Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
INTERVIU Costel Soptica: „Suntem inca intr-un barbotaj in care avem apa si ulei, iar uleiul nu a reusit sa iasa complet la suprafata”

După dizolvarea alianţei USL, deputatul Colegiului Darabani, Costel Şoptică, a acordat un interviu pentru Darabaneni.ro în care afirmă că nu regretă nici un moment schimbarea politică care s-a produs şi nu exclude în totalitate posibilitatea unei alianţe a liberalilor cu democrat-liberalii. Paradoxal, deputatul liberal afirmă că acum au crescut şansele de salvare a Parchetului şi Judecătoriei din Darabani, ca urmare a amendamentului pe care parlamentarul l-a depus la Comisia juridică.
D-le deputat, s-au tulburat foarte mult apele în România în ultima perioadă. În aceste condiţii, ce aşteptări ar trebui să mai aibă dărăbănenii de la clasa politică actuală?
Este un moment oarecum tulbure, dar noi am ales ca şi liberali să avem, nu o fărâmă, ci libertatea întreagă şi vrem neapărat ca şi din opoziţie să construim ceva şi să îndreptăm ce este greşit, cu posibilităţile pe care le vom avea în viitor. Apele nu sunt clare, suntem încă într-un barbotaj în care avem apă şi ulei, iar uleiul nu a reuşit să iasă complet la suprafaţă. Dărăbănenii trebuie să aibă speranţe. Unii au plecat, au venit alţii la guvernare şi ar trebui ca într-un stat normal să nu depindem atât de mult de această schimbare. Gândiţi-vă, italienii cam câte guverne schimbau pe an, şi mergeau foarte bine. Nu cred că trebuie să gândim aşa, ci mai pozitiv.
Dărăbănenii s-au săturat să tot audă că nu primesc fonduri, că nu se face ceva în oraş pentru că sunt în opoziţie.
Nu sunt în opoziţie, pentru că la nivelul judeţului conducerea este liberală. Am spus tot timpul: hai să facem ce e de făcut. Este pentru prima dată când Darabaniului i s-au alocat de la buget aproximativ aceiaşi bani ca şi celorlalte oraşe de rangul său, nu mai există decalajele care erau înainte. M-am bătut până la capăt, dar nu sunt genul care să trâmbiţez în aceste situaţii. Am spus că 2014 ar putea fi mai greu decât 2013. Pe de o parte, ia sfârşit prima infuzie de bani europeni, unele proiecte şi programe vor fi depuse în mai-iunie, urmând a fi acceptate în toamnă şi vor primi finanţare în 2015 şi dintr-o dată suntem cu 2 miliarde şi ceva de euro mai puţin care intră în ţară şi mai urmează şi două rânduri de alegeri care mai încurcă lucrurile. De altfel, sunt proiecte şi programe pe care le poţi promova şi din opoziţie, nu e nici un fel de problemă. De exemplu, fondurile europene nu se alocă cu predilecţie numai pe criterii de putere.
„Unii dintre noi avem tendinţa să stăm cu gura căscată acolo, la Bucureşti”

Mai sunt şanse de salvare a Parchetului şi Judecătoriei din Darabani? Impresia omului de rând este că aceasta ar fi ultima grijă a politicienilor în această perioadă.
Absolut, poate mai mari ca înainte. Dacă înainte puteam avea surprize neplăcute ca şi colegii mei liberali să voteze negativ, dar am spus-o şi o repet, am avut sprijinul întregului grup liberal şi în acest moment îl am fără echivoc, şi acei câţiva de la PSD care sunt de la noi din zonă pot înclina balanţa spre a rămâne. Acel amendament este depus, am fost singurul care a avut acest tupeu, dar am considerat că dărăbănenii merită să lupt până la capăt pentru această cauză. Am fost trimis de aceşti oameni în Parlament şi încep cu ei, apoi trec la judeţ şi apoi la problemele naţionale. Cred că şi ceilalţi parlamentari ar trebui să gândească aşa pentru a duce la Bucureşti nevoile de acasă şi ar fi mai simplu. Unii dintre noi avem tendinţa să stăm cu gura căscată acolo, la Bucureşti. Venim de acasă, cei mai mulţi spun ce spun în teritoriu, apoi pleacă la Bucureşti şi-şi înghit limba până acolo. O să mă lupt până la capăt pentru Judecătoria şi Parchetul din Darabani. O iau ca pe o luptă personală, pe de o parte, şi liberală în context naţional. S-ar putea să am o altă surpriză acum: când vor vedea că am succes, să o retragă. Este şi asta o tactică PSD-istă, când vede că e de domeniul evidenţei un lucru, ori şi-l însuşeşte ori renunţă la el. Eu am nişte idei şi percepte pentru care am intrat în politică, dacă mi le-aş schimba acum, după 2 ani şi jumătate, înseamnă că am o problemă.
„Rămân liberal...nu vreau să aud de trădători”

Adică e falsă ipoteza trecerii d-voastră în barca PSD-ului? S-a vorbit despre o întâlnire pe care aţi avut-o cu deputatul Andrei Dolineaschi, preşedintele PSD Botoşani.
Nişte idioţenii. M-am întâlnit întâmplător în holul Parlamentului cu d-l Dolineaschi, care ieşise la o ţigară. Nu am discutat nimic despre Botoşani, despre PSD, PNL, nici vorbă de aşa ceva. Sunt nişte coincidenţe care sunt speculate într-un mod nefericit de nişte oameni care nu gândesc. Sunt un tip deschis. Din opoziţie sau de la putere, consider că trebuie să asculţi şi partea cealaltă pentru că ştim foarte bine că nu deţine nimeni adevărul absolut. De felul meu, sunt o fire mai împăciuitoare sau cel puţin ascult şi cealaltă parte, chiar dacă ulterior iau o decizie care nu-i convine celuilalt. Dar, s-ar putea ca şi omul ăla să aibă 1%-5% dreptate şi atunci poate pot corecta. Asta m-a învăţat viaţa până acum.

Despre alianţa cu PDL: „Nu poţi exclude, cum nu poţi niciodată include neapărat ceva”
Pe o scară de la 1 la 10, ce şanse acordaţi alianţei PNL-PDL?
Din punctul meu de vedere, este un moment exclus evaluării. În politică există întotdeauna probabilitatea alierii cu oricine, atâta timp cât acest lucru conduce la plusul pentru cetăţenii care te-au trimis acolo. Nu poţi exclude, cum nu poţi niciodată include neapărat ceva. Aici nu vorbim neapărat de noi, după ’90 încoace, ci şi istoric. De altfel, şi alianţa USL, aşa nefirească cum a fost ea, a fost o struţo-cămilă deoarece au fost stânga şi cu dreapta unite şi au putut exista, dar refacerea alianţei DA, aşa cum a fost ea, este exclusă.
Deci, s-ar putea să deveniţi coleg cu Stelică Strugaru împotriva căruia aţi candidat pentru Camera Deputaţilor?
Nu, coleg ar însemna să vină d-lui la PNL, ceea ce nu este cazul. Exclud total aceste lucruri pentru că nu-i nici rostul nici momentul...Alianţe pot exista. Alianţa reprezintă altceva. Este ca şi cum ai da de greu în pădure, ai intrat cu căruţa într-un şanţ şi, vrei nu vrei, chiar dacă te duşmăneşti cu cel din capătul satului şi-i cu calul în preajmă, îl rogi să te ajute să ieşi de acolo. Nu, acestea sunt chestiuni care trebuie analizate în linişte, mai în tihnă, şi după ce se aşează lucrurile, noua guvernare va merge mai departe. La Darabani, dacă faci puţin o adunare acolo, constaţi că PNL e majoritar, şi cu doi independenţi şi ce mai este, putem spune că deţinem puterea în Darabani. Important este să găsim soluţiile cele mai bune atât la judeţ cât şi la Darabani ca să aducem banii pentru investiţiile de care avem nevoie. Acest lucru este primordial, trecând pe locul doi orgoliul lui X sau lui Y de a fi el în faţă sau nu, sau de a considera că, cineva este păpuşă, iar el este păpuşarul şef care decide ce şi cum.
Citiţi şi:
Soptica: „O sa reusim in Parlament ceea ce nu am reusit cu ministeriadele...In rest, declaratii politice si povesti se gasesc foarte multi sa faca”
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”