Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

DOCUMENTAR Ocuparea de catre Armata Rosie si prima mentionare a darabanenilor in oficiosul Scanteia



Acum 69 de ani, trupele „eliberatoare” ale Armatei Roșii treceau Prutul, ocupând treptat partea de nord a Moldovei. La începutul lui martie 1944, armatele Frontului 2 Ucrainean, sub comanda mareșalului I. S. Konev lansează o puternică ofensivă pe linia orașelor Uman-Botoșani. La 17 martie ating Nistrul. Prin comunicate publicate pe prima pagină, de pe 29 martie până pe 3 aprilie, ziarul Universul anunța pierderea succesivă a Hotinului, Cernăuțiului și atingerea liniei Jijiei. Pe 6 aprilie Armata Roșie ocupă Botoșaniul, moment ce avea să fie prezentat de propaganda comunistă într-o cheie triumfalistă. Pentru jumătatea nordică a Moldovei începea o perioadă foarte grea. Izolată de restul țării, cu o administrație impusă de sovietici, și obligată să suporte crimele și jafurile unei armate de ocupație, populația a luat drumul pribegiei. În acest context, generalul Constantin Sănătescu nota în jurnalul său: „..frontul e rupt . Începe dezastrul, probabil. Exodul populației din Moldova este impresionant”. În zona Darabaniului, ca și în restul Moldovei, până în județele Bacău și Iași administrația românească avea să fie instaurată abia la începutul iernii lui 1944. În intervalul acesta de timp, soldații sovietici au spoliat practic populația regiunii, fapt care se va resimți puternic în următorii doi ani în timpul foametei.



Odată cu întoarcerea armelor împotriva Germaniei, la 23 august, și semnarea armistițiului cu Puterile Aliate, la 12 septembrie 1944 la Moscova, în România a fost declanșată o puternică ofensivă împotriva colaboraționiștilor regimului Antonescian. Ziarele erau pline de știri cu așa-numiții criminali de război care au fost dați pe mâna Tribunalelor Poporului, instanțe ilegale, impuse și susținute de Armata Sovietică prin Comisia Aliată (Sovietică) de Control. Pe acest fond, în numărul din 24 mai 1945 al oficiosului P.C.R. Scânteia, apărea o știre cu titlul: „Populația din Darabani a demascat un criminal de război”. El a fost arestat de organele polițienești. Mai departe, textul știrii suna astfel: „În comuna Darabani, județul Dorohoi, a fost arestat un criminalul de război Chirilă Berceanu, fost gardian la închisorile din Râbnița și Odesa. Berceanu a fost demascat de populația din comună. La primele cercetări el a recunoscut că este autorul a 78 de crime. Criminalul a fost înaintat Tribunalului Poporului”. Întrucât știrea nu oferă mai multe detalii, nu putem spune dacă persoana în cauză era originară din Darabani sau nu.  În acest context, dărăbănenii sunt amintiți pentru prima dată în paginile ziarului Scânteia, organul oficial de presă al Partidului Comunist Român. (A.D.A., foto: fototeca.iiccr.ro)



Te-ar mai putea interesa si:  Partidul Comunist RomanScanteiacomuna Darabani
12:12 pm Marti, 09 Aprilie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare