Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Costel Șoptică: „Foarte multă lume mi-a spus că oamenii se schimbă. Eu sper ca schimbarea mea să fie în bine”Proaspătul parlamentar Costel Şoptică dezvăluie pentru Darabaneni.ro planurile sale pentru 2013. Fostul businessman recunoaşte că anul 2012 a fost unul foarte bun pentru el şi doreşte ca în mandatul său să implementeze în zona oraşului Darabani mai multe proiecte nerambursabile în domeniul agricol, liberalul fiind secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României. De asemenea, Şoptică anunţă că spitalul din Darabani va deveni funcţional în jurul datei de 1 martie.

D-le deputat…V-aţi obişnuit cu acest apelativ? Aţi trecut de la afaceri la politică, în timp ce la noi se obişnuieşte ca politica să devină o afacere
 
Daţi-mi voie să recunosc că nu m-am obişnuit, încă, cu acest apelativ, care trebuie să atragă după sine şi rezultate. Am câştigat alegerile cu un scor mare, aproximativ 72%, la distanţă mare faţă de contracandidaţii mei, dar această funcţie aduce şi răspunderi mari. Peste patru ani, când împreună cu d-voastră şi dărăbănenii vom face un bilanţ, îmi doresc atunci să avem rezultate cu adevărat palpabile pentru dărăbăneni, care să demonstreze că am meritat acest apelativ. Am luat decizia de a intra în politică cu ceva mai mult de doi ani de zile în urmă, deci trecerea de la afaceri la politică s-a făcut în cazul meu treptat, dar aşteptările mele în ceea ce priveşte politica sunt mari vis a vis de ceea ce vreau să realizez în acest domeniu, este un nou orizont pe care eu mi-aş dori să-l ating, mai important prin prisma oamenilor pe care-i reprezint şi mai puţin prin prisma mea. Eu consider că am făcut destule ca bugetar timp de 10 ani de zile cât am fost profesor, am făcut şi în afaceri, şi sper ca şi în politică să ajung măcar la acelaşi nivel.

Aţi amintit de victoria categorică obţinută la alegerile parlamentare. Credeţi că alegătorii au votat pro USL sau anti PDL?

Este clar că s-a votat pro USL. A fost un vot politic. Spuneam că prin implicarea mea, ducând procentul la 72 %, victoria a fost mai dulce pentru că am simţit că faţă de ceilalţi colegi ai mei care s-au impus cu peste 60 %, am simţit atunci că munca mea a fost răsplătită în plus cu 5-6 procente faţă de alţi candidaţi care poate erau clasaţi mai bine ca mine în sondajele electorale. Nu am făcut rabat de la nimic, şi până-n ultima zi am făcut campanie aşa cum mi-am propus, chiar dacă ştiam cu 10 zile înainte de alegeri că voi câştiga detaşat colegiul. Ca fost sportiv de performanţă ştiu că eşti câştigător doar după ce ai trecut linia de sosire, nu cu o tură înainte.

 

Cu ce sentiment aţi păşit pragul Casei Poporului: cel al împlinirii depline, al puterii absolute sau cu timiditatea omului obişnuit din Suharău?

Eu nu nu sunt un tip timid, dar nici un infatuat care să creadă că odată trecut peste acest prag aş deţine puterea sau adevărul absolut pentru că nimeni nu deţine puterea sau adevărul absolut pe acest Pământ. Trebuie să recunosc că, în momentul depunerii jurământului la tribuna Parlamentului, te încearcă o emoţie, şi am remarcat acest lucru şi la cei care au depus jurământul a doua sau chiar a treia oară. A fost un moment măreţ pentru mine, când am realizat că eu îi reprezint pe cei peste 50.000 de oameni din Colegiul Darabani şi că am obligaţia de a fi vocea lor acolo şi datoria de a-i reprezenta cu demnitate, cinste şi onoare.   

Aţi ajuns în Parlament, aţi depus şi jurământul, credeţi că România are nevoie în prezent de 588 de parlamentari, mai mulţi decât Congresul USA?

Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă şi, din păcate, nu s-a reuşit schimbarea legii electorale, astfel încât această inepţie să nu se fi întâmplat. Avem în acest moment parlamentari cu reprezentativitate în electorat mai mică decât a unui primar de comună, şi atunci e clar că au un cuvânt mai mic de spus, dar acolo toţi suntem egali, iar votul tuturor este egal, chiar dacă reprezentativitatea pe care o avem în electorii noştri diferă mult de la un parlamentar la altul. Acum, când avem această majoritate, sper să putem schimba această lege electorală, astfel încât aşa ceva să nu se mai întâmple în viitor.

Impresia omului de rând este mulţi dintre parlamentari sunt acolo mai mult pentru ei şi mai puţin pentru cei care i-au ales.

Eu sunt nou în Parlament. De abia i-am cunoscut pe colegii din Comisia pentru agricultură şi cel puţin cei 8 parlamentari botoşăneni din USL pe care-i cunosc foarte bine şi cei pe care i-am cunoscut la Bucureşti în acest timp scurt, nu mi-au lăsat deloc impresia că ar fi acolo în primul rând pentru ei. Din contră, deocamdată suntem animaţi de o dorinţă extraordinară de a face cât mai mult pentru judeţul Botoşani. Am adus în discuţie până acum, printre altele, problema drumului naţional de pământ pentru care suntem vestiţi în ţară, iar premierul Ponta, şi la insistenţele noastre, a dispus ca acest drum să fie inclus anul acesta într-un program naţional de reabilitare. Este prima izbândă a Botoşanilor, ne dorim să nu fie şi ultima. Avem de dus mari lupte, vom vedea cum le vom aborda pentru a obţine victorii, că să se vadă că şi în judeţul Botoşani, cu ajutorul parlamentarilor, se poate schimba ceva.

Acest procent foarte mare obţinut de USL poate dezechilibra balanţa democraţiei din România. Cel puţin la nivelul oraşului Darabani, după toate alegerile de anul acesta, prima impresie este că opoziţia este pe cale de dispariţie.

Şi în USL există voci care fac să echilibreze lucrurile. Nu se va pleca într-o direcţie greşită. Partidele de centru stânga şi de centru dreapta din componenţa alianţei politice formează o democraţie adevărată. Nu cred că procentajul mare pe care l-am obţinut ne-ar face să alunecăm. Eu nu pot să cred aşa ceva şi sunt convins că nu se va întâmpla asta. Noi am muncit, am ajuns sus, suntem puternici, lumea are aşteptări de la noi şi va trebui să fim foarte atenţi, chiar dacă prima impresie este că PDL Darabani a dat bir cu fugiţii. Avem acolo un independent care o să-i tragă permanent de urechi pe cei care nu-şi fac treaba. Nu cred că se vor produce derapaje care să afecteze cetăţeanul din Darabani. Cred că şi implicarea mea chiar până la nivelul Consiliului Local va crea un echilibru pentru cei din zona respectivă.Aţi realizat tot ce v-aţi propus în 2012?

În plan personal sunt foarte mulţumit. Tot ceea ce mi-am propus, am reuşit. Am fost director de campanie pentru preşedintele CJ, Florin Ţurcanu, şi am câştigat detaşat alegerile, am obţinut procentaje bune la Referendum şi mai ales la alegerile parlamentare. Chiar şi alegerea mea în funcţia de secretar al Comisiei pentru agricultură este un câştig, un plus pentru noi cei din Botoşani. În ce priveşte familia, sunt foarte foarte mulţumit. Copiii învaţă bine, băiatul şi-a luat cu brio examenele la o facultate foarte grea. Am petrecut împreună Sărbătorile anul acesta, după ce am lipsit destul de mult de acasă datorită politicii. Familia a fost şi rămâne întotdeauna aproape de mine.

Aţi primit mult mai multe felicitări la Sărbătorile de iarnă de anul acesta, faţă de acum 3 ani când nu eraţi împlicat în politică?

O să rămâneţi surprins, atunci când făceam business, aveam parte de mai multe telefoane şi felicitări decât acum. Am primit şi acum suficiente, într-adevăr multe de la persoane care nu-mi sunt foarte cunoscute. Am primit şi mesaje de la aşa-zişi linguşitori, dar acest lucru nu va constitui un avantaj pentru persoana respectivă care ar putea crede că printr-o apropiere forţată de mine ar putea obţine anumite avantaje, dar nu este cazul.I-aţi cunoscut destul de bine pe oamenii din Colegiul Darabani, mulţi dintre ei foarte săraci. Credeţi că peste patru ani acestor oameni le va fi mai bine?

Eu sunt un liberal şi am o gândire liberală. Sunt convins că mulţi oameni din această zonă au nevoie de ajutor, mulţi în obţinerea unui loc de muncă. Cred că rolul meu va fi determinant în atragerea de fonduri europene şi crearea de locuri de muncă. Rolul parlamentarului este acela de a se implica ca ajutoarele sociale să ajungă efectiv la oamenii care trebuie să primească aceste ajutoare şi nu la cei care au gura mai mare. În periplul meu prin Colegiul Darabani am văzut oameni care merită să primească aceste ajutoare sociale şi le primesc, iar alţii care din punct de vedere legal nu se încadrează şi nu beneficiază de aceste ajutoare sociale. Părerea mea este că se impune o anchetă socială foarte riguroasă în aceste cazuri, iar omul să poată fi ajutat atunci când are nevoie, nu peste 3 sau 6 luni când este finalizată documentaţia respectivă.

Mai sunt unii care îndeplinesc condiţiile de acordare a acestor ajutoare sociale, dar din punctul meu de vedere nu merită să le primească, şi atunci va trebui să gândim împreună cu primarii şi consilierii cum să-i ajutăm pe aceşti oameni, iar pentru cei care pot munci să găsim soluţii ca ei să-şi găsească de lucru. Vis a vis de aceste anchete sociale, am discutat deja în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei pentru agricultură despre rezolvarea acelui cadastru cu titlu gratuit. Nici peste 20 de ani nu vom rezolva această problemă, dacă nu se implică statul să facă gratuit întabularea parcelelor de pământ. Toţi membrii Comisiei pentru agricultură, inclusiv cei opt din opoziţie, au fost de acord ca statul trebuie să rezolve această problemă, pentru că altfel vom avea mari probleme în 2014 când subvenţiile vor fi acordate pe considerente noi impuse de Uniunea Europeană. Demersurile noastre au inclus ideea ca UE să ne mai lase un an pe sistemul actual ca oamenii să aibă timp să-şi întocmească documentele în 2014, iar din 2015 să se intre pe noua formulă de subvenţii.Sunteţi scretarul Comisiei pentru agricultură, un domeniu despre care s-a tot vorbit că ar putea să ridice această zonă, dar până acum s-a făcut mult prea puţin în acest sens.

În cadrul acestei comisii am simţit că pot cu adevărat să fac ceva. Puteam alege oricare altă comisie, dar am mers ţintit pe acest domeniu, unde au dorit să adere foarte mulţi parlamentari. În final, chiar s-a votat pe zone pentru a alege membrii comisiei. Argumentele aduse de mine, faptul că judeţul Botoşani este unul eminamente agrar, iar un procent de peste 80 % din PIB-ul zonei oraşului Darabani cred că provine din agricultură, au cântărit foarte mult. Părerea mea este că e nevoie un siloz sau două în zonă, unde să depozitezi grânele, să nu le vinzi imediat ce le-ai cules de pe câmp. Concret, vor exista la Darabani proiecte din fonduri nerambursabile în ce priveşte legumicultura. Trebuie să construim sere şi o staţie de sortare primară a acestor legume, astfel încât să putem pătrunde în circuitul lanţurilor mari de magazine. Nu faci sere doar pentru a vinde în Piaţa mică şi Piaţa mare din Botoşani.

Dărăbănenii sunt obişnuiţi să cumpere legume de la magazinele mari din Suceava, nu invers.

Este un paradox să locuieşti la Darabani şi să cumperi pătrunjel de la Suceava ca să-l revinzi în Darabani, sau să avem pe tarabă mere de import. Am fost în piaţa din Darabani de multe ori şi am văzut asta. Există idei, dorinţă, dar cel mai mare handicap al acestui proiect legat de sere este reprezentat de lipsa gazului metan, dar prin cele două parcuri eoliene care vor exista la Păltiniş şi Mitoc vom vedea dacă nu putem lua energie verde de acolo la un preţ mai bun. În acest an vor fi introduse subvenţii pentru energie electrică, gaz metan şi combustibil (motorină) în agricultură. Sunt probleme dureroase pe care şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a inclus în programul său de guvernare.

Aceste proiecte pe care doriţi să le implementaţi în zonă ar urma să-l concureze pe colegul d-voastră din alianţă, omul de afaceri Costel Nazare?

Din contră, cred că l-ar avantaja. Trebuie să fim realişti. Cu cât suntem mai mulţi şi mai bine organizaţi, cu atât suntem mai puternici. Chiar şi Costel Nazare a vândut anul trecut cereale direct de pe câmp. Cred că ar fi şi el direct interesat să-şi vândă în supermarketuri legumele pe care le cultivă la Trestiana. Dacă pătrunzi în cadrul acestor lanţuri de magazine regulile sunt foarte dure, dar şi avantajele financiare sunt pe măsură.

Nu credeţi că a fost forţată ideea redeschiderii spitalului din Darabani în campania electorală pentru alegerile parlamentare? Şi totuşi, deocamdată nu beneficiază nimeni de servicii medicale în cadrul acestei unităţi sanitare.

Din ştiinţa mea, pe noua organigramă spitalul va fi funcţional într-un timp foarte scurt, dar asta înseamnă o lună, o lună şi jumătate. Vă imaginaţi efortul care trebuie depus acolo. Noi nu am găsit acolo un spital în conservare, ci mai degrabă o ruină. Nu vreau ca acest spital să fie redeschis, doar de dragul de a-l redeschide. În ce priveşte forţarea, nu a fost neapărat cu caracter electoral, atât timp cât Guvernul a emis două hotărâri care consfinţesc faptul că acest spital se redeschide, idee exprimată şi de premierul Ponta la ultima sa vizită la Botoşani. Atunci când îţi propui să dărâmi ceva e uşor, dar atunci când trebuie să refaci e foarte greu, dar spitalul va fi redeschis aşa cum am promis.

Aţi analizat şi problema personalului care va lucra la viitoarea unitate spitalicească?

Din cunoştinţele mele, spitalul va fi redeschis în jurul datei de 1 martie. Se vor crea 15 sau 16 locuri de muncă, vor fi 4-6 medici care ar urma să vină de la Botoşani sau Dorohoi. O parte a personalului va fi transferat şi se vor organiza şi concursuri pe post. Mai multe detalii despre acest subiect veţi obţine când se vor întâmpla concret aceste lucruri, dar există posibilităţi. Mi-aş dori să fie un bibelou de spital la Darabani, nu vreau să se facă asistenţă socială acolo, ci medicină.Ce vă doriţi d-voastră în 2013 şi ce le doriţi oamenilor din Colegiul Darabani?

Îmi doresc ca eu şi familia mea să avem sănătate. Ce îmi doresc mie, urez şi tuturor botoşănenilor, pentru că dacă suntem sănătoşi putem să ne atingem obiectivele. Îmi doresc ca serviciile medicale ale spitalului din Darabani să se ridice la standardele Spitalului Judeţean Botoşani. Vreau ca la sfârşitul acestui an să se vadă faptele mele, m-aş bucura ca acel drum naţional să fie finalizat, iar în cazul dărăbănenilor să fie demarat programul aprobat prin HG 577 care priveşte reabilitarea drumurilor şi dezvoltarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, astfel încât în 2-3 ani când vor fi finalizate aceste lucrări, oraşul Darabani să arate altfel.

Noi vă dorim să nu uitaţi niciodată de unde aţi plecat.

Foarte, foarte multă lume (accentuez cu 5 de „foarte”) mi-a spus că oamenii se schimbă. Eu sper ca schimbarea mea să fie în bine, şi cred cu tărie că nu voi dezamăgi. Chiar dacă nu voi putea duce un obiectiv la bun sfârşit, voi ieşi în faţa oamenilor să le explic motivele pentru care acel proiect nu a putut fi finalizat.               
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăCostel NazareParlamentul RomanieiComsia pentru agricultura
5:14 pm Joi, 10 Ianuarie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare