Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Scoala din Bajura va purta numele unei personalitati locale. VEZI despre cine este vorba

În prezent arondată Şcolii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani, unitatea de învăţământ din Bajura va purta numele primului preot al satului, Gheorghe Hadârcă, cel care a înfiinţat prima şcoală pentru comunitate. Propunerea urmează să fie analizată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Darabani.
Originar din Costiceni (Ucraina), comună din imediata apropiere a frontierei cu România, preotul Gheorghe Hadârcă a ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Bajura şi a înfiinţat în 1893 şcoala de sine stătătoare de stat pentru comunitatea locală. În 1911 s-a dat în folosinţă clădirea actuală a şcolii, dar primele cursuri s-au ţinut în 1893 într-o clădire care i-a aparţinut unui dascăl pe care îl chema tot Hadârcă. În clădirea care avea o tindă mare şi o sobă, învăţătorul şi preotul Hadârcă preda în 1893 unei clase I-a, care avea 20 de elevi. Doi ani mai târziu, şcoala din Bajura funcţiona cu două clase, iar în 1902 se înfiinţează a treia clasă, obligatoriu de fete.
Clădirea şcolii înfiinţate de Gheorghe Hadârcă este de tip haretian, cu două săli de clasă situate în stânga şi în dreapta cancelariei. Arcadele de deasupra geamurilor clădirii se mai păstrează şi astăzi. Interesant este faptul că preotul-învăţător Hadârcă îi amenda pe cei care nu-şi dădeau copiii la şcoală. „Ne-am consultat şi cu d-l Dumitru Haha şi credem că este o idee bună ca şcoala din Bajura să poarte numele celui care a pus bazele învăţământului bajurean” a declarat pentru Darabaneni.ro, Ion Hriţcu, cadru didactic coordonator al Şcolii Gimnaziale Bajura.
Citeşte şi:
ISTORIA în cifre a învăţământului dărăbănean
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”