Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Dărăbănenii răsuflă din nou uşuraţi. Parchetul şi Judecătoria nu se desfiinţează

Ameninţate de mai multe ori cu desfiinţarea, instituţiile legii din Darabani: Parchetul şi Judecătoria scapă încă o dată, iar locuitorii de pe malul Prutului nu trebuie, cel puţin deocamdată, să-şi găsească dreptatea la Săveni sau Dorohoi. Plenul Senatului a respins proiectul de lege care prevedea desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea, printre care Judecătoria și Parchetul Darabani, la un an după ce Camera Deputaţilor acordase acelaşi vot.
„Respingerea acestei legi de către Senat, în calitate de cameră decizională, încununează eforturile parlamentarilor care s-au opus desființării acestei instanțe, pe baza unor considerente extrem de pertinente” precizează într-un comunicat de presă Doina Federovici, senator PSD. Parlamentarul botoşănean a repetat argumentele care au ţinut în viaţă instituţiile legii din Darabani:
- această instanță asigură jurisdicția pe zona cea mai îndepartată de reședința de județ iar distanțele față de o altă autoritate judecătorească ar crește în orice variantă cu 30 – 80 km;
- deservește o populație de peste 50.000 de locuitori din cele nouă unități administrative arondate Judecătoriei și Parchetului Darabani;
- competența teritorială și materială a Judecătoriei și a Parchetului Darabani vizează și infracțiuni specifice zonei de frontieră cu spațiul extracomunitar - Ucraina și Republica Moldova, fiind singura instanță din țară cu zone extracomunitare;
- este bine pregătită în combaterea infracțiunilor specifice zonei de frontieră;
- zona jurisdicțională cuprinde populație predominant pauperă iar dublarea distanțelor ar limita masiv accesul la justiție;
- personalul care lucrează la cele două unități este predominant localnic ,fără cheltuieli ridicate pentru decontare de chirii și transport;
- sediile celor două unități din Darabani sunt proprietatea Ministerului Justiției, au fost modernizate în ultima perioadă, având toate utilitățile necesare și sunt corespunzătoare pentru desfășurarea activității.
Preşedintele României a semnat decretul de eliberare din funcţie a unui magistrat al Judecătoriei Darabani

Citiţi pe aceeaşi temă: Camera Deputaţilor a spus NU desfiinţării Parchetului şi Judecătoriei Darabani. Senatul are ultimul cuvânt. Federovici: „Sperăm ca la Senat să dăm şi noi un vot de respingere”
Adauga un comentariu
Ultimele articole

50 de evenimente și concerte la care au participat 8000 de persoane, acesta este bilanțul celei de a zecea ediții a Zilelor Nordului, care a avut loc în 3-6 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Vârful de audiență al festivalului a fost seara de vineri, când 2000 de persoane au participat la concertul Subcarpați din Poiana Teioasa. În aceeași seară au urcat pe scena Baba Dochia, Parov Stelar și ucrainenii de la Haydamaky. Cu casa plină s-au ... continuare »

Cea mai populară trupă prezentă ediția a 10-a a Zilelor Nordului a fost Subcarpați, care este prezentă pentru a 3-a oară la festivalul care promovează orașul Darabani în toată țara și chiar dincolo de granițe. Ritmurile electro și hip-hop în simbioză cu folclorul au electrizat efectiv Poiana Teioasa, înregistrând recordul de audiență în seara zilei de vineri. În pauza dintre Subcarpați și Haydamaky nu prea se mai găsea bere rece în Poiană, și datorită ... continuare »

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din ... continuare »

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”