Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

INTERVIU Costel Soptica: „Suntem inca intr-un barbotaj in care avem apa si ulei, iar uleiul nu a reusit sa iasa complet la suprafata”După dizolvarea alianţei USL, deputatul Colegiului Darabani, Costel Şoptică, a acordat un interviu pentru Darabaneni.ro în care afirmă că nu regretă nici un moment schimbarea politică care s-a produs şi nu exclude în totalitate posibilitatea unei alianţe a liberalilor cu democrat-liberalii. Paradoxal, deputatul liberal afirmă că acum au crescut şansele de salvare a Parchetului şi Judecătoriei din Darabani, ca urmare a amendamentului pe care parlamentarul l-a depus la Comisia juridică

D-le deputat, s-au tulburat foarte mult apele în România în ultima perioadă. În aceste condiţii, ce aşteptări ar trebui să mai aibă dărăbănenii de la clasa politică actuală?

Este un moment oarecum tulbure, dar noi am ales ca şi liberali să avem, nu o fărâmă, ci libertatea întreagă şi vrem neapărat ca şi din opoziţie să construim ceva şi să îndreptăm ce este greşit, cu posibilităţile pe care le vom avea în viitor. Apele nu sunt clare, suntem încă într-un barbotaj în care avem apă şi ulei, iar uleiul nu a reuşit să iasă complet la suprafaţă. Dărăbănenii trebuie să aibă speranţe. Unii au plecat, au venit alţii la guvernare şi ar trebui ca într-un stat normal să nu depindem atât de mult de această schimbare. Gândiţi-vă, italienii cam câte guverne schimbau pe an, şi mergeau foarte bine. Nu cred că trebuie să gândim aşa, ci mai pozitiv.

Dărăbănenii s-au săturat să tot audă că nu primesc fonduri, că nu se face ceva în oraş pentru că sunt în opoziţie

Nu sunt în opoziţie, pentru că la nivelul judeţului conducerea este liberală. Am spus tot timpul: hai să facem ce e de făcut. Este pentru prima dată când Darabaniului i s-au alocat de la buget aproximativ aceiaşi bani ca şi celorlalte oraşe de rangul său, nu mai există decalajele care erau înainte. M-am bătut până la capăt, dar nu sunt genul care să trâmbiţez în aceste situaţii. Am spus că 2014 ar putea fi mai greu decât 2013. Pe de o parte, ia sfârşit prima infuzie de bani europeni, unele proiecte şi programe vor fi depuse în mai-iunie, urmând a fi acceptate în toamnă şi vor primi finanţare în 2015 şi dintr-o dată suntem cu 2 miliarde şi ceva de euro mai puţin care intră în ţară şi mai urmează şi două rânduri de alegeri care mai încurcă lucrurile. De altfel, sunt proiecte şi programe pe care le poţi promova şi din opoziţie, nu e nici un fel de problemă. De exemplu, fondurile europene nu se alocă cu predilecţie numai pe criterii de putere.

„Unii dintre noi avem tendinţa să stăm cu gura căscată acolo, la Bucureşti


 
Mai sunt şanse de salvare a Parchetului şi Judecătoriei din Darabani? Impresia omului de rând este că aceasta ar fi ultima grijă a politicienilor în această perioadă.

Absolut, poate mai mari ca înainte. Dacă înainte puteam avea surprize neplăcute ca şi colegii mei liberali să voteze negativ, dar am spus-o şi o repet, am avut sprijinul întregului grup liberal şi în acest moment îl am fără echivoc, şi acei câţiva de la PSD care sunt de la noi din zonă pot înclina balanţa spre a rămâne. Acel amendament este depus, am fost singurul care a avut acest tupeu, dar am considerat că dărăbănenii merită să lupt până la capăt pentru această cauză. Am fost trimis de aceşti oameni în Parlament şi încep cu ei, apoi trec la judeţ şi apoi la problemele naţionale. Cred că şi ceilalţi parlamentari ar trebui să gândească aşa pentru a duce la Bucureşti nevoile de acasă şi ar fi mai simplu. Unii dintre noi avem tendinţa să stăm cu gura căscată acolo, la Bucureşti. Venim de acasă, cei mai mulţi spun ce spun în teritoriu, apoi pleacă la Bucureşti şi-şi înghit limba până acolo. O să mă lupt până la capăt pentru Judecătoria şi Parchetul din Darabani. O iau ca pe o luptă personală, pe de o parte, şi liberală în context naţional. S-ar putea să am o altă surpriză acum: când vor vedea că am succes, să o retragă. Este şi asta o tactică PSD-istă, când vede că e de domeniul evidenţei un lucru, ori şi-l însuşeşte ori renunţă la el. Eu am nişte idei şi percepte pentru care am intrat în politică, dacă mi le-aş schimba acum, după 2 ani şi jumătate, înseamnă că am o problemă.

„Rămân liberal...nu vreau să aud de trădători”

Adică e falsă ipoteza trecerii d-voastră în barca PSD-ului? S-a vorbit despre o întâlnire pe care aţi avut-o cu deputatul Andrei Dolineaschi, preşedintele PSD Botoşani.

Nişte idioţenii. M-am întâlnit întâmplător în holul Parlamentului cu d-l Dolineaschi, care ieşise la o ţigară. Nu am discutat nimic despre Botoşani, despre PSD, PNL, nici vorbă de aşa ceva. Sunt nişte coincidenţe care sunt speculate într-un mod nefericit de nişte oameni care nu gândesc. Sunt un tip deschis. Din opoziţie sau de la putere, consider că trebuie să asculţi şi partea cealaltă pentru că ştim foarte bine că nu deţine nimeni adevărul absolut. De felul meu, sunt o fire mai împăciuitoare sau cel puţin ascult şi cealaltă parte, chiar dacă ulterior iau o decizie care nu-i convine celuilalt. Dar, s-ar putea ca şi omul ăla să aibă 1%-5% dreptate şi atunci poate pot corecta. Asta m-a învăţat viaţa până acum.

În ce mă priveşte, eu am candidat ca şi liberal şi chiar dacă am fost în USL, rămân liberal, nu mă interesează nici un fel de aripă, nu vreau să aud de trădători. Eu am fost pentru eliminarea posibilităţii unui parlamentar de a migra. Dacă ai idei de genul acesta, nu ai decât să candidezi ca independent şi atunci faci ce vrei. În momentul în care te-a trimis Colegiul Darabani uninominal al PNL, eu acolo trebuie să rămân, acolo îmi este locul şi pentru aia m-au trimis oamenii. Nu am nici cel mai mic regret că am ieşit din această alianţă , pentru că nu reuşeam să mergem mai departe şi să implementăm aproape nimic. În permanenţă aveam o contrapondere: tot ce era bun transmitea PSD-ul, pentru că au un aparat bun în teritoriu, vai de mine, facem noi; tot ce era rău făceau liberalii. Dacă s-a făcut o bucăţică de asfalt, pentru că direcţia respectivă aparţinea de un ministru PSD, vai de mine că a făcut PSD-ul, dacă s-a pus o taxă, chiar dacă nu era o măsură PNL, pentru că ministru era Chiţoiu, s-a spus că liberalii sunt nebuni. N-au decât, acum, să scoată imediat taxele şi impozitele impuse de liberali, vorbind la nivel naţional. La nivel local, m-am supărat când m-a sunat cineva care a mers cu o problemă la Primărie şi i s-a spus că dacă n-ai aia, n-ai aia, mergi la Ţurcanu şi la Şoptică, ei se ocupă. Sunt de acord că putem şi greşi, iar atunci îmi asum greşeala, dar dacă îmi pui numai în cârcă, nu e ok.
 
Despre alianţa cu PDL: „Nu poţi exclude, cum nu poţi niciodată include neapărat ceva”

Pe o scară de la 1 la 10, ce şanse acordaţi alianţei PNL-PDL?

Din punctul meu de vedere, este un moment exclus evaluării. În politică există întotdeauna probabilitatea alierii cu oricine, atâta timp cât acest lucru conduce la plusul pentru cetăţenii care te-au trimis acolo. Nu poţi exclude, cum nu poţi niciodată include neapărat ceva. Aici nu vorbim neapărat de noi, după ’90 încoace, ci şi istoric. De altfel, şi alianţa USL, aşa nefirească cum a fost ea, a fost o struţo-cămilă deoarece au fost stânga şi cu dreapta unite şi au putut exista, dar refacerea alianţei DA, aşa cum a fost ea, este exclusă.

Deci, s-ar putea să deveniţi coleg cu Stelică Strugaru împotriva căruia aţi candidat pentru Camera Deputaţilor?

Nu, coleg ar însemna să vină d-lui la PNL, ceea ce nu este cazul. Exclud total aceste lucruri pentru că nu-i nici rostul nici momentul...Alianţe pot exista. Alianţa reprezintă altceva. Este ca şi cum ai da de greu în pădure, ai intrat cu căruţa într-un şanţ şi, vrei nu vrei, chiar dacă te duşmăneşti cu cel din capătul satului şi-i cu calul în preajmă, îl rogi să te ajute să ieşi de acolo. Nu, acestea sunt chestiuni care trebuie analizate în linişte, mai în tihnă, şi după ce se aşează lucrurile, noua guvernare va merge mai departe. La Darabani, dacă faci puţin o adunare acolo, constaţi că PNL e majoritar, şi cu doi independenţi şi ce mai este, putem spune că deţinem puterea în Darabani. Important este să găsim soluţiile cele mai bune atât la judeţ cât şi la Darabani ca să aducem banii pentru investiţiile de care avem nevoie. Acest lucru este primordial, trecând pe locul doi orgoliul lui X sau lui Y de a fi el în faţă sau nu, sau de a considera că, cineva este păpuşă, iar el este păpuşarul şef care decide ce şi cum.

Citiţi şi:
Soptica: „O sa reusim in Parlament ceea ce nu am reusit cu ministeriadele...In rest, declaratii politice si povesti se gasesc foarte multi sa faca”
Te-ar mai putea interesa si:  USLCostel ŞopticăPDLPNL
11:12 am Vineri, 07 Martie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare