Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Costel Soptica a depus amendament impotriva desfiintarii Parchetului si Judecatoriei DarabaniDeputatul Colegiului Darabani a motivat că prin desfiinţarea Judecătoriei şi Parchetului Darabani se aduce atingere accesului la justiţie din cauza distanţelor mari pe care ar trebui să la parcurgă locuitorii din zonă până la cele mai apropiate instanţe. Liberalul a invocat şi raportul „Sisteme judiciare din Europa: Eficienţa şi calitatea justiţiei” elaborat de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) în 2012 care atrage atenţia că accesul la justiţie nu poate fi limitat la resursele financiare, ci este legat de accesul geografic la justiţie. Vă prezentăm în continuare integral comunicatul de presă care conţine declaraţia politică a deputatului Costel Şoptică. Parlamentarul avea programată o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru luni, 17.02.2014, orele 13:00

Reforma Justiţiei este una dintre principalele preocupări ale Guvernării USL, ale Partidului Naţional Liberal, considerată o piatră de temelie a statului de drept. Restructurarea sistemului judicar naţional, la fel ca şi în alte state ale Europei de Vest şi de Nord, a dus la creionarea unei noi hărţi a instanţelor din ţară. Pe de altă parte, valul de transformări este grevat de constrângerile dictate de criza economică, astfel că s-a ajuns la concluzia că instanţele de mai mari dimensiuni pot face faţă mai bine constrângerilor financiare şi fluctuaţiei numărului de judecători şi de cauze.

Ministerul Justiţiei a propus desfiinţarea a 30 de judecătorii, printre care şi cea din Darabani, judeţul Botoşani, cu scopul de a eficientiza activitatea instaţelor din România. Situaţia Judecătoriei Darabani este complexă, iar propunerea Ministerului Justiţiei trebuie analizată cu maximă atenţie. Raportul „Sisteme judiciare din Europa: Eficienţa şi calitatea justiţiei” elaborat de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ), ediţia 2012, atrage atenţia că accesul la justiţie nu poate fi limitat la resursele financiare, ci este de asemenea legat de accesul geografic la justiţie. De altfel, şi criteriile luate în calcul de Ministerul Justiţiei la stabilirea instanţelor ce se desfiinţează vizează posibilităţile financiare ale populaţiei arondate acestor judecătorii.În cazul Darabani, este nevoie de o analiză mai atentă. Comisia Naţională de Prognoză plasează salariul mediu din judeţul Botoşani la finalul clasamentului naţional, devansând, potrivit statisticilor, numai judeţele Bihor, Harghita şi Covasna (Proiecţia principalilor indicatori economico– sociali în profil teritorial până în 2017). Desfiinţarea Judecătoriei Darabani ar afecta serios populaţia din zonă, pentru care accesul la justiţie ar putea fi drastic limitat din cauza distanţelor mari pe care oamenii ar trebui să le parcurgă până la cele mai apropiate instanţe din judeţ. Situaţia devine şi mai grea, dacă ţinem seama de faptul că Darabani are jurisdicţie pe zona cea mai îndepărtată de reşedinţa de judeţ. Pe de altă parte, s-au constatat cazuri când oamenii au venit pe jos şi câte 15 km ca să ajungă la Judecătoria Darabani. Dacă se desfiinţează această judecătorie, oamenii ar trebui să străbată distanţe duble, iar pentru locuitorii din zonele de graniţă ar deveni o problemă şi mai mare să ajungă la alte instanţe.De altfel, tocmai graniţa pe care Judecătoria Darabani o are cu state extracomunitare, Republica Moldova şi Ucraina, o face extrem de importantă în cadrul sistemului judicar naţional. Experienţa pe care a dobândit-o în cauze specifice traficului de graniţă este extrem de preţioasă în derularea cu maximă eficienţă a actului de justiţie. Mai mult, distanţa mult mai mică faţă de graniţă permite intervenţii rapide din partea procurorilor şi judecătorilor de la Darabani. Pe de altă parte, managementul Judecătoriei Darabani şi-a dovedit eficienţa în   cursul ultimilor 20 de ani, pentru că atât judecătoria, cât şi parchetul au sedii modernizate, astfel încât ele să corespundă cerinţelor unor astfel de instituţii. De altfel, în jurul Judecătoriei Darabani s-a creat o comunitate de specialişti care s-ar distruge prin desfiinţarea instanţei.

În plus, costurile bugetare ar creşte corespunzător prin mutarea acestor specialişti în alte localităţi, la alte instanţe, pentru că cheltuielile cu transportul şi chiriile personalului judiciar sunt suporate de către bugetul de stat. În aceste condiţii, desfiinţarea Judecătoriei Darabani, precum şi a Parchetului de pe lângă această judecătorie, va avea impact negativ semnificativ asupra procesului de justiţie din zonă. Personal, ca deputat de Botoşani, voi depune toate eforturile să conving Ministrul Justiţiei şi pe ceilalţi parlamentari de necesitatea menţinerii judecătoriei la Darabani, pentru că avantajele păstrării instanţei aici depăşesc cu mult economiile pe care bugetul statului le-ar face prin renunţarea la Judecătoria Darabani.
Te-ar mai putea interesa si:  USLCostel ŞopticăJudecatoria DarabaniParchetul de pe langa Judecatoria DarabaniColegiul DarabaniMinistrul JustitieiRobert CazanciucCEPEJ
12:52 pm Luni, 17 Februarie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare