Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Acad. Leon Dănăilă și-a donat colecția personală de documente Arhivelor Naționale FOTO

Patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu un fond personal, foarte valoros, al celebrului medic neurochirurg, academicianul originar din Darabani, Leon Dănăilă. Documentele au fost preluate în cadrul unei ceremonii oficiale.

Vineri, 30 octombrie 2020, Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române a fost gazda unui eveniment deosebit. Arhivele Națioanle ale României au organizat o ceremonie oficială, cu prilejul intrării în patrimoniul arhivistic a documentelor personale donate de către academicianul Leon Dănăilă. Din cauza situației medicale, evenimentul s-a organizat fără public dar a fost transmis live pe internet. Fondul personal Leon Dănăilă va conține documente și înscrisuri valoaroase, referitoare sau direct legate de viața și cariera reputatului neurochirurg, precum: corespondență din tinerețe, manuscrise ale operelor științifice, diplome, medalii, invitații, fotografii realizate în timpul activităților intraspitalicești, excursii, la congrese din țară și străinătate. Cu o parte a acestor documente va fi organizată și o mini-expoziție. În perioada următoare specialiștii Arhivelor Naționale vor prelucra arhivistic documentele pentru a putea fi puse la dispoziția cercetătorilor prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.

În cadrul ceremoniei, academicianul Leon Dănăilă a primit din partea Arhivelor Naționale o diplomă de mulțumire pentru importanta contribuție adusă la îmbogățirea Fondului Arhivistic Național. Diploma a fost înmânată de către directorul Arhivelor Naționale, care, cu acest prilej a declarat: „De obicei nu facem evenimente la fiecare preluare de documente, dar de această dată am considerat că această arhivă, a renumitului neurochirurg Leon Dănăilă, merită toată atenția. Este o arhivă pe care, odată ajunsă la Arhivele Naționale, cei interesați o vor cerceta cu plăcere și va fi una dintre, să spunem, arhivele vedetă”.
    
Mirela Comănescu, persoana din cadrul Arhivelor Naționale care s-a ocupat de preluarea fondului a declarat că ideea ca această arhivă să ajungă în instituția pe care o reprezintă a apărut atunci când presa a scris despre faptul că Leon Dănăilă și-a vândut casa pentru a publica o carte. Potrivit acesteia, un reportaj filmat în depozitele Arhivelor Națioanle, despre academicianul Dănăilă i-a permis să ia legătura cu dânsul. Mirela Comănescu a afirmat că atunci când a ajuns acasă la Leon Dănăilă a găsit o arhivă foarte bine organizată, cu fotografii puse în plicuri pe care scria data, locul și numele fiecărei persoane care apăreau acolo. Aceasta a mai spus că procesul de donație nu s-a încheiat, deoarece Leon Dănăilă dorește să mai păstreze o parte din manuscrisele lucărilor științifice, care în final vor intra tot în patrimoniul Arhivelor Naționale. La finalul discursului Mirela Comănescu a făcut și o destăinuire, anume că academicianul Dănăilă își scrie memoriile, o parte a manuscrisului fiind predat deja Arhivelor.



În discursul său, Leon Dănăilă a mulțumit tuturor celor prezenți și Arhivelor naționale. După un excurs teoretic, în care a subliniat meritele științei, valoarea creatoare a artei și importanța împletirii cunoașterii empirice cu cea telogică, academicianul a declarat: „Când pui trup și suflet în ceea ce faci este imposibil să nu zibutești și să nu-ți îndeplinești cu demnitate destinul... Iubirea de oameni aduce înțelegere, netezirea divergențelor și conflictelro și crearea unei societăți echitabile conviețuirii omenești. Prin credință, percepte morale și știință omul poate deveni mai bun. Omul stăpânit de ură are mintea întunecată, nu mai judecă și nu mai știe să se poarte. Ura nu cunoaște limite și nici nu-și alege mijlaocele pentru atingerea scopului ei. Pentru ceea ce am făcut în școala românească de neurochirurgie mă vor judeca contemporanii, dar poate mai bine o vor face cei ce vor urma. Oricum, este mai greu să faci istorie decât să scrii istorie”. (A.D.A., foto: Arhivele Naționale)

Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini



Te-ar mai putea interesa si:  Leon DanailaArhivele Nationale
3:51 pm Vineri, 30 Octombrie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare