Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Monahul Moise: “In loc de o ortodoxie luptatoare, am ajuns o ortodoxie de miorlaiti” FOTO & VIDEO


Miercuri, orele 19:00, a avut loc la Biserica Sf. Împ. Constantin şi Elena din Darabani conferinţa cu titlul „Să nu ne răzbunaţi!” susţinută de monahul Moise de la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba. Călugărul le-a prezentat dărăbănenilor ultima sa publicaţie care adună mai multe mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia, iar cei prezenţi au vizionat şi un film documentar pe această temă.

Monahul Moise le-a mărturisit dărăbănenilor motivele pentru care s-a hotărât să adune mărturiile celor închişi de comunişti, în cadrul unei arhive care include şi sute de ore de filmare. „Am stat de vorbă cu ei şi mi-am dat seama că sunt multe lucruri interesante, care ar putea să ne întărească pe noi în credinţă, şi atunci m-am hotărât să fac o carte, un fel de Pateric al închisorilor, unde să fie adunate mai multe mărturii ale figurilor deosebite din închisorile comuniste, care să nu fie date uitării, pentru că noi, românii, avem talentul ăsta”. La această conferinţă au participat şi preoţii Constantin Pînzariu, Lucian Plugaru şi George Tarbuzan. Moise Iorgovan a precizat că basarabenii au avut mai mult de suferit decât românii din stânga Prutului în timpul regimului comunist, iar suferinţele lor nu se pot compara cu traiul din zilele noastre. „Sunt foarte mişcătoare aceste mărturii şi au rostul să ne încurajeze, pentru că noi mereu ne plângem că e viaţa grea, că chiau, că miau, că e criză, că nu ştiu ce. În loc de o ortodoxie luptătoare, am ajuns o ortodoxie de miorlăiţi. În comparaţie cu ce au trăit oamenii aceştia, viaţa noastră e o simplă vacanţă. Aşa greu cum e, e totuşi bine” a spus monahul Moise.Călugărul Mănăstirii Oaşa a explicat că a întitulat seria mărturiilor culese, „Să nu ne răzbunaţi!”, după mesajul transmis de Mircea Vulcănescu, înainte de a muri în închisoarea din Aiud. Economistul, publicistul teologul şi filozoful român s-a sacrificat pentru un camarad cu care împărţea celula, aşezându-se pe jos şi ţinând loc de saltea pentru deţinutul politic mai tânăr. Vulcănescu i-a salvat viaţa colegului din închisoare, iar el a murit din cauza unei boli pulmonare la vârsta de 48 de ani. „Păstrând proporţiile, aceste cuvinte le compar cu cele rostite de Mântuitor pe cruce: <<Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac!>>, o lecţie pentru noi care iertăm foarte greu” a spus monahul Moise. Acesta a fost deranjat, la un moment dat, de aparatul foto: „Haideţi, lăsaţi poza, că nu sunt Michael Jackson” şi a făcut ordine în Biserica Sf. Împ. Constantin şi Elena, cerându-le tinerilor aşezaţi pe scaune să cedeze locurile lor persoanelor mai în vârstă. Cei prezenţi au vizionat filmul documentar „Deportările în Siberia” şi au putut să-şi achiziţioneze, la plecare, ultima carte a monahului Moise, însoţită de DVD, la preţul de 12 lei.

VIDEO
 

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imaginiTe-ar mai putea interesa si:  Monahul MoiseSa nu ne razbunati!Mircea Vulcanescu
12:36 pm Vineri, 12 Aprilie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare