni. Primii au urcat pe scenă elevii acompaniaţi de prof. Cristian Ostafie, care au intonat cântece patriotice. Apoi, copiii de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Darabani coordonaţi de prof. Jar şi Dascălu, au oferit un spectacol inedit de muzică şi culoare, cu majorete purtând însemnele naţionale. Ultimii au intrat pe scenă un ansamblu de elevi care au oferit un foarte frumos spectacol de muzică populară.Manifestarea din Sala Primăriei a fost încheiată cu tradiţionalul concurs pe teme istorice „Unirea, naţiunea a făcut-o!” la care au participat echipe de elevi de la toate şcolile din zona oraşului Darabani. Organizatorii i-au răsplătit în final pe concurenţi cu premii în bani, astfel:
Locul I: Titanii(Şc. Gen. „Leon Dănăilă”) 200 lei
Locul II: Şoimii(Şc. Gen. Bajura) 140 lei
Locul III: Olimpienii(Şc. Gen. „Leon Dănăilă”) 100 lei
Locul IV: Licuricii(Şc. Gen. Lişmăniţa) 60 lei
Locul V: Muşatinii şi Vulturii(Şc. Gen. Nr.2 şi Şc. Gen „Ghe. Moroşanu”) 30 lei 
Atmosfera a devenit la un moment dat incendiară în sală, echipele participante fiind încurajate frenetic de către adevărate galerii formate din elevi. Incendiară la propriu a devenit ulterior atmosfera şi în faţa Casei de Cultură „Theodor Balş”, unde primarul urbei a aprins flacăra Unirii. Atitudine foarte curajoasă a autorităţilor, care au împărţit torţe aprinse copiilor prezenţi(foto jos). Pe tot parcursul manifestării, o fanfară a îndurat cu stoicism frigul şi ninsoarea de afară şi a cântat ore întregi în faţa Casei de Cultură. 

 


 8:26 pm Luni, 24 Ianuarie, 2011

8 Comentarii la “Mica Unire, sărbătorită la Darabani cu fanfară, majorete şi torţe VIDEO”

 1. daniel spune:

  frumos...

 2. Bichir Ionel spune:

  Pe când Marea Unire ? 5) În oraşe aruncate Ionel Bichir În oraşe aruncate Peste graniţă de ţară Vin românii de departe Să mai lase din povară! Şi-amintesc de voievozii Ce i-au învăţat să lupte, Nu mai au în teacă săbii, Au doar strigăte, şi-s multe ! Caii nărăvaşi nu-i poartă Înspre drum de libertate, Aduc ploile cu piatră Să dărâme cine poate ! Tunuri n-au, dar steagul saltă Din ferestre zboară cioburi, Se împing şi laolaltă Dau palatului ocoluri ! Tulburat e tot românul Peste gardurile rupte, Mâinile arată pumnul ! Vor să urce pe redute ! Foc s-aprinde pe alocuri Pus să vindece trecutul ! Vin pribegii de prin ceruri Să-şi adune iar pământul ! Mai răsună dinspre blocuri Glasul de copil novice ! Nu mai are-n ţărnă jocuri Ar pocni, dar n-are bice! Pe alei, de după colţuri Vin călare şi cu scuturi Turci moderni, ce poartă coifuri, Dau în cetele de vulturi ! Strâng din pumni şi peste crupe Sar românii la bătaie ! Îşi pun spatele sub bâte Smulg din scuturi, nu se-ndoaie! Curge timpul, de prin ceată Jos mai cade câte unul, Nu e loc de luptă dreaptă, Doar cu piatra şi cu pumnul. Cade noaptea, conteneşte Şi bătaia cu petarde,. Apă vine, apă creşte, Lângă praguri însă scade !… Ce-am crezut a fi ispravă A istoriei de-aproape, Fu o zarvă de dumbravă, Care trece mai departe… 2009 ( Chişinău )

 3. andrei spune:

  FAra cuvinte

 4. mirabele spune:

  Felicitări domnului profesor Florea, celorlalte cadre didactice implicate în aceasta actiune dar si elevilor!

 5. Delia spune:

  Foarte Frumos! Doar Ca Vroiam tot dansul cu majorete.

 6. Aspazia spune:

  Frumos!Felicitari sincere organizatorilor si micilor artisti. azia

 7. cineva spune:

  ba l-ati vazut pe Ady Raileanu in poza? Asta-i baza in Darabani, face legea, el cu Lulu. mai tine-ti minte cand batea cainii intre blocuri cu Unghioi si multi altii. puneau laturi sa-i prinda si sa-i puna la sanie. acum face legea. e tare de tot

 8. sorin spune:

 9. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare