Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Scoala din Bajura va purta numele unei personalitati locale. VEZI despre cine este vorba



În prezent arondată Şcolii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani, unitatea de învăţământ din Bajura va purta numele primului preot al satului, Gheorghe Hadârcă, cel care a înfiinţat prima şcoală pentru comunitate. Propunerea urmează să fie analizată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Darabani.

Originar din Costiceni (Ucraina), comună din imediata apropiere a frontierei cu România, preotul Gheorghe Hadârcă a ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Bajura şi a înfiinţat în 1893 şcoala de sine stătătoare de stat pentru comunitatea locală. În 1911 s-a dat în folosinţă clădirea actuală a şcolii, dar primele cursuri s-au ţinut în 1893 într-o clădire care i-a aparţinut unui dascăl pe care îl chema tot Hadârcă. În clădirea care avea o tindă mare şi o sobă, învăţătorul şi preotul Hadârcă preda în 1893 unei clase I-a, care avea 20 de elevi. Doi ani mai târziu, şcoala din Bajura funcţiona cu două clase, iar în 1902 se înfiinţează a treia clasă, obligatoriu de fete.



Clădirea şcolii înfiinţate de Gheorghe Hadârcă este de tip haretian, cu două săli de clasă situate în stânga şi în dreapta cancelariei. Arcadele de deasupra geamurilor clădirii se mai păstrează şi astăzi. Interesant este faptul că preotul-învăţător Hadârcă îi amenda pe cei care nu-şi dădeau copiii la şcoală. „Ne-am consultat şi cu d-l Dumitru Haha şi credem că este o idee bună ca şcoala din Bajura să poarte numele celui care a pus bazele învăţământului bajurean” a declarat pentru Darabaneni.ro, Ion Hriţcu, cadru didactic coordonator al Şcolii Gimnaziale Bajura.

Citeşte şi:
ISTORIA în cifre a învăţământului dărăbănean



Te-ar mai putea interesa si:  Ion HritcuScoala Gimnaziala BajuraDumitru HahaGheorghe Hadarca
12:09 pm , 29 Septembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare