Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Costel Soptica: „Cel mai important lucru este ca agricultorii sa se asocieze”Deputatul Colegiului Darabani, liberalul Costel Şoptică, a prezentat în Parlament o declaraţie politică în care susţine necesitatea asocierii agricultorilor. Secretarul Comisiei pentru agricultură spune că preţul produselor agricole a scăzut anul acesta foarte mult ca urmare a recoltei foarte bogate. Vă prezentăm în continuare declaraţia politică integrală a parlamentarului botoşănean:

În această perioadă, trăim vremuri de neînţeles pentru agricultura şi agricultorii României. Anul 2013 este socotit ca fiind unul excelent, în condiţiile permise de dotarea agriculturii, ceea ce va duce la o creştere a Produsului Intern Brut menit să asigure ţintele macroeconomice propuse. Pe de altă parte, seceta de anul trecut a influenţat serios creşterea economică.

Amintesc toate acestea pentru a atrage atenţia asupra importanţei pe care o are producţia agricolă atât la nivel naţional, cât şi pentru funcţionarea şi dezvoltarea sectorului agricol, a fermierilor, în special.

Pentru agricultorii români, nu contează ce recoltă se obţine. Banii rezultaţi din valorificarea producţiei nu sunt suficienţi să-şi plătească datoriile şi să mai şi înceapă lucrările agricole pentru următoarea recoltă. Aşa s-a întâmplat anul trecut, când aproape nu am avut grâu să asigurăm consumul intern, la fel este şi în acest an, când recolta a atins cantităţi record pentru ţara noastră. Tot nu a fost bine pentru fermierii români. Dacă în 2012, recolta a fost insuficientă ca să acopere costurile de producţie, anul acesta preţul s-a prăbuşit sub recolta prea mare. Şi iarăşi nu ajung banii pentru plata datoriilor.

Agricultorii au dat vina pe marile companii de comerţ cu cereale, care au afaceri la nivel mondial. Acestea sunt suspectate de înţelegeri de tip cartel, prin care ar fi impus preţuri de nimic pentru grâul românilor. Consiliul Concurenţei chiar a demarat o verificare, ca să vadă dacă aceste mari companii de trading nu au apelat la practici nelegale. Cert este că grâul românesc a fost cumpărat de la agricultori cu 30% mai ieftin decât au plătit în alte părţi ale Uniunii Europene.

Vremurile pe care trăim, mai ales de când suntem membrii ai UE, trebuie să-i facă pe agricultori să înţeleagă că regulile jocului sunt cu totul altele faţă de acum 20 de ani. Funcţionăm într-o piaţă comună, unde toată lumea trebuie să se supună aceloraşi reguli. De aceea, fermierii trebuie să se folosească de ceea ce se poate ca să nu intre în conflict cu legea şi, totodată, să-şi atingă scopul – munca lor să fie preţuită la corecta valoare.

Cel mai important lucru este ca agricultorii să se asocieze. În acest fel, ei pot să ţină piept mai bine presiunilor făcute de traderii de cereale. Guvernarea USL a pus accent pe crearea unor structuri care să strângă în jurul lor tot mai mulţi fermieri, astfel încât să le crească forţa de negociere cu cumpărătorii produselor lor. Şi totuşi, se înregistrează o inerţie extrem de mare din partea agricultorilor la asociere.

Ca o continuare a acestei iniţiative, se pune problema construirii de silozuri, unde fermierii să poată depozita cerealele, şi nu numai, în aşteptarea unor preţuri corecte. Este ultima lor solicitare, ca să nu mai fie la mâna samsarilor de cereale. În România, marii comercianţi de cereale sunt şi proprietarii silozurilor, astfel că fermierii sunt dependenţi de aceştia din toate punctele de vedere.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, finanţat din fonduri comunitare, conţine măsuri speciale destinare sprijinirii construirii de silozori. Totul este ca şi fermierii să acceseze aceste fonduri. Cum costurile sunt destul de însemnate, cea mai bună soluţie este ca fermierii să se asocieze pentru realitarea unor astfel de proiecte.

De aceea, consider că eforturile noastre, ale aleşilor, trebuie să se concentreze pe convingerea fermierilor cu privire la oportunitatea asocierii lor. Trebuie să le arătăm avantajele acestei mărsuri, pentru că actualele condiţii economice nu permit intervenţia statului în stabilirea preţurilor.

Citiţi pe aceeaşi temă:
Costel Soptica: „USL a gasit solutia pentru acoperirea pierderilor in agricultura-fondurile mutuale”
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăParlamentul RomanieiColegiul Darabani
4:19 pm Marti, 24 Septembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare