Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dinu „Ford” Apărăștii: „Handbalul mi-a dat totul” VIDEO DE COLECȚIEUn dărăbănean care locuieşte în prezent în Spania, Dinu „Ford” Apărăştii, a aşezat în anii ’80 Darabaniul pe harta handbalului românesc. Acum visul său este de a reveni acasă, unde doreşte să predea în continuare educaţie fizică la Grupul Şcolar Darabani.

Ford a devenit la începutul anilor ’80 „marca înregistrată” a sportului dărăbănean, în special a handbalului. Profesorul suplinitor Dinu Apărăştii a primit supranumele producătorului american de automobile după o probă de viteză disputată la liceul din Darabani, în prezenţa prof. Radu Pop. De asemenea, Harrison Ford a fost actorul care i-a marcat tinereţea. Născut în data de 28.02.1955, Dinu Apărăştii este de mic copil atras de handbal, chiar dacă nu prinde un loc în echipa şcolii generale, antrenată în acele vremuri de Dumitru Zvorişteanu. Debutează în învăţământ la Lişmăniţa, unde a lucrat ca învăţător trei luni de zile, devenind ulterior profesor suplinitor al şcolii din Corneşti.

A câştigat din prima clipă admiraţia directorului unităţii de învăţământ, prof. Gheorghina Ursuleanu. La Corneşti formează prima echipă de handbal care le avea în componenţă pe Maria Timofte, Vera Hrimiuc şi Hapliuc Dorina, echipă cu care va câştiga prima competiţie şcolară din zona oraşului Darabani. Curând este ofertat să predea şi la liceul oraşului, unde va lucra alături de prof. Valerica Amihălăchioae. După ce profesoara originară din Dorohoi pleacă în municipiul vecin, Apărăştii va continua să dezvolte handbalul şcolar dărăbănean.

 „Am avut un har de la Dumnezeu” spune foarte modest antrenorul. Se axează în special pe handabalul feminin, deoarece competiţiile de fete erau mai puternice, de ex. Daciadele, iar Cupa UTC nici nu exista la băieţi. În paralel, a predat şi tenisul de masă, participând la trei finale naţionale la Medgidia cu eleva Antoneta Sîrghi, care fusese pregătită la şcoala generală de către renumitul prof. Epure din Viişoara. De asemenea, Apărăştii a fost antrenorul principal al echipei de fotbal Recolta Darabani, jucând în 1993 la Botoşani un meci de baraj pentru promovarea în divizia C, pierdut atunci cu 2-0 în faţa echipei Agrojim Dîngeni.

Handbalul a fost o deschidere spre viaţă

În 1998 se înscrie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi unde a fost coleg de promoţie cu Cristian Caldare şi Mihai Rusu. În acelaşi timp predă handbal la Darabani. „Pentru mine handbalul a însemnat totul. A fost ieşirea mea din anonimat ca profesor. Prin handbal am promovat liceul şi oraşul. Acest sport te învaţă ce înseamnă iubirea de sine şi dragostea pentru aproapele tău. Handbalul a fost o deschidere spre viaţă”, ne-a mărturisit Dinu Apărăştii.

Prima competiţie de anvergură la care a participat a fost Cupa UTC din 1980 cu echipa de fete a Liceului Industrial de atunci, Ştiinţa Darabani. Ajunge la faza naţională de la Bucureşti, reuşind să se claseze în final pe locul IV, fiind „driblat” de regulament. În acelaşi timp antrenează şi echipa fabricii din localitate, Filatura Darabani, beneficiind de tot sprijinul conducerii unităţii, formată din ing. Pujină şi Crăciunescu. Primarul oraşului, Zbughin, şi fabrica de confecţii au reuşit să amenajeze în doar două săptămâni terenul dintre blocuri, astfel încât să fie omologat pentru meciurile de baraj pentru divizia B la handbal.

Mai jos, VIDEO DE COLECŢIE cu meciurile disputate de Filatex Darabani în 1986, secvenţe filmate de prof. Ionel Bichir. După ce elimină printr-o dublă victorie pe Voinţa Botoşani, echipa dărăbăneană este eliminată la Bacău de către HCM Galaţi, „cavalerii fluierului” având un aport deosebit în deznodământul partidei. După un sfert de secol, Dinu Apărăştii nu le poartă pică „fluieraşilor”  şi spune că nu e frumos să-ţi vorbeşti colegii de rău. De asemenea, în 2001, Ford participă la Iaşi cu echipa de băieţi a liceului din Darabani la faza pe zonă a Olimpiadei Sportului Şcolar.

Pasa vieţii

Profesorul universitar ieşean Paul Cercel se adresează antrenorului Apărăştii la o inspecţie de grad la care a luat parte la liceul din localitate: „Ştiu că tu mănânci handbalul pe pâine”. Profesorul dărăbănean şi-a făcut un nume prin handbal, dar în acelaşi timp a câştigat inima celei mai bune handbaliste pe care a antrenat-o la liceul din Darabani: Livia Alexa. I-a făcut fetei un marcaj special pe toată perioada liceului. În 1994, învăţătorul Vlad Avasiloae l-a convins că împreună cu mingea de handbal, ar fi bine să-i dăruiască şi un inel extremei stânga a echipei dărăbănene. Soţii Apărăştii au împreună trei copii: Cezar, Andrei şi Elena, fiica antrenorului devenind între timp o foarte bună handbalistă. 
„Îmi pare rău că am plecat în Spania”
În anul 2002, după terminarea facultăţii, Dinu Apărăştii îşi urmează soţia în străinătate, în prezent locuind în oraşul Torrejon de Ardoz din apropierea Madridului, mică localitate de emigranţi în care se află renumitul Parc Europa (foto sus, sursa: 360cities.net ). „Tatăl meu mi-a spus că dacă nu plec în străinătate după soţie sunt un prost, dar îmi pare rău că am plecat în Spania”, a spus Apărăştii. Dărăbăneanul este un om foarte credincios, pomenindu-l pe Dumnezeu de fiecare dată când povesteşte. În Torrejon de Ardoz participă duminica la slujbele la biserică, unde o altă dărăbăneancă, Florica Anghel, este dirijor în corul lăcaşului sfânt din Spania.

Iarba verde... şi parchetul de acasăCând vine vorba de Darabani îi reapare zâmbetul pe buze. Păşeşte vizibil emoţionat în sala de sport a liceului, la a cărei construcţie a pus umărul şi de care îl leagă cele mai frumoase amintiri. Îşi aminteşte perfect fetele pe care le-a antrenat aici şi aşezarea lor în teren: Livia Alexa (extr.stg.), Rita Dragotă (inter stg.), Stela Rotaru(inter dr.), Daniela Negru (inter stg.), portăriţele Maria Timofte şi Maria Achiţenei, Estera Ciobanu şi Ana Prosan (inter dr.), Maria Huţuţui şi Celica Seftiuc (extr. dr.), Florica Dobrincu (centru) ş.a. Fostul antrenor spune că toţi banii din lume nu pot cumpăra mireasma ierbii proaspăt cosite de acasă şi susurul izvorului din grădină.

Ford, reîncărcatPeste patru ani de zile doreşte să revină în România şi învaţă pentru a ocupa un nou post de profesor la Grupul Şcolar Darabani. Visul său este de a forma alte echipe puternice de handbal. Este susţinut de soţia sa care este conştientă de faptul că Darabaniul are un mare handicap în prezent: locurile de muncă. „Darabaniul nu trebuie să-mi ofere nimic. Am muncit în 10 ani în Spania, cât 20 de ani în România. Tânjesc să fac curăţenie şi în casa mea, după ce am făcut la alţii. Nicăieri în lume obiceiurile de iarnă nu sunt ca la noi. Viaţa este atât de scurtă, încât nu se merită să o trăieşti printre străini”, ne-a spus fosta handbalistă Livia Apărăştii. (Lucian Bălăucă, Mihai Rusu)        


Te-ar mai putea interesa si:  Dinu Aparastii
6:22 pm Vineri, 09 Septembrie, 2011

10 Comentarii la “Dinu „Ford” Apărăștii: „Handbalul mi-a dat totul” VIDEO DE COLECȚIE”

 1. ramonap spune:

  mi-a fost profesor de educatie fizica, de handbal, de inceput de viata... Fugeam pe ascuns din casa si faceam antrenamente la greu... A pus vorba si kiar si biciusca pe mine k sa pot deveni ceea ce sunt azi: o femeie puternica si luptatoare. In Italia toti ma intreaba in ce sala de fitness m-am antrenat de mica! le raspund: galetile cu apa carate vara de la fantana pana la etajul 2 si antrenamentul pentru echipa de handbal. Bravo, domnule profesor! Sunt mandra ca vi-am fost eleva! cine stie, poate intr-o zi ne vom intalni ACASA, ca tare mai aveti dreptate: "toti banii din lume nu pot cumpara mireasma ierbii proaspat cosite si susurul izvorului din gradina". Va pup si va salut cu respect. RamonaP din Italia

 2. emanueldeejay spune:

  cel mai tare tare profesor..mi-a fost profesor de sport in 2000

 3. Dana spune:

  Cel mai tare ma bucur de reintoarcerea lui, in special pt darabaneni, ca asa vor cunoaste cu adevarat daruire spre sport/handbal ...va multumesc domnule profesor pentru ce ati reusit sa faceti din noi... Dana Clivet :X

 4. catalin c. spune:

  am invatat handbalul cu domnul si 4 ani am participat la faza zonala,acum incerc si eu sa invat pe altii, dar e foarte greu,calculatorul le distrage atentia multor tineri. bravo domnului daca se intoarce si incepe sa construiasca o echipa.multe multumiri si va primim cu bratele deschise.

 5. some1 spune:

  finally se mai aude cate ceva din generatia veche:D toate bune , dar nu uitati ca daca se doreste performanta trebuie sa se investeasca cat de putin , si la noi nu se intampla asa ceva:) , cg@ articol

 6. Alexandru Teiosanu spune:

  Felicitari Lucian pentru aceste vesti. Ma bucur ca Mr. Ford e ok si ca are ganduri sa se intoarca in Darabani. Nu auzisem nimic despre el si chiar eram curios. Mi-a fost si mie profesor si antrenor cu echipa Liceului. Aminteai de meciul de la Iasi din 2001;eram si eu in lot, in poarta mai exact. Mi-a placut mult handbalul si m-am redescoperit cu Mr. Ford, ca portar. Te salut Mister si hai sa facem la Darabani un meci intre echipele fostelor generatii. Eu inca sunt in forma:)Multa sanatate.Ii salut pe colegii mei de echipa: Romeo, Costel Chirila, Dodo, Manu, Alin G, Gopo, Panda si ceilalti pe care mi-i amintesc doar vizual.

 7. danut spune:

  foarte bun dascal si tot respectul

 8. Anna spune:

  Mi-a facut placere sa citesc despre familia Aparastii,l-am cunoscut pe" Mr. Ford" in anii de glorie,era cred prin 1977,eram buna prietena cu sora lui(eram colege la echipa de dansuri si jucam si handbal impreuna)cum au mai trecut anii........parca ieri eram in anul IV de liceu.Ma bucur sa aud ca se vor intoarce si eu sunt in Italia de zece ani,dar cred ca acesta-i ultimul an care mai stau,ca acasa nu este nicaieri.Salutari familiei Aparastii,felicitari pt. copiii minunati pe care-i au si sa ne revedem sanatosi pe meleaguri darabanene.Cu cele mai alese ganduri Anna Dumitrel(Turcanu)

 9. anca nucul spune:

  ei ... mare lucru nu era de capul lui ... numai dupa lepre umbla cand eram noi in liceu...

 10. anonim Spania spune:

  Bravo Ford, ai lasat ceva in urma, omul in viata trebuie sa sadeasca macar un copac, tu ai format equipe de handbal. Pacat ca nu se investeste nimic la noi, am fi ajuns mai departe. Pacat ca invatamantul e prost platit, si santem nevoiti sa plecam si sa muncim pentru altii. Anca Nucul nu esti un exemplu sa poti vorbi de rau pe altii, realizeaza macar un sfert din ce a realizar Ford, si sa vad cum te simti ( cred ca mandra de tine) DAR NU ESTI IN STARE. Nimeni nu i perfect. Bravo domnule profesor, v am fost eleva si imi amintesc cu mare drag cand fugeam, pe ascuns de acasa sa merg la antrenament. Va doresc numai bine.

 11. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare