Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
DOCUMENTAR Ocuparea de catre Armata Rosie si prima mentionare a darabanenilor in oficiosul Scanteia
Acum 69 de ani, trupele „eliberatoare” ale Armatei Roșii treceau Prutul, ocupând treptat partea de nord a Moldovei. La începutul lui martie 1944, armatele Frontului 2 Ucrainean, sub comanda mareșalului I. S. Konev lansează o puternică ofensivă pe linia orașelor Uman-Botoșani. La 17 martie ating Nistrul. Prin comunicate publicate pe prima pagină, de pe 29 martie până pe 3 aprilie, ziarul Universul anunța pierderea succesivă a Hotinului, Cernăuțiului și atingerea liniei Jijiei. Pe 6 aprilie Armata Roșie ocupă Botoșaniul, moment ce avea să fie prezentat de propaganda comunistă într-o cheie triumfalistă. Pentru jumătatea nordică a Moldovei începea o perioadă foarte grea. Izolată de restul țării, cu o administrație impusă de sovietici, și obligată să suporte crimele și jafurile unei armate de ocupație, populația a luat drumul pribegiei. În acest context, generalul Constantin Sănătescu nota în jurnalul său: „..frontul e rupt . Începe dezastrul, probabil. Exodul populației din Moldova este impresionant”. În zona Darabaniului, ca și în restul Moldovei, până în județele Bacău și Iași administrația românească avea să fie instaurată abia la începutul iernii lui 1944. În intervalul acesta de timp, soldații sovietici au spoliat practic populația regiunii, fapt care se va resimți puternic în următorii doi ani în timpul foametei.
Odată cu întoarcerea armelor împotriva Germaniei, la 23 august, și semnarea armistițiului cu Puterile Aliate, la 12 septembrie 1944 la Moscova, în România a fost declanșată o puternică ofensivă împotriva colaboraționiștilor regimului Antonescian. Ziarele erau pline de știri cu așa-numiții criminali de război care au fost dați pe mâna Tribunalelor Poporului, instanțe ilegale, impuse și susținute de Armata Sovietică prin Comisia Aliată (Sovietică) de Control. Pe acest fond, în numărul din 24 mai 1945 al oficiosului P.C.R. Scânteia, apărea o știre cu titlul: „Populația din Darabani a demascat un criminal de război”. El a fost arestat de organele polițienești. Mai departe, textul știrii suna astfel: „În comuna Darabani, județul Dorohoi, a fost arestat un criminalul de război Chirilă Berceanu, fost gardian la închisorile din Râbnița și Odesa. Berceanu a fost demascat de populația din comună. La primele cercetări el a recunoscut că este autorul a 78 de crime. Criminalul a fost înaintat Tribunalului Poporului”. Întrucât știrea nu oferă mai multe detalii, nu putem spune dacă persoana în cauză era originară din Darabani sau nu. În acest context, dărăbănenii sunt amintiți pentru prima dată în paginile ziarului Scânteia, organul oficial de presă al Partidului Comunist Român. (A.D.A., foto: fototeca.iiccr.ro)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”